18.03.2008
Suplimentul de cultură, februarie 2008
Cele ce urmează sînt relatări din viaţa reală sau potenţială. Nu vă lăsaţi intimidaţi de infuzia de confuzii. Ea poate genera extaz. De aceea unii continuă să se întoarcă în aceleaşi şi aceleaşi locuri. Ele ţin de geografia intuiţiei şi te vor duce către tine, cel pur, cel spălat şi înălţat. Aşa m-am trezit din nou căutător de energii netraduse. Eterna reîntoarcere în India. India mea. Cu detaşare, iubire necondiţionată şi fără posesivitate, aşa cum numai budiştii ştiu să perceapă o lume de dincolo de etape. De data asta însă, după Nepal, pentru ca cercurile să fie închise şi promisiunile ţinute. Acesta a fost filmul nostru nepalezo-indian, debutat în octombrie cu mantre budiste şi încheiat în decembrie cu colinde.

În timp real, povestea începe cu Circuitul Annapurna, cu două săptămîni de penetrat peisaje halucinante prin Himalaya, cu paşi de 5.400 de metri şi lecţii iniţiatice. În timpul de acasă însă, încep cu ce avea să ne deschidă pe mine şi pe Maria cel mai tare. Încep cu locul sfînt al Indiei unde, din "good karma", nu am ajuns acum doi ani. Posibil ca atunci să nu-mi fi ieşit pasul cu slalomul printre atacurile cu bombă. Oameni buni, primul episod din Incredibilele Aventuri în India: Varanasi Special Lassi. Invitaţi speciali: Maria, Charlie, Yamuna, vaca sfîntă şi Gangele. Spor la decriptat!

La incinerat pe Ghat*

Zi-mi ceva care începe cu Zen*, se continuă cu fum, cenuşă, cercei, ulei de bambus, balegă de vacă sfîntă, palak paneer*, sitar*, Charlie*, mătase, Lotus Lounge*, Yamuna*, barcagiu, japonezi*, Maria*, cadavru, şi se termină cu esenţă de iasomie şi de carne arsă! Zi-mi ceva care sună a OM*, sau a om, sau a somn! Zi-mi ceva care arde şi zi şi noapte, seamănă cu tine şi stă întins pe spate. În moarte, în arte, în deşertăciuni curat-murdare şi poveşti documentate. Şi zi-mi ceva care se spală în Gange*. Înainte, înapoi, unu, doi, unu, oi, moi, şoimi, poi*. Continuă, inspiră, expiră, apasă, pucioasă, tămîioasă, pe nară, pe aură, pe spirală, pe deget, pe smoală. Ganga-taranga-ramaneeya- jataakalaapam, Ganga-taranga*. Pun pariu că pleacă, pe Krishna*, pe apă plată, infectată, radiată, paradoxală, injectată. Aici Shiva* te caută, pe ghat, la curăţat, culcat şi lepădat. Vino cu mine în rickshaw*, spală-te pe mîini cu foc şi fereşte-te de Baba-ji*. Ei te cunosc, te ademenesc şi te-ntorc din drumul cu plan secţionat. Băţul, craniul, scalpul, coloana, membrana, anticamera, dugheana, chai-ul* şi morning puja*. Nişte chai* pe burning ghat*? Claxon, tifon, negru, lassi, lapte, bhang* şi zdrang. Băuturi spirituale şi mic dejun psihedelic cu fanfara solară. Deschide pupila, anunţă lumina, rugina, fumul şi rutina. Ars de soare, ars de stat, ars în cap, ars cu şlapi. Bine-ai venit în Varanasi la scăldat!

