08.11.2008
Cristiana Keresztes
Soap Opera


Gen: dramă

Structura textului: 3 tablouri

Lungimea textului: 13 pagini

Personaje: 2 femei / 4 bărbaţi
Monica Tudorache - mama, 35 de ani, dar pare mai învârstă; meserie - arhivar;
Andreea Tudorache - fiica liceană
Andrei Tudorache - fiul şcolar, aproximativ 11 ani;
Alex - prietenul Andreei, licean
Şeful mamei
Dumitru Roşu - iubitul mamei, tatăl lui Alex
Alte personaje - vocile de la televizor (un crainic, un protestatar, personaje din telenovele, prezentatori şi participanţi la emisiuni TV).

Acţiunea are loc în apartamentul modest al familiei Tudorache; excepţie face tabloul 3, scena 1, care se desfăşoară în biroul unei firme.


Sinopsis

Tabloul (ziua) 1
Scena 1
În sufragerie, Monica stă întinsă pe canapea şi se uită la telenovele. Strigă la fiica ei să dea muzica mai încet, dar aceasta pare să nu audă. Îl strigă atunci pe Andrei şi cu greu îl convinge să şi vină până la ea. Îl roagă să coboare după pâine şi să vină cu ea direct acasă.

Scena 2
După ceva timp, mama doarme în aceeaşi poziţie. Se trezeşte, o strigă pe Andreea şi o întreabă de băiat. Discuţia dintre cele două se face greu auzită din cauza muzicii date tare. Fata e preocupată de conversaţia pe messenger cu prietenul ei.

Tabloul (ziua) 2
Scena 1
Dimineaţa, în bucătărie, Monica şi fiica ei iau micul-dejun. Nici una din ele nu ştie dacă Andrei a plecat la şcoală, dar nu sunt îngrijorate. Andreea îşi anunţă mama de vizita prietenului ei, Alex; apoi pleacă la şcoală.

Scena 2
După-amiază, în sufragerie, mama butonează telecomanda. Intră Andreea cu Alex de mână. Andrei pare să nu fi trecut pe acasă. Tinerii se duc în camera fetei.

Scena 3
Mama merge prin vecini să se intereseze de băiatul ei. În sufragerie intră cei doi tineri, înfometaţi după o partidă de sex. În timp ce Andreea pregăteşte ceva de mâncare, Alex zappează şi se opreşte la un film erotic. Atunci îi dă vestea fetei că pleacă în Italia, dar o consolează spunându-i că, după ce câştigă ceva bani, îi cumpără un televizor cu plasmă pentru camera ei. El e hotărât să-şi lase tatăl - care are o nouă iubită - şi să facă bani în Sicilia, unde are totul aranjat pentru el şi vărul său. Intră Monica. După o ceartă scurtă cu Andreea, ea le spune că i-a văzut afară pe băieţii din cartier, printre care, bănuieşte ea, se afla Andrei. Se duc cu toţii, liniştiţi, la culcare.

Scena 4
În camera Andreei, cei doi tineri discută pe tema plecarii în Italia. Andreea îl dă drept exemplu pe vărul lui, pentru afacerile prospere pe care le are în ţară. Alex îi dezvăluie modul în care acesta câştiga atâţia bani: luptele cu câini. Băiatul crede că fuga în străinătate ar aduce un venit câştigat cinstit.

Tabloul (ziua) 3
Scena 1
La serviciu, Monica este concediată. Ea bănuieşte că este mâna fostului soţ răzbunător, prieten din copilărie cu şeful ei.

Scena 2
În sufragerie, Andreea se uită la televizor. Intră Alex cu care se ceartă fiind nesigiră de dragostea acestuia. Fata se linişteşte abia în momentul în care Alex îi propune să meargă cu el în Italia.

Scena 3
Monica, singură in sufragerie, plânge şi fumează. Intră Andreea şi află ca mama ei şi-a pierdut locul de muncă. Cele două se ceartă. Andreea se hotărăşte să plece.

