01.05.2008
Iată că au trecut 15 ani de când în luna mai, iniţial sub numele Jeunesses Musicales şi doar cu muzică clasică, acum cu Blues, Jazz, Pop & Clasic şi cu peste 300 muzicieni din 48 ţări şi sub titlul EUROPAfest se petrec la Bucureşti un festival şi un concurs care au ajuns celebre în rândurile unui public mai divers decât se aştepta iniţial.

Anul acesta, începutul va avea loc pe 7 mai cu un concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei în care se vor amesteca într-o manieră inedită - promit organizatorii - blues, jazz, pop şi muzică clasică. Acest concert va fi, de fapt, o prefaţă oglindind conceptul original al festivalului, care adună patru stiluri muzicale într-un singur eveniment, cu un curaj pe care nu l-au avut altţi organizatori de evenimente muzicale până acum în România.

În contextul EUROPAfest 2008 se disting cele două concursuri - Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Music Competition - şi diversele evenimente de festival, concerte de blues, jazz şi pop, recitaluri extraordinare de muzică clasică, gala laureaţilor şi serile de Caffe Festival, cărora li se adaugă jam sessions, workshopuri, lansări de carte, prezentări de fotografie, activităţi de voluntariat, cursuri de măiestrie muzicale.

Vor fi şapte zile de festival care şi-au propus să atragă un public divers, oricine având şansa de a găsi ceva atractiv în cocktailul muzical pe care îl propune EUROPAfest. La ultimele ediţii, organizatorii şi-au propus să ofere de fiecare dată câteva ceva nou, supunându-se legilor marketingului. De data aceasta, este vorba despre concertele PROMS - jazz & classic, în care se alătură un band de jazz şi o orchestră de cameră, repertoriul alternând teme cunoscute de pop, blues, jazz, muzică clasică sau de film.

De data aceasta revenind la o reţetă de succes încercată şi în anii trecuţi, prin Caffe Festival, EUROPAfest 2008 oferă şi concerte live în spaţii neconvenţionale, aspectul de noutate fiind dat de locaţie - inteligent aleasă -, serile de Caffé Festival desfăşurându-se în această lună mai la Clubul Ţăranului.

Dacă ne mai oprim puţin asupra concursurilor, a doua ediţie a Bucharest International Jazz Competition rămâne o manifestare singulară în zona jazz-ului din România, la actuala ediţie fiind înscrise 19 trupe din 15 ţări. În ceea ce priveşte Jeunesses International Music Competition, disciplinele anului 2008 sunt flaut, clarinet şi compoziţie, la actuala ediţie competiţia de flaut clasându-se pe primul loc în topul concursurilor de gen pe plan european ca număr anunţat de participanţi (134 de concurenţi din 31 ţări). Gala Laureatilor EUROPAfest 2008 va avea loc pe 13 mai, context în care vor evolua cei mai buni muzicieni din festival.

Să nu uităm şi recitalurile de muzică clasică, dintre protagoniştii acestora cel puţin două nume fiind de anvergură internaţională şi anume Pierre-Yves Artaud (Franţa) şi Janos Balint (Ungaria).

0 comentarii

Publicitate

Sus