03.07.2008
Blues de vară până-n seară, sau mai exact pe la mierzul nopţii - iată ce ne-a oferit Event Plus în încheierea primului sezon de Blue Moods organizat la Bucureşti, la Hard Rock Cafe, cu Angela Brown în postura de vedetă.

Până la acest concert nu reuşisem să ajung la nici una dintre serile Blue Moods care au început pe 24 noiembrie, prin concertul Sugar Blue din Club Spice. În primăvară am ratat chiar un recital de elită, Bob Brozman, petrecut în Art Jazz Club în faţa a 50 de spectatori aleşi. De la exclusivism s-a trecut la publicul larg, căruia i-a fost rezervat al treilea recital, semnat Louisiana Red şi acompaniat de Nightlosers, la Hard Rock Cafe.

Această serie de "anotimpuri ale Blues-ului" organizată de Event Plus şi-a propus să aducă în prim plan nume ale unor autentice legende din lumea blues-ului, artişti cu o consistentă carieră internaţională şi reprezentativi pentru domeniul blues-ului, fiecare dintre cei prezenţi la Bucureşti în acest context având un sound unic.

Angela Brown, ultima invitată a seriei, la concertul căreia am participat, este o cântăreaţă de raw şi swing blues originară din Chicago care şi-a început relaţia cu muzica cântând gospel. De-a lungul carierei, Angela Brown a colaborat cu nume mari ale blues-ului, printre care pianistul Little Brother Montgomery, Lovie Lee, B.B. King sau Long John Baldry. La Bucureşti, ea a venit acompaniată de trupa The Blues Wire, considerată una dintre cele mai valoaroase trupe de blues din Europa (au cântat împreună cu Louisiana Red, Katie Webster, John Hammond, Larry Garner, Big Jay McNeely, precum şi în deschiderea unor concerte susţinute de Buddy Guy, James Cotton, Albert King, Otis Rush, the Yardbirds şi The Fabulous Thunderbirds).

Am văzut-o pe Angela Brown la conferinţa de presă, unde vitalitatea ei părea de neoprit. "Bluesul este adevărul. Dacă nu spune adevărul, o ştii. Simţi. Poţi să te distrezi extraordinar şi să fii pe culmile bluesului. Fără lacrimi în... bere. Bluesul plângăcios nu este genul meu. Nu cred că este al cuiva, de fapt.... Vorbeşti despre viaţă, despre probleme, dar dacă ar fi fost într-adevăr atât de serios, încât ai vrea să plângi, probabil că noi am fi acum la casele noastre. Bluesul este făcut pentru a te debarasa de probleme. Pentru că mâine este o nouă zi, cum spune Scarlett O'Hara."

Trupa de acompaniament The Blues Wire ne-a "pregătit" pentru apariţia vedetei timp de jumătate de oră, oferindu-ne un blues de calitate. Apariţia plină de viaţă a Angelei Brown a reuşit însă să ne transpună în acea atmosferă specific americană şi perfect identificabilă cu sentimentul pe care îl reprezintă blues-ul. Fără să se îndepărteze de mainstream, Angela Brown cântă cu toată fiinţa, oferindu-ne o mostră vie din ceea ce înseamnă să cânţi blues fără să-ţi propui cu orice preţ să devii o vedetă. "Nu am un sindrom de star, viaţa mea este a mea, muzica este a mea, nu lucrez pentru companii mari, aşa că o ofer cui vreau şi când vreau. Dacă aş fi lucrat cu companii mari, aş fi putut fi o vedetă, dar atunci viaţa mea nu ar mai fi fost, cu adevărat, a mea. Cred că voi lăsa pentru totdeauna deoparte acea parte a afacerii." a afirmat Angela Brown înaintea concertului de la Hard Rock Cafe.

Toate întâmplările sau opţiunile care i-au jalonat cariera este clar că şi-au avut rolul lor în istoria ei personală. Ceea ce este însă uimitor este că doza înaltă de normalitate pe care o inspiră Angela Brown se simte în modul profesionist în care cântă şi în care a ştiut să abordeze un concert în Bucureşti, România, unde evident că ajunsese pentru prima oară.

0 comentarii

Publicitate

Sus