Cu Shiva* pe Gange*

Întîi însă la culcat în Yoghi House* central. Schimb de fum, atmosferă, alternat. Prea ne-am jucat, ne-am speriat şi ne-am dat jos din trenul colindat. Dă-mi o ţigară la schimb cu beede* cu tutun curat. Grijă la bălegar. Acum ai acces la alt hotar. Simte noaptea, transpiraţia, umbrele şi spiritele. Somn cu nectar. De mîine eşti amalgam, potenţial explodat, anormal, universal. Irelevant. Pentru început, un mixed veg rice* expandat. Uită detaliul, fură incredibilul, stoarce posibilul şi intră în faşa de artist stradal. Încă înfometat? Fum culcat şi curăţat cu Tabla Beat Science* înainte de zburat. Peste zidul din cap, peste bîrna din ochi şi cuibul din ţarc. Mesaj: Can I leave a Masala*?! Încuie uşa cu cheia asta, deschide-o cu alta, trînteşte geamul şi sperie animalul. Din ea, din maimuţă, din sursă. Vei merge ca unsă, scursă. Atenţie la cursă! Curăţă-ţi dinţii zimţaţi, şterge praful colorat, desfă-ţi rucsacul venerat. Namaste*, can I have some honeyyyyyyyy?! În nări aer cald, în ochi fum întortocheat, pe faţă un coş de mărimea third eye*. Descuie visul, închide Atlasul, pricepe extazul, dă-mi înapoi macazul şi-ntinde obrazul. Răbdare. Mîine începe legarea-dezlegarea, pîndirea-găsirea, prăjirea-nemurirea, oul-găina, rîsul-idioţenia. Început de excursie de european integral: mizerie, puzderie, migrene, eczeme, lepră, igienă, hienă, indigenă. Calcă pe marmură, şterge numele, ia floarea, schimbă-ţi culoarea, întinde mîna, alungă furtuna. Puja*, mantra*, chakra*, mudra*. Shiva cu dreadlocks, cercei, şerpi, zmei. Mai vrei? Scoate-te din tipare, partituri, ocolituri, şuierături. Caută cardul, scoate banul, aruncă cu rupia, smulge cămaşa, ia mătasea, afumă inspiraţia, expiraţia, incantaţia. Intră în navă, azvîrle povara, aruncă brăţara, pune cerceii, invocă tibetanii, uită americanii. Spatele răspunde de conectivitate. Full flower power*. Închide cercul, deschide matca, descifrează harta cu mantra. Lasă barcagiul să spună, spune-i copilului să te ducă, ia şalul, deschide buzunarul, închide mintea, zburdă intuiţia. La templu te aşteaptă soluţia de legat, delegat, alungat. Sparge inhibiţia, fumează-ţi intuiţia, lustruieşte-ţi sclipirea, şterge doctrina. Chai în loc de cafea, puls în loc de tic-tac, palme în loc de cuţite, zîmbet în loc de licoare.

Ultimul act

Între timp, în spatele zidurilor negre de praf şi de noapte, spiritele îşi fac jocul de foc. Tabla*, ta-ta-ta, bla-bla, bla, se joacă cu clipa ta privită prin prisma culorilor ţipătoare care urlă din spatele cortinelor lăsate. Personajul se întoarce, bate de două ori din palme, devine spectator. Acum! Pe scena afumată începi să te expui sonor, în fata auditoriului invocator. De ce te porţi ca un produs preţios, de unde frica de malarie şi urmele de răni spălate, linse, uscate? Căderi pe săturate, spanac şi uleiuri miraculoase. Aici venim cu toţii. Aici te vei întoarce. Aşa merg lucrurile*. Toarce, arce, ace, pace.



Pentru descifrat (din dicţionarul personal)

*Varanasi: sau Benares, este considerat de către hinduşi, budişti şi jaini, cel mai sfînt loc al Indiei. Geografic situat pe malurile Gangelui în statul indian Uttar Pradesh, oraşul este unul dintre cele mai vechi din lume şi unul dintre cele mai puternice centre culturale ale Indiei. Asta pentru cultura generală. Pentru alţii, Varanasi a fost cel mai bizar, mai bulversant şi mai intens loc din India. Tot aici însă au loc frecvent atacuri cu bombe din cauza tensiunilor dintre hinduşi şi musulmani. Eram deja plecaţi de o săptămînă cînd am auzit de un nou atac. Oamenii noştri erau însă intacţi.

*Special Lassi: Lassi-ul este o băutură răcoritoare făcută din iaurt, apă, sare sau zahăr şi mirodenii. Special Lassi sau Bhang Lassi conţine în plus un derivat din canabis şi are efecte similare cu cele produse de alte forme ingerabile cu marijuana. Este legal în mai multe locuri din India, mai ales în oraşele sfinte, unde se consumă de sărbători, cu scopuri religioase. Pentru că Varanasi este considerat oraşul lui Shiva, această băutură este foarte comună. Unii, cu experienţă, ştiu că nu trebuie exagerat cu nimic în viaţă.

*Ghat: termenul este folosit cu referire la treptele care duc la apele Gangelui în Varanasi. Cele mai semnificative ghaturi religioase sînt situate pe Gange. Pentru noi, ghat-urile erau puncte de reper pentru întîlniri şi evenimente, dar mai ales locurile unde au loc incinerările de zi şi noapte, unde se spală lumea de păcate, pe dinţi şi pe spate. Cel mai frumos se văd din barcă, cînd treci pe lîngă cadavrul descompus al unui cîine rătăcit prin Gange.

*Shiva: una dintre cele mai puternice zeităţi din Hinduism, a treia din Trinitatea Hindusă, alături de Brahma şi Vishnu, Shiva este zeul creaţiei, al conservării şi al distrugerii. Am înţeles de ce Varanasi este oraşul lui Shiva. Aici trebuie să-ţi distrugi varianta din conservă pentru a da naştere uneia proaspete şi creatoare. Paradox, doi într-unul.

*Ganga: este rîul sfînt al hinduşilor şi este venerat ca o zeitate (Mother Ghanga) de către hinduşii care cred că în apele miraculoase li se vor spăla păcatele. Este o binecuvîntare să mori pe malurile Gangelui. Cu toate că este atît de venerat, în apele sale sînt aruncate toate impurităţile oraşului, ceea ce nu-i împiedică pe hinduşi să se scalde zilnic în Gange, să-i bea apa şi să se simtă purificaţi. Din punct de vedere ştiinţific, apele Gangelui au o abilitate neobişnuită de a reţine oxigen dizolvat, iar cauzele sînt încă necunoscute. Din punctul nostru de vedere, la început ne holbam cu admiraţie la toate scenele de pe ghaturi şi de pe rîu, apoi cu detaşare, pînă cînd chiar şi Maria, care era înspăimîntată iniţial de ideea de a fi stropită cu apa infestată, lua către final în considerare o îmbăiere scurtă în Gange.

*Zen: formă de Budism Mahayana, Zen-ul este cunoscut pentru filosofia legată de acceptarea momentului prezent, pentru acţiunea spontană şi pentru înţelepciunea experimentală care prin meditaţie duce la iluminare. Pentru noi, Zen a devenit expresia detaşării luate din Nepal, a trăirii exclusive a momentului şi a căutării sineului. Povestea noastră Zen din Varanasi s-a desfăşurat în gară, cînd după 18 ore de aşteptare, ne-am hotărît să nu mai luăm trenul care era chiar în faţa noastră. Ne-am simţit eliberaţi. Aşa e Zen-ul. Deschis interpretărilor.

*Japonezi: plin de ei în Varanasi. Legendele spun că japonezii vin să locuiască temporar în Varanasi pentru cultura indiană şi pentru traiul ieftin. Unii vin aici după ce au "belonged to X company". Generalizările distrug individul.

*Palak Paneer: marea revelaţie culinară şi felul de mîncare favorit. Se prepară în mod miraculos din spanac şi caş, la care se adaugă mirodenii şi ulei. A se încerca şi acasă.

*OM: mantra sacră, incantată înainte şi după sesiunea de yoga. Se spune că vibraţia produsă de incantaţie deschide chakrele. Foarte posibil.

*Sitar: un fel de chitară clasică mai sofisticată şi mai greu accesibilă, tipic indiană, produce sunete de o rezonanţă deosebită. Varanasiul este locul lui, al sitarului.

*Poi: articol de jonglerie cu care am învăţat să mă joc la Plai şi la care am lucrat intens pe plajele din Goa. Povestea cu poi-urile se continuă şi acum prin parcuri. Atenţie la jongleriile cu foc. S-ar putea ca cineva să vă prăjească inima cu ele.