Scena 4
Dumitru încearcă s-o consoleze pe Monica, iubita lui de acum. Apare Andreea cu o valiză în mână. Bărbatul vrea să facă cunoştinţă cu ea, însă fata îi anunţă glacial că pleacă în Italia cu Alex. Monica încearcă să n-o ia în serios, fiind jenată de prezenţa bărbatului. Dumitru începe să-i ţină morală tinerei, care-şi iese din sărite. Fata ţine un discurs despre şansele familiei într-o ţară de rataţi (discurs dublat de protestele unui tânăr de la ştiri - tv-ul fiind pornit -, tânăr care ameninţă în faţa primăriei că îşi dă foc). Mama este depăşită de situaţie: leşină. După ce îşi revine, Andreea pleacă.

Rămaşi singuri, Monica şi Dumitru află tot de la televizor o ştire şocantă: Alexandru, băiatul lui Dumitru, şi vărul lui sunt căutaţi de poliţie pentru asasinarea cu sadism a unui copil de numai 10 ani. Cei doi urmăriţi penali, însoţiţi de o tânără, nimeni alta decât Andreea, sunt acum în drum spre Italia.

Scena 5 propune trei finaluri posibile
Finalul 1: Monica şi Dumitru se duc în bucătărie, se închid acolo şi, fără să-şi scoată o vorbă, dau drumul la gaz.
Finalul 2: Cei doi lasă totul deoparte şi pleacă, nu înainte ca ea să-şi ia câteva lucruri importante, printre care şi telecomanda.
Finalul 3: Monica plânge, trântită peste tv; Dumitru începe să arunce cu borcane pe fereastră.


Soap Opera
(Fragment: Tabloul 2, Scena 3)
Ceva mai târziu mama se trezeşte; la TV - telenovelă: voce de femeie, în limba portugheză: "Copilul meu, copilul meu! Ajutor! Mi-a luat copilul! Nemernicul!"; mama schimbă canalul (se disting fragmente de publicitate), se ridică, iese din sufragerie:

Mama: Andrei! Andrei! (nici un răspuns) Andreea! A fost frati-tu pe acasă? Eu am aţipit acum, un pic, şi...
Nici un răspuns.
Se întoarce în cameră; la TV tocmai începe un film erotic, cu sunetele de rigoare
;
Andreea! (stinge TV-ul) Andreea, nu auzi?
Vocea Andreei: Ce-i?!
Mama: A fost frati-tu pe-acasă?
Vocea Andreei: Nu... nu ştiu. Of, m-ai înebunit cu copchilu' ăla! Dă-i pace, că o veni el acasă, când i s-o face foame...
Mama: Ies să cumpăr pâine şi sun la Tanti Geta, să văd dacă Mihai al ei s-a întors acasă...
Vocea Andreei: Bine...

Mama îşi ia geanta, iese din sufragerie, o mai vedem trecând dintr-o parte în alta a scenei în timp ce se îmbracă; apoi se aude uşa; intră în sufragerie Andreea şi Alex; Alex se instalează pe canapea, pornşte TV-ul; zappează.

Andreea: Ce vrei să mănânci?
Alex: Orice... Fă şi tu nişte sandviciuri...

Andreea iese.

Alex: Sunt lihnit! Am consumat ceva energie, hă? (râde gălăgios)
Andreea (apare, zâmbind, în uşă): Da, am mai ars nişte calorii. (se retrage)
Alex (nimereşte filmul porno): Tu de ce n-ai televizor în cameră?
Vocea Andreei: Păi... am calculator...
Alex: Uite, cine zicea că TV-ul nu e educativ? (râde)
Andreea (intră cu 2 farfurii; râzând): Schimbă mă, că poate intră mama...

Andreea încearcă să-i ia telecomanda; nu reuseşte; se tachinează...
Mănâncă amândoi
.

Alex: Lasă că, după ce ajung în Italia şi fac ceva "mălai", îţi cumpăr televizor... din ăla subţire cu... cum îi zice?... flegmă din aia (râde)...
Andreea: Plasmă?
Alex: Aşa mă! Plasmă...Îţi iau o plasmă. (butonează)
Andreea (râzând): Pleci tu în Italia...
Alex: De ce râzi, tu? Văru-mio a şi aranjat transportul pentru mine...
Andreea (ironic): Da? Şi când pleci?
Alex (nimereşte pe "Trădaţi în dragoste"): Păi... în cel mult o lună.
Andreea (râde; vede că el e serios): Glumeşti, nu?
Alex: Nu. Stiu şi unde mă duc şi ce o să fac...
Andreea amuţeşte.
Alex: Merg în Catania, în Sicilia... La ferma unuia... mă ţine el, mă hrăneşte, mă plăteşte şi eu muncesc 10 ore pe zi... culeg... curmale... sau ce creşte tipul acolo...
Andreea (timid): Bine..şi şcoala?
Alex (râde): Păi n-am mai dat de 2 luni pe acolo... sunt ca şi exmatriculat, oricum. (râde din nou; batjocoritor:) Auzi, şcoala... Mă las. Oricum n-ajută la nimic.
Andreea: Şi tatăl tău?
Alex: Ce-i cu el?
Andreea: Păi el ce zice că-l laşi singur?
Alex: Eh... el îşi vede de curva lui (râde). Ţi-am zis că iese cu una... n-am cunoscut-o încă...
Andreea, pe gânduri...
Alex: Nici nu-s prea curios, de fapt... Cine ştie pe unde-o fi găsit-o... (râde) Îţi dai seama, cine ar ieşi cu un fochist? (scurtă pauză) No... da' ce te-ai bosumflat aşa? Ţi-am zis, îţi cumpăr plasmă...
Andreea: Da' n-o să-ţi fie dor de mine?
Alex: Tu... în loc să fii fericită că mă duc să fac bani...
Andreea: Da' poţi să faci bani şi aici! Ai văzut la văru-to, îşi schimbă maşina de 5 ori pe an. El cum poate?
Alex (râde): Proastă mai eşti, tu... De-asta te iubesc eu pe tine... (râde din nou)
Andreea se supără
.
Alex: Vrei să ştii cum face el bani? De fapt, cum făcea el bani? Că vine cu mine în Italia să-şi caute acolo... Zi! Vrei să ştii?

Intră mama.

Mama: Nu dormiţi încă?
Andreea: Ni se făcuse foame...
Mama: Vai, şi aţi găsit ceva prin frigider? N-am avut când să gătesc, zilele astea am fost aşa de ocupată...
Mama se schimbă în hainele de casă.
Andreea: Da, mama are un prieten nou... care o tot ţine ocupată. (râde dar nu e în toanele ei)
Mama: Andreea!
Andreea: Nu-ţi fie ruşine, Mami... (râde din nou)
Alex: Da şi taică-mio şi-a găsit pe una, aşa că... (mama zâmbeşte jenată )
Andreea: Şi? Când ne faci cunoştiinţă cu noul tău boyfriend?
Mama: Toate la momentul lor.
(tinerii râd; îşi fac semne)
Mama: Poţi să stai liniştită că relaţia asta nu o să te pună pe tine sau pe Andrei pe planul doi...
Andreea (se uită urât şi cu subânţeles la Alex, apoi, spre mama, ironic): Nu...doar o să murim de foame în scurt timp...
Mama: Nu vorbi prostii! S-a întâmplat o dată... o singură dată. Ştii cât de obosită am fost zilele astea!
Andreea: Da' HO! Ce te-ai enervat aşa? Vezi că trezeşti vecinii... Apropo de vecini, ai sunat la Tanti Geta?
Mama se aşează, îşi aprinde o ţigară;
Mama: Nu, că la ora asta sigur doarme... şi nici n-avea rost, l-am văzut pe fi-su pe afară...erau toţi de prin cartier adunaţi în parcare... la aproape 1 noaptea ăia făceau o gălăgie! Că a şi ieşit nebunul de la 7 şi a început să arunce cu borcane după ei...
Andreea: No... şi Andrei era printre ei...
Mama (râde): Păi n-am apucat să văd că au luat-o la fugă imediat ce i-a amentinţat nebunul cu poliţia... Da' cred că i-am auzit şi lui gura.
Andreea: No... noi mergem să ne culcăm.
Mama: Foarte bine; somn uşor.
Andreea: Mersi.
Alex: Săr'mâna.
Mama: La revedere, Alex.

Heblu.

C.V.-ul piesei:
Textul a fost finalizat în cadrul taberei de cercetare Dramaturgia cotidianului şi prezentat în câteva spectacole lectură (la Târgu-Mureş şi la Alba Iulia, în cadrul Festivalului de Teatru Pentru Copii şi Oameni Mari 2008).
Textul a fost publicat integral în revista ManInFest - în cadrul suplimentului dedicat Dramaturgiei Cotidianului, paginile 63-68.

0 comentarii

Publicitate

Sus