17.02.2024
Domnul profesor Valeriu Drăgușanu ne-a fost profesor de an la Unatc I. L. Caragiale. Mai exact, a reformat definiția unui profesor și a redefinit un domeniu: scenaristica nu este doar o materie, ci un har. Ne-a motivat să căutăm și să descoperim în permanență: oameni, locuri, timpuri, spații, stări - în afara și în interiorul nostru. Să le arhivăm, să le comparăm, să le dezvoltăm. Să le filtrăm prin propria noastră trăire și atunci când capătă substanță, să le adăugăm un simbolic "fade in".

În primul semestru ne-a corectat toate scenariile cu o exigență care m-a zguduit. După ani buni de creative writing și olimpiade naționale, aveam dubii serioase că pot să mai scriu, iar formatul de scenariu mi se părea imposibil. Nu înțelegeam de ce s-ar chinui să scrie cineva vreodată în Final Draft. După care, treptat, ne-a ajutat să îmblânzim scenariile și să ajungem să le hyper-iubim ca pe un format miraculos, care schimbă lumi interioare și exterioare.

237 de ani, scenariul de lungmetraj pe care l-am scris pentru licență, sub coordonarea domnului profesor Drăgușanu este unul dintre proiectele mele scenaristice de suflet. Este, de altfel, scenariul care mi-a format un întreg univers scenaristic - comedia absurdă, comedia dramatică, comedia neagră. Domnul profesor a fost primul care a cunoscut premisa acestei povești, primul care m-a ajutat să o reformulez, să o perfecționez, primul mentor care a investit încredere infinită și pasiune necondiționată într-o simplă idee. Iar această implicare m-a motivat să continui să cred în poveste, să o rescriu și să nu rămână în sertarul suprasolicitat cu scenarii. După absolvire, scenariul a fost selectat la workshopuri internaționale precum Berlinale Talents - Script Station (Germania), Generation Campus (Rusia), Les Arcs Film Schools Co-Production Village (Franța), Eastweek Screenwriting Workshop for New Talents (Italia), Low Budget Film Forum (România), Sundance Screenwriting Workshop (Italia), Fest Pitching Forum (Premiul I, Portugalia). De asemenea, a câștigat, într-un final, CNC, Creative Europe, Eurimages și multe alte forme de sprijin care pot accelera un film de debut. Mi-ar fi plăcut enorm să îl pot invita la premiera filmului.

Toate draft-urile de scenariu din studenție au început la etajul 1, în UNATC, în sala noastră de curs sau în cantina de la subsol. Atitudinea mea devenise "de-abia aștept să scriu" și atitudinea dânsului "de-abia aștept să citesc".

Îi sunt recunoscătoare cât cuprinde pentru acest parcurs, pentru prezența dânsului foarte blândă și plină de inspirație pe parcursul studenției noastre, pentru minunatele delicii pe care ni le aducea la fiecare examen și pentru vorbele calde în momente de cumpănă profundă.

Cursul de Structuri narative pe care îl țin la UNATC este inspirat de un exercițiu pe care ni l-a propus domnul Drăgușanu în cadrul licenței - a invitat toți studenții să analizeze cărțile de teorie de scenariu și, dintr-un foc, la final de semestru noi inventariasem deja 15-18 cărți iconice de scenaristică din întreaga lume. În cadrul cursului de acum explorăm zeci de structuri narative și creionăm unele noi, neconvenționale, miraculoase pentru a clădi noi lumi interioare și exterioare. Acest exercițiu inițiat de domnul Drăgușanu a inspirat și o bună parte din cartea Cinema Infinit.

Prin exerciții și provocări constante, ne-a adus împreună ca generație, ca oameni care respiră, trăiesc, visează cinema.

Sub îndrumarea domnului profesor, am descoperit lecturi memorabile, metodologii de scriere creativă rarissime și, într-un final, m-am redescoperit pe mine însămi.

Cred că dincolo de a deprinde cunoștințe scenaristice, am învățat că a scrie presupune disciplină, organizare și infinită pasiune. Această atitudine este cel mai prețios "curs" care îmi definește viața. Cred că este imperios necesar ca toate generațiile de studenți să poată avea o îndrumare inspirată de un mentor care să iubească studenții, să îi respecte și să îi încurajeze să greșească pentru a învăța.

O să îmi fie dor de acest om absolut fascinant care a dăruit cu generozitate fără margine atât de multe miracole fiecăruia dintre noi. Îi mulțumesc infinit pentru răbdarea, pasiunea și energia pe care le-a investit în noi. Cu fiecare pas pe care îl facem în acest domeniu artistic, îi datorăm ceea ce clădim în jurul izvorului de cunoaștere pe care ne-a ajutat să îl descoperim în facultate. Ne-a echipat cu cele mai frumoase perechi de aripi.

Domnul profesor Drăgușanu a fost foarte foarte foarte foarte foarte iubit, chiar dacă în maniera noastră total atipică și non-extrovertită, și îi mulțumesc foarte foarte foarte mult pentru mentoratul genial pe care ni l-a oferit necondiționat.

sursă foto: Geoff Mc

0 comentarii

Publicitate

Sus