14.05.2007
Ruslan Malikov şi Nikita Denisov

Managerul
Traducere de Magda Achim
Gen: Dramă

Structură: 5 părţi

Lungimea textului: 16 pagini

Personaje: 3 femei / 5 bărbaţi

Lady Bo (Borisovna), şefa departamentului de vânzări şi PR a firmei Tisk Group
Serghei Kovkin (Managerul), asistent manager
Alexei Andreici, noul angajat în PR
Katea
Admin-ul, administratorul de reţea
Maxim, administratorul de sistem
Bodyguard-ul
Maşa

****

Sinopsis:
Prima parte

Firma îşi schimbă sediul şi harababura e de nedescris. Lady Bo face anunţuri de angajare mai mult sau mai puţin absurde. Citeşte apoi câteva din CV-urile completate şi anunţă regulile pe care orice angajat al SPN GROUP trebuie să le respecte.

Serghei Kovkin îi prezintă lui Alexei Andreici - Alex -, noul angajat în departamentul de relaţii publice, situaţia de la firmă în vreme ce se ocupă şi de rezolvarea altor probleme de administraţie. Alex face cunoştinţă şi cu Katea şi Lady Bo, o mai veche angajată a firmei, şefa departamentului de vânzări şi PR. Deşi oficial ocupă postul de asistent manager, atribuţiile lui Serghei depăşesc cu mult sarcinile din fişa de post. Alex este solicitat în soluţionarea unor nereguli din firmă. Managerul îi explică că va trebui să îşi câştige singur locul în firmă.

Partea a doua

Managerul află de la Administratorul de reţea detalii despre noile birouri în care urmează a fi transferată firma. Aduc în discuţie plata salariului, Serghei îi dă dispoziţii Katei şi povesteşte despre noul şef, iar Alex se arată nemulţumit de condiţiile şi atmosfera de la birou. Managerul mărturiseşte că şi el a vrut să demisioneze.

Katea, Serghei şi Alex muncesc. Lady Bo anunţă că pleacă şi îi reaminteşte Managerului de întâlnirile importante de a doua zi. Acesta hotărăşte organizarea unei şedinţe de brainstorming. Alex e deranjat de faptul că trebuie să-şi amâne sarcinile pentru rezolvarea altor probleme. Katea ar trebui să stea peste program pentru a se achita de noile responsabilităţi, dar Managerul refuză să-i dea acordul pentru orele suplimentare pe motiv că volumul de muncă trebuie îndeplinit în timpul programului de lucru. Katea îşi manifestă nemulţumirea faţă de Alex, căruia îi spune că s-a culcat cu Serghei.

Partea a treia

Borisovna şi Managerul vorbesc despre o vacanţă petrecută lângă ţărmul oceanului. Serghei anunţă că intenţionează să demisioneze. Ideile de campanie ale lui Alex şi Katea nu reuşesc s-o convingă pe Lady Bo. Alexei o acuză pe Borisovna de lipsă de profesionalism şi de incompetenţă. Managerul încearcă să calmeze spiritele.

Varianta 1

Borisovna şi Managerul sunt în căutarea unui loc de muncă, în vreme ce Alex este angajat ca brand manager la o firmă concurentă.

Varianta 2

Katea şi Alex îi prezintă noului angajat Serghei Kovkin valorile şi modul de funcţionare ale companiei angajatoare în cadrul căreia ei lucrează, în termeni apreciativi. În realitate însă, se observă nereguli. Pe final, Borisovna se alintă la telefon. Katea declară că i se face dor câteodată de birou - îi place să ştie toate lucrurile organizate şi doar ale ei. Alex povesteşte traseul pe care îl repetă la fiecare 3-4 ani: pleacă de jos, caută să avanseze îndeplinind cât mai multe sarcini prin metode ingenioase, folosindu-se de relaţii şi creând impresia de angajat indispensabil, totul într-o permanentă negociere. Managerul visează la construcţia unui trend puternic, a unei idei care nu va avea nevoie de marketing pentru că va genera ea însăşi o ideologie sau o cultură.



