14.07.2008
Observator Cultural, iulie 2008
De patru ani, îmi organizez toate vacanţele cu ochii pe Internet. Dacă aleg un oraş european, mai întîi trec în revistă ofertele companiilor low-cost, apoi caut hoteluri mai ieftine sau hostel-uri în locul unde doresc să călătoresc. Alegerea cazării este coroborată cu consultarea unei hărţi a oraşului respectiv pentru a fi cît mai aproape de centru ori de o staţie de metrou - dacă există.

După rezolvarea acestor chestiuni, urmează partea de pregătire propriu-zisă a vacanţei: consultarea site-urilor oraşului respectiv şi a forumurilor pentru a afla direct de la turişti ce merită vizitat, ce trebuie evitat, sfaturi pentru a mînca mai ieftin, etc. La final, am consultat cîteva adrese cu opiniile turiştilor.

Companii low-cost
De la bun început, trebuie să ştim că biletul va fi cu atît mai ieftin cu cît îl cumpărăm mai devreme. De exemplu, pentru Barcelona am accesat mai multe site-uri ale companiilor low-cost şi am găsit cîteva oferte. M-am uitat la finele lunii septembrie pentru a mă încadra într-un buget mai mic. Iată cîteva link-uri pentru Barcelona: www.blueair-web.com, www.skyeurope.com, www.myair.ro. Am exclus variantele autocar sau tren pentru că ar însemna mult timp pierdut pe drum - cu avionul, drumul de la Bucureşti la Barcelona durează circa 3 ore şi jumătate.

Alegeţi un hostel!
Aceeaşi observaţie ca şi în cazul companiilor low-cost: luaţi-vă cazarea din timp pentru a beneficia de bilete ieftine. Dacă doriţi o vacanţă cu specific de tabără, puteţi alege un hostel unde cazarea se face de obicei în camere de la 4 persoane în sus. Am dormit însă şi în hosteluri cu camere pentru două persoane. Baia se află pe culoar, însă nu vă gîndiţi la condiţiile mizere ale căminelor de nefamilişti din România pentru că vorbim acum de alte standarde. Am stat la hostel în Slovenia, în Italia ori în Spania şi am avut parte de condiţii excelente într-o atmosferă tinerească şi... niponă. Da, secretul neobosiţilor paparazzo japonezi stă în alegerea unor cazări ieftine pentru a putea călători foarte des. Iată cîteva link-uri care vă vor ajuta în găsirea unui hostel: www.hostelseurope.com, www.hostels.net, www.hostelworld.com.

Hărţi ale ţărilor şi oraşelor
Prima reacţie ar putea fi: ce nevoie am să consult pe Internet o hartă, de vreme ce voi cumpăra una de acolo? Este important, pentru că, după ce v-aţi stabilit cîteva ţinte pentru zilele de vacanţă, v-aţi putea organiza mai uşor itinerarul ştiind exact locul acestora pe harta regiunii sau a oraşului. Apoi, ar fi bine să combinaţi harta generală cu aceea a transportului public. Deşi o altă idee pentru vacanţele de vară este să închiriaţi o bicicletă pentru a vă deplasa rapid şi ecologic în locul unde vă veţi petrece vacanţa. Hărţi detaliate găsiţi la http://maps.google.com/ sau http://maps.yahoo.com/. Iar dacă vă deplasaşi cu maşina, aveţi nevoie de informaţiile unui expert, acum şi pe Internet, Michelin: www.viamichelin.com. Dacă aceste adrese nu v-au mulţumit, încercaţi şi www.multimap.com.

Site-uri de turism
Cel mai bun site pentru organizarea vacanţelor este www.lonelyplanet.com. Aici găsiţi informaţii despre destinaţia aleasă, dar cea mai interesantă secţiune este zona de opinii, observaţii şi sfaturi ale turiştilor. Utilizaţi motorul de căutare inclus în site pentru a accesa zona de forum. Ori intraţi direct pe link-ul următor, www.lonelyplanet.com/thorntree/index.jspa, care vă conduce direct la forum.

Un alt site foarte bun cu sfaturi de călătorie este www.tripadvisor.com. Spre exemplu, ultimele teme de discuţie despre Spania privesc închirierea unei maşini, cafenele cu wifi, informaţii despre zonele de camping ori viaţa de noapte a Barcelonei. Vă mai recomand o adresă, www.ecotourismlogue.com. După cum îi spune şi numele, această adresă vă oferă informaţii despre turismul ecologic, peste tot în lume. Am găsit şi un site în limba română cu experienţe ale călătorilor. Pe www.iturism.ro găsiţi păreri, şi bune, şi rele, despre tot soiul de destinaţii, dar şi multe imagini: 25340 fotografii în 1410 albume.

Alte adrese de turism:
http://infotravelromania.ro/
www.infoturism.ro
www.turism-vacante.ro
http://travel.yahoo.com
www.visiteurope.com

Vacanţă plăcută!

1 comentariu

  • Thanks for sharing!
    friv, 16.02.2012, 08:28

    Many thanks to the person who made this post, this was very informative for me. Please continue this awesome work. Sincerely…The article is very well!

Publicitate

Sus