20.04.2008
1. Portretul

Corin este bărbatul meu, alesul, dar şi cel mai bun prieten al meu. "Şamanul" meu personal, tămăduitorul, visătorul. Înţeleptul, sfătuitorul. Adoră ciocolata (de aici porecla pe care i-a dat-o un astrolog mucalit, aceea de Chocolin Braguatl), adoră Mediterana şi câte-o insulă cât de cât pustie; apoi îi place să asculte ritualic Van Der Graaf Generator, dar şi să se joace Heroes pe computer. Scrie greu, dar scrie excepţional. Proza lui m-a inspirat uneori, ca un soi de licoare onirică. Scriitura lui are o profunzime scintilantă, cu irizaţii întunecate. Îmi place să povestesc cu el despre ficţiunile şamanice ale lui Carlos Castaneda, despre înţelepţi hinduşi, despre mayaşi şi tot aşa. Îmi place să mă uit alături de el la serialul Maestrul şi Margarita, fiindcă ştie pe de rost replicile din capodopera lui Bulgakov (care continuă să ne fascineze pe amândoi) şi îi imită perfect pe Woland şi suita sa de diavoli. Joacă şah ca un apucat, este hâtru când nu este grav şi abisal, dansează amuzant, are umor cu drăcuşori. Cred în proza lui somnambulică şi în ţinutul hallucinaria. Are charismă. Are tărie de vrăjitor. Trebuie că a fost şaman, în alte vieţi, şi pentru uzul altora. Corin este şi ascultătorul meu predilect atunci când scriu poezie. Este companionul meu predilect pe malurile Senei, în timp ce gustăm vin rosé, sau la New York, pe malul Hudsonului, adulmecând salatele Amish. Şi mai ales este perechea mea integrală în insulele greceşti, unde uităm de lume şi de tot.


2. Videoclipul: (Peter Hammill: "Wondering")


3. Autocaracterizarea

- pasiunea, lucrul / situaţia care îl extaziază, ambiţionează, motivează
Scrisul cu cei doi poli ai săi: polul fantasmatic, alveolar al prozei (stările delirante şi noctambulice din romanele Claustrofobul şi Hidra sau din jurnalul de vise Oniria) şi polul erudit-teoretic al studiilor, nu lipsite de plăcerea descoperirii şi de fascinaţia construcţiei de idei, de literatură comparată, istoria religiilor, cercetarea imaginarului, arhetipologie etc.

- cel mai important talent al lui
Perseverenţa, continuitatea şi pofta de ciocolată!

- cel mai ridicol lucru pe care l-a făcut vreodată
Aş putea relata aici destule scene de bâlbâială şi neaderare la realitatea din jur.

- ce îşi doreşte în următorii 5 ani
Să închei tetralogia narativă Noctambulii, să continuu studiile despre anarhetip şi stările alterate de conştiinţă.
Şi mai ales să evoluez pe calea mea interioară.
Să ajung în fiecare an pe o insulă grecească sau în orice caz exotică (împreună cu Ruxandra).

- lucrul pe care vrea să îl spună despre el, deşi nu l-am întrebat
Nu sunt mare vorbăreţ, nu ţin să spun lucruri neîntrebate despre mine, mai ales că lucrurile spuse riscă să-şi piardă forţa şi impulsul (mai bine le faci, decât să le spui).


4. Recomandările

- o carte din cele citite în ultimul an
Din ultimul an şi dintotdeauna Maestrul şi Margarita de Mihail Bulgakov.

- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă din cele văzute în ultimul an
O serie de filme anarhetipice (definesc prin "anarhetip" structurile descentrate şi pasionant-haotice - a se vedea volumul meu De la arhetip la anarhetip, tipărit la Editura Polirom, în 2006) precum Inland Empire, La science des rêves, Slipstream, The Fountain.

- un loc pe care îl iubeşte
Sibiul, pieţele şi ulicioarele lui inundate de puful negru al adolescenţei mele.

- un concert / un album / o formaţie
Van Der Graaf Generator - cu albumele Pawn Hearts, Still Life, World Record

- o persoană tânără pe care pariază, pe care o vede capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Ovidiu Mircean, comparatistul-astrolog clujevit.


PS: Aşteptăm înscrieri pentru săptămîna 28 aprilie - 4 mai 2008. Detalii în Argumentul acestei rubrici.

1 comentariu

  • Fain
    [membru], 26.04.2008, 13:10

    Acum, daca tot mi-ati fost profesor, sa stiti ca si mie imi place ciocolata. imi place sa vad ca am preferinte comune cu profesorii cu care m-am inteles bine in facultate sau liceu.

Publicitate

Sus