Fragment din Partea a doua, Scena 1. Viruşelul.

Intră Katea cu ceaiul.

Managerul: (dă dispoziţii în legătură cu telefoanele) Tu te ocupi de Litra? Asta e bine. Uite, numai Katea munceşte. Deci, hai să mai discutăm încă o dată ca să fiu eu sigur că ai înţeles. Îmi faci o situaţie pe culori, în funcţie de priorităţi? Ai înţeles?
Katea: Da.
Managerul: Deci, încă o dată: îmi ţii o evidenţă detaliată a tuturor apelurilor telefonice din ziua respectivă. Notezi tot: nu merge, n-am reuşit să dau de el, vreau cauza! Sună ocupat încontinuu, e bolnav, număr incorect şi... peste tot de fiecare dată termenul. Dacă persoana de contact e în concediu, ce faci?
Katea: Aflu când vine la muncă şi aştept.
Managerul: Şi chestia asta o notezi.

Trece Noul Şef.

Managerul: Strângeţi repede ceştile.
Alex: (se apucă şi el să strângă)
Managerul: Katea trebuie să dea telefoane în legătură cu Litra.
Alex: Dar e urgent...
Managerul: Las-o în pace. Rezolvă singur.
Alex: N-am acum timp de asta.
Managerul: Cine are timp? Apucă-te şi rezolvă problema asta chiar acum şi lasă-mă şi pe mine la computer 5 secunde. Voiam să şi fumez. Am fost la sediul JTI şi era o acolo o fumăraie, ăia fumează în birou. Cică berarii au dreptul să lingă şi câte o bere la muncă, şi să fumeze.
Admin-ul: Cum adică, berarii? Аaa...
Managerul: Păi, să zicem că lucrezi la firma Baltica. Mie mi-a plăcut chestia asta. Chiar şi la negocieri, stau, fumează, mă înţelegi, fără nici un fel de jenă...
Admin-ul: Mişto.
Managerul: Eu am impresia că la mine ar creşte productivitatea muncii, dacă n-aş da fuga toată ziua la fumoar. Şi aş mai trage aici câte un fum. Gata, mă las de fumat. Chiar acum.

Se întoarce Noul Şef.

