26.12.2007
Pascal Bruckner
Paria
Editura Trei, 2007

traducere din franceză de Vasile Zincenco


Citiţi un fragment din această carte.

*****

Intro
Pascal BRUCKNER, cunoscut romancier şi eseist francez, s-a născut la Paris în 1948. A fost profesor invitat al universităţii californiene Saint-Diego (1986-1995), profesor la Institutul de Studii politice din Paris (1990-1994), colaborator al cotidianului Le Nouvel Observateur şi al ziarului Le Monde. În prezent este consilier editorial al cunoscutei edituri din Franţa, Grasset. Figură-cheie a intelectualităţii pariziene, acest "filosof al actualităţii" (a scris eseurile Mizeria prosperităţii, Euforia perpetuă, Noua dezordine amoroasă) este celebru în România mai ales prin romanele sale: Iubirea faţă de aproapele, Hoţii de frumuseţe (Premiul Renaudot 1997), Luni de fiere, Căpcăunii anonimi, Palatul chelfănelii, Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?, Copilul divin, Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun!

La Editura TREI Pascal Bruckner coordonează împreună cu Magdalena Mărculescu, colecţia EROSCOP.

*****

Adevăratul subiect al cărţii
Un tânăr funcţionar francez pleacă în misiune în India, locul în care "totul se naşte purtând pecetea morţii". Curând devine deopotrivă fascinat de această ţară şi speriat de propria lui incapacitate de a o înţelege. Întâlneşte o seamă de personaje, care mai de care mai stranii şi debusolante, în special un agronom american sclipitor, dar înfiorător de cinic, care îl va captiva cu proiectul său monstruos. Cartea este o consemnare romanescă a călătoriilor lui Pascal Bruckner în India, o ţară de care este îndrăgostit şi în care revine adesea, impresionat pe de o parte de măreţia culturii ei, pe de altă parte de înfiorătoarea complexitate a sărăciei pe care o expun străzile: copii înfometaţi, cerşetori insistenţi, trupuri invadate de mizerie şi boală.

Adevăratul subiect al cărţii este de fapt India, mother India, o Indie imaginară, deopotrivă fantasmatică şi reală, visată şi detestată, o ţară ce i-a sedus tot timpul pe europeni, în ciuda mizeriei şi stranietăţii ei.

Simţeam că mă aflu în mijlocul unui popor de învăţători fără să pot profita niciodată de învăţămintele lor. Mă gândeam la toate Orienturile la care visasem, Orientul tigrilor parfumaţi, al paradisurilor opiului, al voluptăţilor, Orientul misticilor, al revoluţiilor şi nu găseam nici unul. Eram aici, cu memoria încărcată de relatări savante şi ţara îmi scapă printre degete.

0 comentarii

Publicitate

Sus