11.06.2008
Iunie 2008. Campionatul European de Fotbal. Suporterii şi-au cumpărat bilete, au făcut rezervări în baruri şi cluburi, ecranele gigantice au fost instalate, jurnaliştii au primit acreditările, jucătorii primesc ultimul masaj dinaintea intrării pe stadioane...

În Praga e o zi minunată şi soarele mă bate în spate prin hubloul biroului. Cehia va juca împotriva Portugaliei la campionatul de fotbal, iar la ICR Praga pregătim terenul pentru meciul literar de diseară (11 iunie 2008). Mingea poetică va fi jucată de cei şapte poeţi invitaţi. După nume(re)le de pe tricouri, vor intra pe gazonul cu litere tunse, Adrian Alui Gheorghe, Vasile Baghiu, Gabriel Chifu, Zsolt Karácsonyi, Mircea Petean, Ion Moldovan şi Orbán János Dénes (mai nou, se poartă echipe în număr restrâns). Vor bate mingea pe marginea noii antologii de poezie românească contemporană apărută în limba cehă la editura AB Art. Attila F. Balázs, directorul editurii AB Art, şi Eszter Both, preşedintele Asociaţiei Culturale din Ţinutul Homorodului, vor arbitra, la Centrul... Cultural Maghiar din Praga, schimbul de pase poetice şi masa rotundă cu privire la starea actuală a poeziei româneşti şi maghiare.

Tot în pregătire, meciul în nocturnă la "Noaptea muzeelor pragheze" din 14 iunie 2008. La poarta din stânga va ataca expoziţia lui Vasile Raţă Visul galben pe frecvenţă scurtă, iar la poarta din dreapta, seara literară româno-cehă cu Gabriel Chifu, Attila Balázs şi Marcela Pátková. Pauzele publicitare vor fi înlocuite de scurte spectacole de dans contemporan, susţinute de coregrafa de origine română Kateřína Bednářová.

Pe 17 iunie 2008, ICR Praga va începe prima repriză de teatru şi dans românesc la festivaluri din Cehia, cu echipa Teatrului "Puck" din Cluj, pe stadionul Festivalului de Teatru Profesionist de Păpuşi de la Plzeň. A doua repriză se va desfăşura pe 19 iunie 2008, la Brno, cu coregraful Florin Fieroiu şi artista Carmen Coţofană, la Festivalul Tanec Praha. Vom intra în prelungiri pe 26 iunie 2008, pe stadionul Festivalului Internaţional de Teatru al Regiunilor Europene de la Hradec Králové, cu echipa Teatrului Naţional din Târgu-Mureş.

Sper că vremea va fi de partea jucătorilor şi că nu se vor înregistra cazuri de dopaj cultural.

(ICR-istă microb-istă Viviana Chetraru,
Echipa ICR Praga)

0 comentarii

Publicitate

Sus