25.10.2003
Joi, 23 octombrie 2003

Am simţit o legătură de suflet între mine şi Henry Miller cînd am citit cum categorisea el oraşele, în funcţie rapiditatea cu care poţi găsi un veceu public. Într-un oraş nou ajungi de cele mai multe ori după un drum lung, drum la care, din varii motive, eşti nevoit să te abţii şi, o dată ce ai păşit în cetate, e firesc să scaperi după o budă. Ca simplu turist, un oraş nou mi se pare un labirint căruia îi dau de capăt doar după ce descopăr o toaletă publică (poate şi de aceea sînt un fan al excursiilor în natură).

Deşi am întins bine firul Ariadnei în tot Iaşul, în ultima vreme m-am confruntat cu o situaţie neprevăzută. Asta pentru că sînt un nenorocit de conservator care atunci cînd merge la toaletă are prostul obicei să se aştepte la două uşi inscripţionate, negru pe alb: BĂRBAŢI, respectiv FEMEI. Mai nou, am observat că face valuri un curent postmodernist, manifestat prin înlocuirea banalelor cuvinte cu tot felul de semne care-mi pun la încercare perspicacitatea în momente de cumpănă. La pantofi cu sau fără toc, la yin şi yang - mă descurc din prima. Întîmpin oareşce greutăţi cînd dau peste cerculeţele cu săgetuţă, pentru că totdeauna le încurc. Însă am rămas într-o totală ceaţă descoperind două uşi însemnate cu pozele a două statui greceşti. Şi nu era vorba de Socrate, respectiv Afrodita, ci de statui a căror sexualitate debordantă era la fel de evidentă ca cea a omuleţului ce marchează trecerea de pietoni. Pentru a evita o confuzie regretabilă, am decis că trebuie să descifrez misterele culturii greceşti în altă parte.

Marţi seara, la toaleta unui cinematograf, am nimerit peste nişte criptograme care l-ar fi pus în încurcătură şi pe Champolion. Trebuia să iau o hotărîre capitală, care avea să-mi marcheze destinul pentru întreaga perioadă a derulării filmului Terminator 3. Iată-mă singur în faţa a două uşi, în faţa binelui şi a răului, în faţa unui destin crud, pe care mi-l închipuiam ca pe o cucoană gata să mă pocnească peste cap cu poşeta. "Always, it's a matter of choice, my friend", mi-am spus şi am deschis o uşă la întîmplare.

0 comentarii

Publicitate

Sus