23.10.2003

·

··»Ascultaţi în interpretarea lui Nicolae Herlea

Rigoletto - Pari siamo (Verdi) (2,8 Mb)

Bărbierul din Sevilla - Largo al Factotum (Rossini) (3,42 Mb)

Traviata - Di provenza il mar (Verdi) (2,92 Mb)


Albumul "Opera arias" din care fac parte piesele de mai sus a fost înregistrat la Electrecord.




Cîteva date despre Nicolae Herlea


Baritonul Nicolae Herlea s-a născut la Bucureşti, la 28 august 1927, afirmându-se ca interpret de operă de notorietate internaţională.

A studiat la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Aurelius Costescu-Duca. Mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto.

A debutat în 1951 pe scena Operei Naţionale din Bucureşti cu "Silvio" din spectacolul "I Pagliacci " şi a rămas angajat, ca prim-bariton al acestei scene.

Tot în 1951 a câştigat Premiul întâi la concursurile internaţionale de la Geneva, Praga si Bruxelles. Acest mare succes a fost urmat de apariţia sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Naţională din Praga, precum şi la Teatrul Balşoi din Moscova şi Opera Naţională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitane din New York. De asemenea a avut apariţii şi pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc.

Repertoriul său bogat cuprinde roluri de seamă din creaţia universală; a fost Figaro în "Bărbierul din Sevilla" de Rossini, lordul Ashton în "Lucia di Lammermoor" de Donizetti, Rigoletto în "Rigoletto" de Verdi, Escamillo în "Carmen" de Bizet, Onegin în "Eugen Onegin" de Ceaikovschi, Igor în "Prinţul Igor" de A. Borodin, Scarpia în"Tosca" de Puccini. Vocea sa, caldă, egală pe întregul ambitus, exprimă cu naturaleţe şi avânt o întinsă gamă de sentimente. Calităţile sale vocale sunt susţinute de un autentic talent actoricesc.

Dintre multele premii şi distincţii naţionale şi internaţionale amintim: Medalia de Aur şi Marele Premiu la Festivalul Primăverii de la Praga în 1954, laureat al Concursului Internaţional de Canto de la Geneva în 1955, titlul de "Artist al Poporului" primit în 1962, Medalia de Aur "Giuseppe Verdi" în 1963 (Milano), Premiul de stat în 1964, Ordinul Cultural de Merit în 1968, Ordinul Muncii în 1974, Ordinul "Tudor Vladimirescu" în 1981, Ordinul "Steaua României" acordat în 2000.

A cântat în compania multor artişti consacraţi ai operei, printre care se numără: Montserrat Caballé, Placido Domingo, Joan Sutherland, Nicolai Ghiaurov, Nicolai Ghiuselev , Giulietta Simionatto, James McCracken, Ivan Petrov.

Este preşedintele Juriului Internaţional al Fundaţiei Hariclea Darclee şi predă cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din Bucureşti.

0 comentarii

Publicitate

Sus