22.06.2008
E foarte greu să nu te laşi prada tentaţiei (sau visării?) cu Prada. Nume predestinat:). Un alt exemplu strălucit al geniului italian în modă. Ce să facem? Pur şi simplu italienii au fler (geniu?) pentru modă.

Nu ne putem opune, ba chiar ne bucurăm foarte tare. Ne place Italia:). Altfel, la ce am visa? La ce ar mai visa mii şi mii de doamne şi domniţe dornice de afirmare? Aşa, cu toatele putem spera că într-o bună zi, când vom fi muncit suficient de mult, ne vom permite luxul absolut - o geantă Prada, o rochie Prada, o pereche de pantofi Prada...

Nimic de condamnat. Numele Prada este sinonim cu luxul şi calitatea şi este privit ca un simbol al statutului social. [Sigur că până ajungem să purtăm Prada ne întrebăm retoric, cu răspunsul deja dat înainte de terminarea întrebării, dacă stilul poate fi cumpărat cu bani şi dacă nobleţea se găseşte pe raftul unui magazin. Cam ca vulpea ce nu ajunge la struguri.]

Totul a început în 1913 când fraţii Prada au pornit o afacere cu produse din piele pe care au botezat-o Fratelli Prada. Cum altfel? Oricum, de-a lungul istoriei apelativul Fratelli s-a dovedit de mare succes într-o mulţime de industrii;) Cu Mario Prada drept capo di tutti capi în companie, fraţii au reuşit repede să devină faimoşi printre nobilimea selectă a Italiei.

Şi deşi femeile erau o parte importantă din clientelă, în mod straniu Mario Prada s-a opus tot timpul ca membrele de sex feminin din familia sa să participe în afacere.

Dar am fost răzbunate... Ca o ironie a destinului, în 1978 conducerea afacerii a fost preluată de Miuccia, nepoata lui Mario, care a transformat-o într-un imperiu al luxului şi eleganţei.

Stilul original al Casei Prada o recomandă astăzi printre cele mai influente case de modă din lume. Creaţii în esenţă simple. Stil simplu şi elegant, dar provocator. Stilul Prada este sexy şi vorbeşte despre încredere în sine, despre femei care ştiu ce vor de la ziua de azi, reuşind însă să nu fie direct provocator.

În anii '90, Prada lansează Miu Miu, de la porecla Miucciei - o linie pentru o clientelă mai tânără şi cu gusturi ceva mai progresive - dar şi o linie de modă masculină.

Stilul simplu şi elegant al creaţiilor Prada a inspirat numeroşi artişti de-a lungul timpului. Poezie - Vis Pradesque... - muzică, nuvele şi film. Doar nu degeaba diavolul se îmbracă de la Prada...

Dar până la urmă, nu hainele fac pe om şi fiecare femeie e frumoasă în felul ei, fiecare eu are farmecul său. Foarte vizibil sau ascuns. Colorat sau timid. Înflorit sau perlat. Minunat.

*****
Dragă mamă. Stop. Nu am timp de o scrisoare, aşa că încerc să redescopăr telegrama. Stop. Am ajuns cu bine în Spania. Stop. La Barcelona. Stop. Aici este foarte frumos. Stop. Soare, mare şi oameni zâmbitori. Muzică pe stradă. Stop. Mă plimb şi mă bucur ziua întreagă. Stop. Da, am mâncat. 2 feluri şi salată. Stop. Aici casele sunt foarte frumoase şi vesele. Stop. Cred că un artist inspirat s-a jucat miraculos cu formele. Am fost şi prin câteva muzee. Stop. Dar mă şi relaxez. Stop. Ieri am descoperit un magazin fascinant. Stop. Se cheamă El Corte Inglés. Stop. E un fel de Unirea al lor. Stop. Dar infinit mai elegant. Stop. De fapt auzisem de el cu mult înainte de a veni în Spania. Domină piaţa principală a oraşului. Stop. Poţi să te pierzi prin el. Găseşti tot ce vrei acolo. Stop. Da, mi-au mai rămas ceva bani după ce l-am vizitat. Da, nu foarte mulţi. Stop. Da, nu o să îl mai vizitez. Azi cel puţin. Stop. Pentru spanioli numele El Corte Inglés e sinonim cu diversitatea. Cu multe servicii. Toate de calitate, evident. Stop. Mi-aş petrece zile în şir în el. O lume într-o lume. Stop. Te pierzi printre raioane şi minunaţii de tot felul. Stop. Da, am promis că nu mă mai pierd în el. Măcar azi. Stop. Te simţi foarte cosy în magazinul ăsta, de fapt e mai mult decât un simplu magazin. Stop. Tot ce poate fi cumpărat cu bani găseşti acolo. Dar nu e vorba doar de abundenţa de produse. Stop. E vorba de o anume căldură pe care o găseşti dincolo de produse, de o relaxare nonşalantă, de atmosfera prietenoasă şi de mult stil. Stop. Îţi doreşti să revii. Pentru că mereu vei găsi aici ceva care să te bucure. Stop. Aşa că, mamă, aş vrea să venim împreuna aici. Este una din experienţele pe care vrei să le împărtăşeşti cu cineva drag. Stop. Cu tine e voie să mă întorc, nu? Stop. Vă pup pe toţi. Stop.

0 comentarii

Publicitate

Sus