24.04.2008
Faptul că s-a născut în aceeaşi zi ca Johann Sebastian Bach, 21 martie, este probabil o coincidenţă pe care o mai speculează doar ziariştii. Totuşi, dacă paşii ţi se îndreaptă încă din copilărie către muzică în mod evident, probabil că nu poţi ignora acest fapt.

După 80 de ani de viaţă şi peste 60 de carieră, Valentin Gheorghiu rămâne un monument al artei pianistice româneşti. Şi-a făcut studiile la Academia Regală de Muzică, cu Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu, dar şi la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris unde a urmat pianul cu Lazare Levy (între vârstele de 9 şi 11 ani). Debutul la numai 15 ani alături de Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti, dirijată de George Georgescu, avea să fie doar începutul unei cariere cu un parcurs constant ascendent (la 22 de ani devenea solist al Filarmonicii bucureştene).

Cariera internaţională a lui Valentin Gheorghiu l-a condus în întreaga Europă, dar şi în S.U.A., Israel, Canada sau Japonia. Dacă în ultimul timp a concertat mai puţin în străinătate, Valentin Gheorghiu a făcut însă parte din juriile celor mai importante concursuri internaţionale de pian precum "Beethoven" - Viena, "Chopin" - Varşovia, "Regina Elisabeta" - Bruxelles, "Ceaikovski" - Moscova, "Van Cliburn" - SUA, "Arthur Rubinstein" - Tel Aviv, Leeds, Santander, "Marguerite Long" - Paris etc.
În această primăvară, Valentin Gheorghiu s-a putut bucura de o dublă aniversare bucureşteană. Cea dintâi, semnată de Filarmonica "George Enescu" şi dirijorul Cristian Mandeal, a avut în centru dimensiunea componistică a personalităţii sale muzicale, din creaţia sa prea puţin cunoscută cântându-se Concertul pentru pian şi orchestră, evident, în interpretarea compozitorului şi două lucrări simfonice, Amintiri din copilărie şi Simfonia a II-a.

Într-o manieră la fel de interesantă, poate mai puţin surprinzătoare, dar cu o evidentă priză la public, Orchestra de Cameră Radio, dirijor Ovidiu Bălan l-a acompaniat pe Valentin Gheorghiu în două concerte pentru două piane pe care le-a cântat "în familie". Au putut fi ascultate astfel Concertul pentru două piane în do minor de Bach cu Valentin Gheorghiu şi Valentina Gheorghiu, fiica sa în vârstă de 22 de ani şi Concertul pentru două piane în mi bemol major de Mozart cu Valentin Gheorghiu şi Roxana Gheorghiu, soţia pianistului. Versiunile acestor opusuri mai rar cântate pe care le-am ascultat pe viu în Sala Radio au fost ambele cu Valentin Gheorghiu la pianul unu, punând în valoare arta sa rafinată şi acurateţea stilistică pentru care a fost admirat de generaţii de ascultători. Un maestru al sonorităţilor delicate, Valentin Gheorghiu ştie să farmece prin perlajul său dozat în nuanţe infinitezimale, alternând forţa şi delicateţea cu un firesc care de zeci de ani nu mai are nimic studiat în el. Un stilist desăvârşit, un aristocrat al pianului, Valentin Gheorghiu dovedeşte că la remarcabila vârstă de 80 de ani - alegându-şi repertoriul cu inteligenţă - poţi fi realmente impresionant, dominând suveran claviatura.

0 comentarii

Publicitate

Sus