14.08.2008
Adevărul literar şi artistic, august 2008
În parc fanfara cânta. La Cazino, pe scena sălii de concerte, cântau... trei familii de muzicieni : violonceliştii Marin şi Ştefan Cazacu, violoniştii Gabriel şi Simina Croitoru şi pianiştii Valentin şi Roxana Gheorghiu.

Aşa a început duminică seara Festivalul Enescu şi muzica lumii la Sinaia, o ediţie (a IX-a) mai amplă ca oricând în anii precedenţi, bucurându-se de o sală arhiplină la Cazinoul din Sinaia. Despre ceea ce se întâmplă în aceste zile (10-19 august 2008) la Sinaia şi în alte oraşe din zonă (Buşteni, Predeal şi chiar Braşov) am mai scris. Noutatea absolută o constituie faptul că pentru prima oară s-a constituit în acest context Orchestra Naţională de Tineret, care sub bagheta lui Cristian Mandeal va cânta la Buşteni, Braşov şi Sinaia. În plus, pleiada de artişti români din ţară şi din diaspora adunaţi aici - fie pentru a ţine cursuri, fie pentru a pregăti orchestra, fie doar pentru recitaluri - este cu totul excepţională.
Marin Cazacu, directorul artistic al acestei manifestări, ne-a mărturisit: "Într-adevăr avem o ediţie anul acesta cu totul şi cu totul deosebită, pentru că este cea mai amplă de până acum. Dacă până în 2008 festivalul se desfăşura pe parcursul a numai 4 - 5 zile iată, acesta durează 11 zile. Şi nu cu orice fel de concerte, pentru că invitaţii sunt într-adevăr de talie internaţională. Este vorba de Mihaela Martin, Franz Helmerson, violonistul Liviu Prunaru, violiştii Marius Nichiteanu şi Cristian Ifrim şi nu trebuie să omitem marii artişti români - Valentin Gheorghiu, Roxana Gheorghiu, Gabriel Croitoru, Remus şi Bianca Manoleanu, Nicolae Licareţ şi fiul său, Andrei Licareţ.

În această ediţie cu totul şi cu totul deosebită avem însă o coordonată originală, cel puţin pentru România. Este vorba de organizarea primei Orchestre naţionale de tineret care va fi pregătită după modelul european, pe grupe de instrumente, împreună, de către aceşti mari maeştri care au venit din afara ţării. E vorba de violonistul Liviu Prunaru, care în afară de faptul că va concerta alături de ceilalţi profesori Marius Nichiteanu, Marin Cazacu, Dorin Marc şi Steluţa Radu, va pregăti grupa de viori a acestei orchestre de tineret pe parcursul a trei zile. Violiştii sunt de către Marius Nichiteanu de la Hamburg. Trebuie să amintesc că Liviu Prunaru este actualmente concertmaistru al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam; Marius Nichiteanu este profesor şi prim-violist al Orchestrei Radio Hamburg; contrabasistul Dorin Marc este profesor la Nurnberg şi prim-contrabasist al Filarmonicii din Munchen. Violoncelele vor fi pregătite de către mine, iar suflătorii de către Adrian Petrescu, oboist la Filarmonica "George Enescu". Şi totul culminează cu prezenţa maestrului Cristian Mandeal, care va pregăti această orchestră de tineret, şi va dirija cele 3 concerte finale. Ultimul va reprezenta închiderea Festivalului Internaţional "Enescu şi muzica lumii" şi mai ales, va coincide cu data de 19 august, ziua de naştere a lui George Enescu."
Pentru că la public ajung doar concertele, adică rezultatul acestor cursuri, şi respectiv recitalurile maeştrilor, mă voi referi la unul dintre acestea, cel de deschidere, din 10 august 2008. Greu de imaginat o atmosferă incendiară la un recital de muzică de cameră. Totuşi, cel despre care scriu aici a avut parte de aşa ceva.

Familiile

Marin Cazacu şi fiul său, Ştefan, au deschis seara cu o piesă de virtuozitate pentru două violoncele, urmată de celebrele Vocaliza de Rachmaninov şi Zborul cărăbuşului de Rimski-Korsakov. Un program de "şlagăre" ale muzicii clasice, interpretate la un nivel de maximă performanţă, Ştefan Cazacu având date clare de profunzime în înţelegerea muzicii, ce-l recomandă ca pe un demn continuator al tatălui său.

În cazul lui Gabriel Croitoru şi al fiicei sale, Simina, personalitatea acesteia reflectată în stilul interpretativ îi conferă deja profilul unei violoniste formate, temperamentale şi cu o tehnică strălucitoare.

Consacraţi de mult timp în formula de duo pianistic, Valentin şi Roxana Gheorghiu au fost a treia familie (de această dată în formula soţ şi soţie) a serii, cu Patru dansuri slave op. 72 de Dvorak. În toate cazurile, ideea de "familie" urmărită în formula de prezentare a fost magistral susţinută de strălucirea interpretărilor.

Maeştrii

Finalul serii a fost girat de Marin Cazacu, Valentin Gheorghiu şi Gabriel Croitoru în formulă de trio, cu superbul Trio Dumky de Dvorak, o interpretare ce ar trebui reluată şi la Bucureşti, cât de curând, poate chiar în acest an în care Valentin Gheorghiu aniversează 80 de ani.
Reluând în cifre performanţa acestui festival care continuă încă o săptămână pe Valea Prahovei şi la Braşov, reamintesc că pentru această a noua ediţie, cu 12 concerte în 11 zile, Fundaţia "Prietenii Muzicii" - Serafim Antropov a iniţiat un proiect inedit pentru România, organizarea primei Orchestre Naţionale de Tineret, cu 50 de tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani selecţionaţi din întreaga ţară. La pregătirea concretă a orchestrei participă dirijorul Cristian Mandeal, violonistul Liviu Prunaru, violistul Marius Nichiteanu, violoncelistul Marin Cazacu, contrabasistul Dorin Marc şi oboistul Adrian Petrescu.

Aşadar, în serile de 17 august la Buşteni, 18 august la Braşov sau 19 august 2008 la Sinaia puteţi asculta în premieră Orcehstra Naţională de Tineret a României. Iar până atunci, dacă vă aflaţi în zonă, nu rataţi la Cazinoul din Sinaia în seara de 13 august 2008, Cvintetul "Păstrăvul" de Schubert înÂ¥tr-o intepretare unică sau în 15 august 2008 recitalul violonistei Mihaela Martin, violoncelistului Franz Helmerson şi pianistei Steluţa Radu.

0 comentarii

Publicitate

Sus