07.08.2003
Trupa Sarmalele Reci va împlini în curînd 10 ani. Sînt 10 ani plini de însemnătate pentru cultura protestului din România, 10 ani de luptă şi distracţie fără limite (între ele). Şi, mai ales, sînt 10 ani de căutări muzicale fertile şi interesante pentru un public din ce în ce mai variat.

Trupa Sarmalele Reci e constituită din muzicieni de jazz şi jazz-rock care, în aceşti 10 ani, şi-au impus să exploreze teritorii muzicale noi şi pline de sevă, dar şi, totodată, să-şi moduleze mesajul (muzical şi libretisitic) la preocupările contemporaneităţii. Pentru maniacii etichetelor, stilul Sarmalelor, bogat în influenţe de cea mai diversă natură, se poate defini ca "fusion rock".


(Zoltan Andras, solistul şi "imaginea" Sarmalelor)


Selecţia specială Sarmalele Reci pentru LiterNet conţine două "bucate" speciale, care s-ar putea încadra în direcţia "etno" a compoziţiilor sarmalatice.

Răpirea din serai, melodie de pe albumul omonim (al treilea cronologic, apărut în 1999), este o "geampara fusion", a cărui parfum oriental a prilejuit tematica "exotistă". Pentru o parte a ascultătorilor, Răpirea... constituie o ironie la adresa kitsch-ului suburban etc. Pentru "liternauţi" Sarmalele au un pont special care le va facilita pătrunderea adevăratelor sensuri ale acestui cîntec: e vorba de o poveste de dragoste...

Şpriţ de vară, mare hit al ultimilor ani, aparţine ultimului album (Maniac, 2001) şi este un soi de polcă uşor atinsă de un fior country şi de unul klezmer. Ergo o adevărată fuziune de stiluri, care s-a bucurat însă de un succes nesperat la publicul cel mai divers, ajungînd printre altele şi pe compilaţii-pirat de manele. Tematica bahică şi reflecţia ironic spumoasă asupra vieţii fac din Şpriţ... un bun cîntec de petrecere, dar şi un bun cîntec de ascultat în singurătate.


·

··»Ascultaţi cu Sarmalele Reci:

"Răpirea din serai" (2,97 Mb)

"Şpriţ de vară" (2,23 Mb)


Alte amănunte puteţi afla pe situl oficial al Sarmalelor reci

0 comentarii

Publicitate

Sus