21.08.2008
Sinaia, Buşteni, Predeal, Braşov. 9 - 19 august 2008. 14 concerte publice. Cu participarea extraordinară a Orchestrei Naţionale de Tineret. Proiect iniţiat şi susţinut de Fundaţia "Prietenii Muzicii" - Serafim Antropov. Promotor violoncelistul Marin Cazacu.

"Enescu şi muzica lumii" este genericul sub care s-a desfăşurat la Sinaia şi în împrejurimi a IX-a ediţie a unui festival complex ce adună sub acest titlu concerte, cursuri şi o seamă de alte manifestări muzicale mai mult sau mai puţin obişnuite. Cursurile s-au desfăşurat cu participarea extraordinară a unor mari muzicieni români şi nu numai, precum Cristian Mandeal, Marin Cazacu. Liviu Prunaru, Marius Nichiteanu, Dorin Marc şi Adrian Petrescu în timp ce în recitaluri, alături de aceştia, au putut fi ascultaţi şi Maria Laura Martorana, Maruxa Llorente, Cristian Ifrim, Valentin Gheorghiu, Steluţa Radu, Mihaela Martin, Franz Helmerson şi nu numai.

Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia, Sala Cazino Sinaia, Biserica catolică din Sinaia, Biserica ortodoxă Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Predeal, Casa de cultură din Buşteni, Cercul Militar din Braşov, Centrul Cultural "Carmen Sylva" din Sinaia... greu de ales între recitalurile şi concertele festivalului. Un punct de referinţă a fost, însă cu siguranţă "recitalul profesorilor" care au fost ovaţionaţi de public pentru interpretarea cvintetului Păstrăvul de Schubert în aranjamentul cu pian - Steluţa Radu, vioară - Liviu Prunaru, violă - Marius Nichiteanu, violoncel - Marin Cazacu şi contrabas - Dorin Marc. Omogenitatea sonoră şi muzicală a fost dublată de bucuria de a cânta împreună. Vioara Stradivarius a concertmaistrului de la Concertgebouw Amsterdam Liviu Prunaru a strălucit în veşmântul sonor captivant şi plin de vitalitate pe care acest cvintet de mari maeştri la generat, oferind o versiune de referinţă a acestei capodopere a literaturii camerale. "Întrebat fiind ce urmează să fac în România, le-am spus colegilor din orchestră că urmează să interpretez "Păstrăvul" alături de idolii copilăriei mele. Am fost sincer invidiat pentru posibilitatea împlinirii acestui vis drag oricărui muzician.", declara Liviu Prunaru.

Premiera acestei ediţii a festivalului a reprezentat-o însă ideea lui Marin Cazacu de a constitui, pentru prima oară în România, Orchestra Naţională de Tineret, fenomen prezent şi chir popular în întreaga Europă, dar care la noi a întârziat să se concretizeze. Finalitatea acestor stimulative cursuri de orchestră, practic, a fost concertul simfonic extraordinar al Orchestrei Naţionale de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, având în program lucrări de Enescu, Beethoven şi Mendelssohn, care a putut fi ascultat pe 17 august 2008 la Buşteni, pe 18 la Braşov şi pe 19 la Sinaia. Acest concert în triplă versiune a reprezentat de fapt cheia de boltă a întregului festival, răsplata eforturilor organizatorilor. Acestea au avut la bază experienţa directoarei Centrului european de cultură Sinaia, doamna Cristina Cauteş, care s-a dovedit a fi din nou la înălţimea dorinţei de a oferi Sinaiei o viaţă culturală de nivel european. Să nu-l uităm pe maestrul Marin Cazacu, care mergând în paralel cu condiţia de mare muzician, şi-a asumat-o cu curaj pe aceea de promotor şi continuator al înaltului exemplu de umanitate şi profesionalism al profesorului său Serafim Antropov.

Atmosfera clocotitoare a repetiţiilor pe care dirijorul Cristian Mandeal le-a condus alături de mai tinerii săi colegi care au format Orchestra Naţională de Tineret s-a concretizat în trei concerte al căror numitor comun a fost energia şi dorinţa de autodepăşire. Atmosfera acestui festival a adus din nou în faţă mentalitatea muzicianului român, care de aici înainte pentru a supravieţui profesional anilor ce vin va trebui să dubleze talentul cu rigoarea şi deschiderea faţă de nou şi ideea de perfecţionare continuă.

0 comentarii

Publicitate

Sus