11.07.2009
RFI România, martie 2009
Miercuri, 18 martie 2009, a fost în Franţa... Ziua Naţională a Somnului, manifestare ajunsă la a 9-a ediţie. Nu trebuie ignorat acest subiect pentru că este, după cum spun specialiştii, foarte important. Şi cum să nu fie important? Este important cum dormim şi cât dormim. Există o igienă a somnului pe care multă lume, din păcate, în epoca noastră stresată şi grăbită, o ignoră.

Iată deja câteva date statistice. Institutul Naţional al Somnului din Franţa a realizat un sondaj de unde rezultă că oamenii dorm în prezent mai puţin decât altădată. În orice caz, ei dorm mai puţin decât au nevoie ca să se refacă şi decât ar dori să doarmă. Mai precis, francezii dorm în cursul celor 5 zile lucrătoare ale săptămânii, în medie, 6 ore şi 58 de minute. Iar în week-end dorm 7 ore şi 50 de minute. În ambele situaţii deci este limpede că nu sunt atinse cele 8 ore de somn despre care am învăţat noi că sunt necesare unei refaceri complete.

În ultimii 50 de ani oamenii şi-au redus deci cu o oră şi jumătate durata de somn... Sigur, există ţări unde somnul regulamentar este completat de o siestă făcută în timpul zilei. Numai că acest admirabil obicei, lăudat de unii specialişti ca fiind reţeta longevităţii şi a sănătăţii, este mai degrabă unul mediteranean. Ţările nordice şi cele anglo-saxone nu cunosc acest miracol care înseamnă siestă...

Deşi, deşi... unele întreprinderi, convinse de efectele binefăcătoare ale siestei, încep să propună pauze de un sfert de oră sau de 20 de minute la locul de muncă... Patronii au observat s-ar părea că un salariat care reuşeşte să doarmă 15 minute la prânz, munceşte cu mai mult spor până la sfârşitul zilei... Cine ştie, poate că în unele întreprinderi, pe viitor, salariaţii vor fi obligaţi prin contract să doarmă 15 minute la prânz... spre binele tuturor... al producţiei, al salariatului şi al patronului... şi al economiei mondiale în general...

Lăsând gluma la o parte, specialiştii constată că lipsa cronică de somn în societatea noastră modernă, mondializată şi industrializată, favorizează obezitatea şi diabetul, afectează sistemul cardio-vascular şi provoacă stări de anxietate şi deprimare. Ca să nu mai vorbim de accidentele de automobil, pentru că somnolenţa la volan este principala cauză a mortalităţii pe şosele, abia pe locul al doilea situându-se alcoolul şi viteza.

Ziua Naţională a Somnului a fost o bună ocazie în Franţa pentru organizarea a tot felul de acţiuni de informare pentru ca oamenii să acorde ceva mai multă importanţă acestui ritual fără de care nu putem trăi. Iar presa a acordat suficientă importanţă evenimentului, reamintind publicului câteva reguli elementare privind... modul în care trebuie să ne ducem la culcare.

Ştiaţi, de exemplu, că există un hormon al somnului, melatonina, care este secretată de corp numai în condiţii de... întuneric? Sigur că unele sfaturi nu pot fi respectate de oamenii aflaţi în câmpul muncii... Cum să te culci în fiecare zi la aceeaşi oră şi să te scoli la aceeaşi oră când eşti... ziarist, de exemplu, şi trebuie uneori să faci revista presei la ora 5 dimineaţa...

Culmea ironiei, după ziua somnului, care a fost pe 18 martie, pe 19 martie a fost zi de grevă generală în Franţa, aşa că numeroşi salariaţi negrevişti s-au trezit cu cel puţin o oră mai devreme ca să poată ajunge la timp la locul de muncă... ceea ce înseamnă cel puţin câteva milioane de ore nedormite în Franţa.

0 comentarii

Publicitate

Sus