*Charlie: trăieşte în Budapesta, hoinăreşte încă prin Asia. Prieten, sfătuitor, protector, ajutor, Charlie from Hungary. Ne-am întîlnit pe avin şi în Nepal. Ne-am hotărît mai apoi să călătorim împreună: două românce şi un ungur în India. Pseudonimul îl păstrează şi astăzi, ca în Stranger than Paradise.

*Maria: cea cu care am împărţit trei luni de zi-noapte, zi-noapte, în cea mai lungă călătorie de la naştere încoace.

*Yamuna: canadiancă miraculoasă, jumătate indiancă, jumătate scoţiană. Explozivă şi cu puteri magice, Yamuna făcea coincidenţele să se neutralizeze. La ea am intuit libertatea. Încă în Varanasi, învaţă să cînte la sitar.

*Lotus Lounge: locul de întîlnire şi de cinat. Cu un Buddha mare pe pereţi şi o toaletă minunată, Lotus Lounge este o oază de occidentalism în miezul culturii indiene. Aici rupiile se duceau ca pe apele Gangelui la care aveam vedere. Tot aici ne-am imortalizat sonor, deci a meritat.

*Ganga-taranga-ramaneeya-jataakalaapam, Ganga-taranga: incantaţie pentru Gange şi joc de cuvinte.

*Krishna: zeitate hindusă dedicată dansului şi cîntului. Reprezentarea lui Krishna este de obicei un prinţ tînăr care cîntă la fluier şi oferă direcţii spirituale hinduşilor. Pentru alţii, Krishna înseamnă stare de bine, de îngînat Hare Krishna şi de stat cu zîmbetul în soare.

*Rickshaw: este un fel de motocicletă cu acoperiş în care pot intra de la doi la şase, chiar şapte oameni, în funcţie de ambiţie. Pentru localnici şi turişti este cea mai convenabilă modalitate de deplasare prin traficul derutant. La partea de negociat cu rickshaw driver-ul, unii stau mai bine, alţii mai prost. De aceea, niciodată nu se obţine acelaşi preţ.

*Baba-ji: denumire respectuoasă dată oamenilor sfinţi care se presupune că au renunţat la cele lumeşti pentru a se dedica vieţii spirituale. Pentru noi, Baba-ji este cu totul altceva. Ai libertate absolută de interpretare.

*Chai: ceai negru cu lapte, mirodenii şi zahăr de-ţi stă inima în loc, Chai-ul indian este eternul motiv de a sta la taclale, cît e ziua de mare. Şi nu degeaba se produce în cantităţi industriale: vorba sloganului, lucrurile care nu se spun se pierd, sau?
*Morning Puja: ritual religios hindus, puja este o ceremonie practicată în cele mai variate ocazii de către hinduşi pentru a arăta respect zeităţii alese prin oferirea de dulciuri şi flori. Pentru noi, puja de dimineaţă a însemnat întoarcerea din gară pe unul dintre ghat-uri, în aşteptarea trenului care trebuia să ne ducă în locul în care Buddha a fost iluminat, ceea ce nu s-a întîmplat. Cînd am ajuns noi, ceremonia era în toi, soarele răsărea din Gange, femeile cu sariuri colorate aruncau flori în ape, cîinii leproşi se jucau ameţiţi de mirosuri de masala, oamenii sfinţi cerşeau bani de chai, în timp ce noi ne sorbeam relaxaţi licoarea de dimineaţă fantastică.

*Burning Ghat: denumire dată ghaturilor unde sînt incinerate cadavrele în Varanasi. Din păcate, pentru mulţi turişti arderea cadavrelor este cel mai spectaculos lucru care se poate petrece în oraşul sfînt. Se spune că în acele locuri Shiva şi-a pierdut cerceii şi încă întreabă fiecare suflet ars pe ghat-uri dacă nu i-a găsit. Ce a simţit fiecare la locurile de incinerat atunci cînd lucrătorii împingeau cu băţul craniul cadavrului pe rug, nu este de exprimat, ci de luat aminte. Memento mori, cu alte cuvinte, în timp ce viaţa curge agitată şi colorată odată cu tine.