Admin-ul: Alo, da. Da. Desigur. Nici o problemă.
Managerul: Alo. Da. Totul merge conform planului. Te-ai ţăcănit.
Alex: Dar de ce a plecat fostul şef?
Managerul: Nu ştiu. Nu s-au înţeles la bani. Sau i-au plecat oamenii. Cine-i nebun să lase banii ăştia. Ăsta nou este mult, mult mai talentat. Dar şi şmecher, pe de altă parte.
Alex: E dat în mă-sa...
Managerul: Aşa e, să ştii, la naiba...
Alex:...da' nu-ţi face sânge rău.
Managerul:... un vânzător de piei de cloşcă.
Alex: Aşa e.
Managerul: La drept vorbind şi eu sunt într-o mare dilemă: ce să fac? În principiu deocamdată am de muncă. Dar dacă se mai reduce din personal, atunci chiar o să fie o problemă. Iar dacă se întâmplă chestia asta, o să mă afecteze şi pe mine. Nu? Poate la toamnă să iau nişte hotărâri.
Alex: Nici eu nu ştiu ce să fac.
Managerul: Pe tine ce te-a apucat? Tu munceşte, fă-ţi o bază de clienţi, acumulează experienţă.
Alex: Da, dar e vorba de stresul ăsta continuu. Ce de porcării sunt la slujbă... Şi de ce, Dumnezeule? Doar pentru că figurezi pe un stat de plată, băga-mi-aş. De-aia te fut toţi. Ce înseamnă asta? Ce e stresul ăsta? Dragoste cu sila nu se poate. Omului trebuie să îi dai posibilitatea să muncească normal, fără nici un stres, fără futerea asta permanentă. De ce n-ai scris pe cerere "new"? Ei uite că n-am scris, n-am ştiut. De unde era să ştiu, dacă n-am fost la şedinţa unde s-a discutat asta. Pentru că eram la întâlnire cu... X, cu... Y, cu nenorocitul ăla de indian. Care n-a vrut să plătească şi până la urmă a scos totuşi banii. Pentru că a făcut o grămadă de gafe la acţiunea aia a lor. Şi mă seacă şi situaţia asta de la noi, că dacă te duci să îi spui lui Saşa, îl apucă trepidaţiile. În general, inutile. Până la urmă totul s-a rezolvat paşnic. Două zile am alergat până s-a rezolvat conflictul. Mocnit. La naiba, l-am rezolvat. Tu de ce-ai lipsit? De ce n-ai scris "new" pe cerere? Dumnezeule, ce rahaturi. Pune mâna şi scrie singur! Ce-ţi cad mâinile?
Managerul: Dă-o dracului Morfius! Dormi pe tine? (se năpusteşte asupra lui Morfius)
Admin-ul: Gata, încă 5 minute şi totul e gata.
Managerul: 5 minute? Eşti sigur? Pot să te cronometrez?
Admin-ul: Numai că, dacă vrei mai repede, am nevoie de un ceai cu lămâie, muzica mai tare şi telefonul Katkăi.
Managerul: Şi peste 5 minute totul o să meargă?
Admin-ul: Sută-n mie.
Managerul: Bine, ceaiul ţi-l bei peste 5 minute, telefonul ţi-l iei singur din baza de date, muzica nu-i problemă.

Se pune muzica lui Morfius.

Managerul: Păi, ştii cum e în momentul de faţă. N-avem cum să scăpăm de asta. Trebuie să reducem numărul de manageri, pe bune. N-avem cum să evităm chestia asta.
Alex: Aici e vorba de relaţii umane, într-un fel. La dracu', dacă apreciaţi un manager, la dracu'... după tot tămbălăul care a fost când a plecat Iakovlev ăsta al vostru. Dacă apreciaţi un manager, apreciaţi-l până la capăt.
Managerul: Ce tămbălău? Dimpotrivă.
Alex: Cum adică?
Managerul: Dimpotrivă. Toţi s-au grăbit. Mai întâi i-au pus eticheta: genul eşti hoţ, ai lucrat la două companii: la noi şi la concurenţă, dar, practic omul se muta de la un job la altul. Iar asta cu aprecierea managerilor - e o chestie cum să-ţi zic...
Alex: Discutabilă?
Managerul: Da. Pentru că, sincer vorbind, până acum n-am văzut cum se face la noi chestia asta. (râde). O dată nu s-a ivit o astfel de posibilitate. Am văzut de exemplu cât de mult m-au apreciat pe mine. Când mi-am dat demisia.
Alex: Tu ţi-ai dat demisia?
Managerul: Da. Mi-am dat-o.
Alex: Da? De ce?
Managerul: Tu de ce crezi?
Alex: Nu-ţi dădeau banii.
Managerul: Au fost şi banii şi alte chestii. A fost o situaţie despre care nu vreau să vorbesc aici.
Alex: Lasă, înţeleg. Ştiu şi eu că probabil Borisovna te-a făcut să te răzgândeşti. Nu-i aşa?
Managerul: Păi, în primul rând Borisovna. Dar dacă stai cu mâinile în sân şi aştepţi să vezi ce ţi se-ntâmplă ca la Serghei, faci o mare greşeală. Pe bune, o mare greşeală. Oricum azi, chiar că-i un coşmar cu computerele astea.
Admin-ul: Nu staţi pe blog-uri. E periculos.


Montări:
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, 2005, spectacol lectură

0 comentarii

Publicitate

Sus