04.08.2008
Două evenimente sunt anul acesta pe buzele şi în viaţa prietenilor mei chinezi, evenimente care îmi vor întregi imaginea despre ei. Primul este evaluarea ministerială a universităţii, Zhangzhou Normal University - Fujian Province, pentru care toată lumea munceşte ca să obţină un scor excelent, al doilea este desfăşurarea Jocurilor Olimpice - 2008. Pe panoul electronic din campus, după ce s-a terminat evaluarea, reapare numărătoarea inversă pentru JO. Pe toate canalele media se difuzează informaţii şi, uneori, cum ar trebui fiecare să se implice. Studenţii mei pregătesc o piesă de teatru cu o familie în care fiecare face ceva pentru a întâmpina acest eveniment.

O chestiune de mândrie naţională, de patriotism, spun ei. JO sunt problema fiecărui chinez! Eu credeam că este a Comitetului Olimpic, a Beijingului.

Dar ei toţi se simt valoroşi şi importanţi să facă ceva, dacă li se cere: să cumpere un obiect cu mascotele JO, să îşi pună status la messanger (la ei se numeşte QQ) cu această temă, să lucreze ca voluntari în Satul Olimpic. Iar echipa de gimnastică a fetelor din universitate, după ce a câştigat locul întâi, are înaltul privilegiu să plece la Beijing pentru a întâmpina flacăra olimpică.

Evenimentele internaţionale sau locale sunt discutate în această perspectivă explicativă. Avem probleme cu imaginea internaţională pentru că anul acesta, 2008, este anul olimpic, spun ei. Nu acceptă alte explicaţii ale evenimentelor din alte perspective.

Emblema JO este peste tot; în centrele oraşelor, în magazine, parcuri, restaurante,





chiar şi la Templul Shaolin. Toată lumea face poze cu ele. Mi se spune că la Beijing, după ce au construit un aeroport în timp record, de au surprins pe toată lumea, se fac multe alte pregătiri intense: echipe de traducători traduc acum în engleză numele unor mâncăruri chinezeşti, fumatul este interzis în localuri publice, s-au refăcut toaletele, etc. Se mai spune că localnicii şi-ar fi dorit ca forma de dans Tai-Chi şi luptele Kong-Fu să fie introduse ca probe olimpice, dar nu a fost acceptată propunerea.

Fu Wa, cele cinci figurine sunt mascotele olimpice oficiale pentru Beijing 2008. Se vând ca brelocuri, suveniruri, ca embleme desenate pe sacoşe, pe tricouri, dar apar şi ca obiecte scumpe cum sunt bijuteriile din aur de la Bank of China.

Ca şi cele cinci cercuri olimpice, de la care şi-au luat culoarea şi inspiraţia, Fu Wa vor purta mesajul păcii. Ele ne fac o călduroasă invitaţie la a medita asupra misiunii Fu Wa ca ambasador al tinerei generaţii. Sunt concepute să simbolizeze cinci copii legaţi prin cercul prieteniei. Fu Wa încorporează calităţi ale celor mai populare animale din China. Astfel prima se numeşte Bei-bei şi este un peştişor, Jin-jin este ursuleţul panda, Ying-ying este antilopa tibetană, iar Ni-ni este rândunica. Huan-huan este flacăra olimpică. Fiecare are numele derivat din silabele care compun numele oraşului Bei-jin-ing, iar toate la un loc împreună cu "huan" şi "ni" înseamnă "Bun venit la Beijing!". Fu Wa reprezintă de asemenea toate formele de relief ale Chinei şi încorporează sintetic visele şi aspiraţiile oamenilor din acest vast teritoriu. Se pot observa stilizate în designul lor cele cinci elemente: apa (marea), lemnul (pădurea) focul, pământul şi cerul.

În cultura populară chineză există obiceiul de a binecuvânta prin semne şi simboluri. De ceea fiecare Fu Wa simbolizează un mod diferit de a ura ceva copiilor lumii: prosperitate, fericire, şansa de a se bucura de viaţă, sănătate şi noroc! Este de asemenea o invitaţie către orice bărbat, femeie şi copil de a lua parte la marea sărbătoare a solidarităţii umane, Jocurile Olimpice, găzduite de această ţară deosebită, China.

0 comentarii

Publicitate

Sus