15.04.2007
Nu ştiu, dar sunt dispusă să aprofundez subiectul, aşa că să facă bine primăria oraşului Paris să-mi ofere o bursă pe 40 de ani, fiind de datoria ei să asigure condiţiile necesare pentru realizarea unor viitoare capodopere. La drept vorbind, n-am idee cum de au putut până acum francezii să trăiască liniştiţi, fără să-i roadă o chinuitoare angoasă, în lipsa fotografiilor Alinei Andrei.

Mă voi mulţumi cu o mansardă (cu ferestre uriaşe, musai) ce se poate transforma în studio foto, bani pentru filme (sau o găleată de Kodak Tmax, Tura, Profoto, Agfa B&W, negative de 35 mm şi din acelea late, numai bune pentru Holga), plus mărunţiş de cafea şi baghete pentru micul dejun. În schimb, mă voi angaja prin contract să merg zilnic lângă o scară din Montmartre (se vede aici, în fotografii). Voi imortaliza pe vecie trecători, căţei, hulubi, felinarele şi tot ce se va întâmpla pe acolo, în prezenţa mea, desigur, în lipsă, ar fi bine ca strada să rămână pustie, ca nu cumva să se întâmple ceva interesant când nu voi fi de faţă. Promit că nu voi folosi coji de banană pe post de capcană, doar ca să am la dispoziţie modele dinamice alunecătoare pe trepte, oricât de mult m-ar tenta ideea. Nu se face aşa ceva. Dacă stau bine să mă gândesc, nu ţin morţiş să fotografiez prin Montmartre (au făcut-o alţii înaintea mea, chiar foarte bine). Aş putea să mă sacrific mergând în fiecare dimineaţă la Café de Flore, să mă aşez exact la masa de la care Jeanloup Sieff a fotografiat strada, în anul în care m-am născut. Puţin mai câş, la cafeneaua Deux Magots, Edouard Boubat a fotografiat un pudel mare, alb, ce stătea abătut la o masă, cu un pahar de apă în faţă. Lângă, stăpânul citea un ziar. Şi acum îl mai citeşte, la aceeaşi pagină, dar numai în fotografie, n-are rost să-l căutaţi pe terasă. Nu cred că mai trăieşte.

Dar să mă întorc în Montmartre. În anii '30, Brassai a fotografiat aici, pe timp de noapte, scări luminate de felinare, pe Madame Bijou (în Bar de la Lune) - dama stafidită, cu pălărie pleoştită, brăţări, mărgele şi inele - o tânără jucând biliard rusesc, într-un bar de pe Boulevard Rochechouart, din nou alte scări, văzute de sus. De curând, cineva din Braşov a scos la vânzare, pe Internet, o colecţie de fotografii, scrisori, cărţi poştale, toate aparţinând, în trecut, lui Brassai: "Scrisori scrise de mână de la Brassai către familie, în limba franceza 23, limba maghiară 11; Scrisori bătute la maşină între anii 1948-1978 cu antet: în limba franceza 120, în limba maghiară 45; Total scrisori 199; Vederi 18 bucăţi; Cărţi 4 bucăţi din care 3 cu dedicaţie; Fotografii 51 bucăţi". Preţ: 10.000 euro.







0 comentarii

Publicitate

Sus