*Bhang: substanţă derivată din canabis, legală în multe părţi din India, mai ales în locurile sfinte, cu care se prepară faimoasele Special Lassi. Ce-am înţeles încă din prima tură în India: cantitatea contează. Grijă la cap.

*Yoghi House: Guest House-ul unde trebuia să mă întîlnesc acum doi ani cu două canadience şi locul unde trebuia să înnoptăm pentru prima noapte în Varanasi în acest an. Omul cu rickshaw nu l-a găsit, deci ne-a îndrumat către alt loc cunoscut (celebrele afaceri personale cu turişti dezorientaţi). Cu alte cuvinte, Yoghi House nu s-a întîmplat niciodată şi a rămas un fel de castel kafkian.

*Beede: ţigări din foi cu aromă puternică, fumate de orice indian. Bun înlocuitor al ţigărilor chimice, beede-urile sînt tari dar bune şi merită măcar încercate. Baftă.

*Mixed veg rice: fel de mîncare foarte popular în restaurantele indiene şi cina de la miezul nopţii la ajungerea în Varanasi, după Nepal şi multe ore cu trenuri, busuri şi rickshaw-uri.

*Tabla Beat Science: formaţie care abordează un stil muzical atipic, format dintr-un mix de genuri, de la muzică clasică indiană la Asian Underground, ambiental, drum and bass şi electronică. A fost de mare folos în lungile călătorii cu trenul.

*Masala: cuvînt tipic indian pentru condimente, masala este şi a fost expresia a ceea ce este aromat: stări, obiecte, oameni. Adaugă masala vieţii tale, ar suna un slogan local.

*Mantra: incantaţie mistică în sanscrită, cu conotaţii intense pentru cei iniţiaţi. Pentru profani, un poem indescifrabil şi hipnotizant.

*Chakra: centru de activitate în corp care receptează, asimilează şi exprimă sursa energiei vitale. Chakrele se presupune că se deschid prin practicarea tehnicilor de yoga. Varanasi este şi unul dintre cele mai intense centre de yoga din Asia. Pentru unii, o floare într-o inimă cu pătrate.

*Mudra: gest ritualic şi simbolic de salut folosit de hinduşi şi budişti pentru a da bună ziua. Se spune că gestul de împreunare a mîinilor în formă de rugăciune atunci cînd saluţi pe cineva este un act energetic. Împreună cu Namaste, care înseamnă "mă închin sufletului din tine", această formă de salut este atît de des utilizată de toată lumea în India şi atît de frumoasă, încît la întoarcerea acasă nu înţelegi de ce nimeni nu-ţi dă bună ziua.

*Full flower power: în original, Full power, expresie preluată de la trancer-ii din Goa. Înseamnă la maximum. Împreună flower power a ieşit o combinaţie hippie-trance, care poate caracteriza călătoriile prin India profană.

*Third Eye: al treilea ochi este considerat cel interior şi este un concept metafizic şi esoteric care se referă într-o anumită măsură la o anumită chakra. Al treilea ochi este poarta către adevăratul eu, asociat cu premoniţia, intuiţia, clarviziunea. Al treilea ochi mi-a apărut în frunte în Varanasi sub forma unui coş. Ghidul din templu l-a remarcat, încredinţîndu-mă că e semn mare.

*Tabla: este un instrument de percuţie foarte popular în India, folosit atît în concertele de muzică clasică, cît şi la ceremoniile religioase. În fiecare seară, în Varanasi poţi merge la un concert de tabla şi sitar. Cîteodată simţi că-ţi vine să zbori. Atunci mergi pe acoperiş şi dansezi în clar de lună. Aşa merg lucrurile prin locurile sfinte.

*Aşa merg lucrurile: So it goes. Din Slaughterhouse-Five de Kurt Vonnegut. Cea mai Zen expresie şi incantaţie întîlnită vreodată într-o carte occidentală. Sper fără probleme de copyright.

0 comentarii

Publicitate

Sus