09.04.2009
Ca simfonie blues-rock, Stairway to Heaven (1971) este, probabil, capodopera genului, comisă de trupa Led Zeppelin, alături de la fel de tulburătoarea July Morning a trupei Uriah Heep.

Compoziţia începe diafan (paradoxal), mizând pe vocea ascuţită şi răguşită a lui Robert Plant, gândită însă ca o incantaţie picurată cu destulă perversitate. Apoi, treptat, ritmul se accelerează, chitara devine tranşantă, iar ceea ce până atunci făcuse vocea lui Plant, începe să facă, fireşte, chitara profesionistă a lui Jimmy Page, construind o simfonie de sine stătătoare, independentă de cântecul propriu-zis, glosând sonor pe imaginea unei spirale. Dar vocea lui Robert Plant se înăspreşte mai apoi şi recuperează chitara, sau mai exact chitara lui Page recuperează vocea lui Plant şi împreună realcătuiesc simfonia dorită.

Şi aici există o structură contrapunctică, însă pulverizată, fragmentară, vocea şi chitara îşi au, la urma urmei, fugile lor solitare. Spiralarea cântecului este, însă, cea care m-a hipnotizat: nu de la început, efectul se face simţit doar după ce asculţi Stairway to Heaven de vreo cinci ori, iar a zecea oară poţi chiar percepe vibraţiile secţionate, clandestine, suite pe vocea lui Plant şi pe chitara lui Page. Le doresc succes alpiniştilor pe spirala Led Zepp, sau mai lejer şi prieteneşte spus, le doresc succes căţărătorilor!

Post-scriptum: Kashmir îmi place aproape la fel de mult ca Stairway to Heaven.


1 comentariu

  • Depresii primavaratice
    [membru], 13.04.2009, 10:08

    Am urmarit ultimele articole si ma gindesc la depresiile generate de primavara. De mult ascultam toate aceste cintece, July Morning, Stairway to heaven, etc. cu ochii inchisi si visind la persoane iubite pentru ca faceau parte din putinele cintece lirice ale vremii. Pentru mine, este greu de presupus ca puteai visa la povesti de dragoste pe Peter Hamill.
    Dupa atitia ani, reascultindu-le, ma incearca nostalgia si atita. Puterea lor muzicala nu mai este aceeasi pentru mine, mai cu seama daca le scot din contextul acelor vremuri.
    Din punct de vedere muzical, Cinema Show al lui Genesis si La Vila Strangiata al lui Rush sunt mult mai putin influentate de trecerea anilor.
    Oricum, daca ne uitam la prezent, Hollow Years (Dream Theater) si Lazarus (Porcupine Tree - indiferent cit imi dau silinta nu ii pot apropia de pink Floyd iar varianta cintata de Jordan Rudess imi este mult mai aproape) genereazaa aceleasi puternice sentimente ca si cintecele mentionate in articolele R.C.
    Sub acelasi soare primavaratic la distanta de ani, evenimente, trairi si imbatriniri push the forward button and dream on, caci ce au fost acei ani decit "Hollow Years":

    Once the stone
    You're crawling under
    Is lifted off your shoulders
    Once the cloud that's raining
    Over you head disappears
    The noise that you'll hear
    Is the crashing down of hollow years

    (Dream Theater - Hollow Years)



Publicitate

Sus