07.05.2024
Aurelian Țolescu
Era de poveste moșu'. Don' Colonel făcuse ambele războaie, fuma și bea cafea ca un turc după prizonierat și era administrator de bloc. Mama s-a certat rău cu el din motive neinteresante și, având dreptate, l-a amenințat că-i va face și mânca coliva. După vreo 10 ani a început să-l îngrijească, să-i ia țigări, să-i facă cafea și ciorbă în fiecare zi. Într-un sfârșit de poveste s-a ținut de cuvânt. Când la 96 de ani, într-o zi caniculară, Colonelul s-a dus, mama i-a făcut coliva și apoi a mâncat.

Liviu Rusnaciuc Petru
Era odată o turistă care a rămas cu mașina-n drum. Un cioban vânjos o văzu și o ajută să o repare. Acu' turista vru să-i plătească în natură iar ciobanul primi de vreo trei ori plata. După ce făcură ce făcură ei, turista îi zise impresionată că îl ia de bărbat și îi oferă tăt tăt. El refuză, oile fiindu-i mai dragi. Uite, zise el, am un frate dacă vrei să te măriți. Dar oare o fi la fel de bun ca tine, zise ea. Chiar mai bun. Anul trecut a tolănit o ursoaică așa de bine că ne aduce miere și acum, animala. Sfârșit.

Radu Gramatovici
Știam, primisem mai multe mesaje și cel de aseară fusese clar: Mai ai 24 de ore până la extincție, urmează instrucțiunile și mergi către portal, ceea ce și aveam să fac, dar deși știam că urma să trec într-o altă poveste, dorința de-a mai trăi puțin în aceasta pe care o îndrăgisem mă ținea cumva pe loc, adică mergeam, dar încet, și pe măsură ce mă apropiam, puterile mă lăsau, câte una, încât ajuns acolo, nu mi-a rămas decât să-mi vâr capul prin ochiul portalului și cu ultimele puteri să strig satisfăcut: Dang-dong.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În mai 2024, grupul are 13.000 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus