08.04.2009
Editura Humanitas Fiction
António Lobo Antunes
Ordinea naturală a lucrurilor
Editura Humanitas Fiction, 2009

Traducere din limba portugheză de Micaela Ghiţescu



*****
Scriitorul portughez António Lobo Antunes a primit peste douăzeci de premii şi distincţii literare internaţionale. În 2007 opera sa a fost recompensată cu Premiul Camões. Romanul Ordinea naturală a lucrurilor a fost tradus până în prezent în douăsprezece ţări.

O tânără diabetică din Lisabona e ţinută în viaţă de poveştile pe care i le şopteşte noaptea la ureche un iubit desuet pe care-l dispreţuieşte. Viaţa tatălui ei, cândva miner în Africa de Sud, se reduce la zborurile subterane care-i populează fantasmele. Un ofiţer din armata prerevoluţionară este torturat în închisorile lui Salazar, dar adevăratul supliciu îi e amintirea surorii sale nelegitime, închisă în mansarda casei şi condamnată la o existenţă fantomatică. Un detectiv care predă cursuri de hipnotism prin corespondenţă deţine fără să ştie cheia secretă a tuturor acestor destine. Poveştile acestor personaje alcătuiesc portretul tragicomic al unei societăţi aflate în disoluţie, o Portugalie surprinsă în întreaga ei splendoare tristă.

António Lobo Antunes s-a născut în 1942 la Lisabona. Este de formaţie medic psihiatru, urmând tradiţia familiei, dar şi-a abandonat cariera medicală în favoarea scrisului. În timpul războiului colonial a fost în Angola ca locotenent, chirurg şi psihiatru, experienţă traumatizantă care a devenit o temă predilectă a prozei sale. Face parte din generaţia de romancieri lansaţi după Revoluţia din 1974 şi e considerat cel mai valoros scriitor portughez contemporan.

Lansarea romanului Ordinea naturală a lucrurilor va avea loc marţi, 5 mai 2009, ora 16.00, în Sala Oglinzilor din sediul Uniunii Scriitorilor, Calea Victoriei nr. 115.

Miercuri, 6 mai 2009, la ora 17.30, António Lobo Antunes va fi prezent la librăria Kreţulescu pentru o sesiune de autografe şi o discuţie cu cititorii. Vineri, 8 mai 2009, Universitatea Ovidius din Constanţa îi va oferi titlul de "Doctor honoris causa".

În curînd vă vom prezenta un fragment din acest roman.

0 comentarii

Publicitate

Sus