27.04.2008
LiterNet s-a născut între prieteni. Suntem de 6 ani împreună şi fiecare zi a fost o încercare de a găsi oameni talentaţi, inspiraţi, senini, oameni cu care merită să te întâlneşti. De fiecare dată când am descoperit lucruri ce meritau a fi arătate, le-am împărţit cu voi, am vrut să ne bucurăm împreună. Astfel, cu timpul, cercul LiterNet-ului s-a lărgit. Cei ce ne erau colaboratori, ca şi cei care ne citeau, ne-au devenit prieteni, chiar dacă, de cele mai multe ori, doar prin intermediul tastaturii şi ecranului. Fiecare carte, fiecare articol sau fiecare fotografie v-a spus ceva despre noi, aşa cum fiecare mesaj sau e-mail primit ne-a dezvăluit o fărâmă din voi şi ne-a ajutat să mergem mai departe.

În continuarea acestei poveşti despre prietenie, LiterNet-ul începe o nouă rubrică, numită: "O săptămână de prieteni". În săptămânile ce vor urma vom avea pe LiterNet invitaţi pe care îi vom ruga să-şi prezinte câte şapte prieteni. Fiecare zi va aduce astfel bucuria descoperirii unei persoane noi. Sperăm ca rubrica asta să continue cât mai mult. Depinde doar de voi să fie aşa.

"O săptămână de prieteni" este un proiect despre sinceritate şi despre bucuria de a dărui. Vrem să vă facem cunoştinţă cu oameni care merită admiraţi, cu prieteni ai prietenilor noştri, nu neapărat cu cei mai faimoşi, ci cu cei mai apropiaţi. Vrem să ştim ce-i emoţionează, ce-i face să zâmbească, ce-i întristează, ce pasiuni au, ce vise au, ce defecte şi ce stângăcii. Vrem să aflăm despre ei, despre normalitatea lor, despre lucrurile banale care îi definesc, care îi motivează, care îi mişcă. Vrem să aflăm ce anume îi face speciali pe aceşti oameni şi vrem ca prietenii noştri să devină şi ai voştri.

Le vom cere să ne facă şi recomandări. Se vor aduna, astfel, un vraf de cărţi, locuri pe care merită să le vizitaţi, evenimente la care puteţi merge cu încredere, trupe sau piese în care v-aţi putea regăsi, picanterii ghiduşe şi pasiuni declarate. Vor fi oameni care ne vor reaminti despre noţiunea de firesc şi de importanţa lucrurilor mici.

Zilnic, pe LiterNet, vom primi vizita unui nou prieten. Sunteţi bineveniţi la orice oră, din zi sau din noapte. Vă aşteptăm cu drag!


Prezentarea fiecărui prieten va avea patru părţi. Modelul propus de noi poate fi îmbogăţit cu întrebări speciale pentru fiecare prieten.

Prima parte: Portretul - o jumătate de pagină scrisă de invitatul săptămânii despre prietenul ales.

Partea a doua: Videoclipul - o piesă / un clip disponibil online sugerat de prietenul ales.

Partea a treia: Autocaracterizarea - câteva lucruri simple despre prietenul ales, scrise de invitat în urma discuţiei cu prietenul respectiv sau scrise direct de acesta (cele de mai jos sunt doar sugestii, ele pot fi modificate în funcţie de prietenul ales. Pot fi răspunsuri detaliate, pot fi povestiri din care să rezulte răspunsuri, nu există limitări, imaginaţia fiecăruia e liberă):
- pasiunea, lucrul, situaţia care îl extaziază, ambiţionează, motivează
- cel mai important talent al lui
- cel mai ridicol lucru pe care l-a făcut vreodată
- ce îşi doreşte în următorii 5 ani
- lucrul pe care vrea să îl spună despre el, deşi nu a fost întrebat.

Partea a patra: Recomandările - câteva sugestii de lucruri care merită timpul, făcute de prietenul ales (fiecare dintre acestea însoţită de un comentariu scurt):
- o carte din cele citite în ultimul an
- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă (nu evenimente unice, de genul proiecţiilor sau spectacolelor dintr-un festival) din cele văzute în ultimul an
- un loc pe care îl iubeşte
- un concert / un album / o formaţie
- o persoană tânără pe care pariază, pe care o vede capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează.

Ăsta e planul. Să vedem împreună ce o să iasă. Zi de zi, la LiterNet.

PS 1: Dacă vă place ideea, ajutaţi-ne să o promovăm. Puneţi pe situl sau pe blogul vostru link la http://atelier.liternet.ro/arhivarubricii/95/0-saptamana-de-prieteni.html.

PS 2: Vrei să participi? Trimite lista ta de prieteni (document word cu diacritice) la [email protected]. Cele mai interesante vor apărea pe LiterNet.

3 comentarii

  • Felicitări....
    [membru], 08.03.2008, 17:18

    Frumoasă iniţiativă. Vă citesc cu mare drag.
    Se pot face propuneri de persoane/personalităţi/ personaje care să-şi prezinte la rândul lor prietenii?( din ce am înţeles că se vrea proiectul nu ştiu care ar fi termenul corect pentru că mi se pare că sunt in acelaşi timp şi persoană şi personalitate şi nu in ultimul rând personaj)

    Dacă da, poate îi rugaţi să se prezinte şi să-şi prezinte prietenii pe Yuri Kordonski,Coca Bloos, Horaţiu Mălăele. Pentru ce fac în teatru ar merita după fiecare spectacol câte o casă.

  • RE: Felicitări....
    [membru], 08.03.2008, 18:24

    Mulţumim de cuvinte bune.

    De putut se pot face propuneri, totul e ca trebuie să avem şi cum să ajungem la cei propuşi ca să le povestim de proiect. Dacă ne daţi o mînă de ajutor şi le propuneţi şi acceptă cu siguranţă nu le vom refuza textele :)

    Cu prietenie,
    Răzvan Penescu
    http://www.liternet.ro

  • RE: RE: Felicitări....
    [membru], 08.03.2008, 20:15

    Din fericire/din păcate pentru mine îi "cunosc" doar din postura de spectator de teatru căruia îi place să vadă şi e chiar fascinat la propriu de spectacolele pe ale căror afişe apar numele acestora.
    Consecinţa e - şi acum chiar din păcate - că nu îi ştiu în sensul în care să pot să fac propuneri şi ele să fie acceptate.


    Aşa cum percep eu fenomenul Liternet cred că o să găsiţi modalitatea de a-i contacta pe aceşti domni, sau pe alţii la fel de talentaţi care au ce să spună.
    Dacă o să citesc în proiectul ăsta depre numele pe care le-am propus sau despre altele pe care nu le cunosc şi despre care o să aflu cîte ceva de aici ideea rămâne interesantă, aşa că vă aştept săptămâna viitoare.

Publicitate

Sus