03.09.2009
Eddie's site, august 2009
Don McLean a mărturisit că a fost inspirat în scrierea melodiei de moartea lui Buddy Holly. Asta se întâmpla pe 3 februarie 1959, când avionul în care se aflau Buddy, Ritchie Valens şi The Big Bopper s-a prăbuşit răpind Americii câţiva artişti de excepţie. Aceea e "the day the music died", o zi în care micuţul Don era "băiatul cu ziarul". El a citit ştirea prăbuşirii avionului chiar din ziarul pe care îl arunca abonaţilor în faţa uşilor.

Deşi McLean nu a ascuns că melodia e dedicată lui Buddy Holly, el nu a dezvăluit niciodată adevăratul sens al versurilor ei, preferând să-i lase pe ascultători să aibă propriile lor interpretări. Care nu au încetat să apară. De pildă, se spune că "The Jester" este, probabil, Bob Dylan, la care face referinţă în contextul în care poartă o haină împrumutată de la James Dean. E drept, în fotografia de pe coperta albumului The Freewheeling, Dylan poartă o geacă roşie, similară cu cea a lui Dean. Şi exemplele pot continua. Cel mai haios răspuns pe care l-a dat la întrebarea "Ce înseamnă pentru tine American Pie?" a fost "Faptul că nu va trebui să mai muncesc vreodată în viaţa mea".

Madonna a făcut un cover după American Pie, în anul 2000. 7 ani mai tîrziu, în urma unui sondaj făcut de BBC 6 Music, acesta a primit titlul de "cel mai prost cover al tuturor timpurilor". Şi totuşi, Don McLean a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui dar şi a Madonnei, pe care o consideră "un colos al industriei muzicale". "Faptul că a ales această melodie pentru a face un cover este remarcabil. Varianta ei e senzuală şi mistică iar versurile reflectă cariera şi personalitatea unei mari artiste. Cred că îi va face pe oameni să se întrebe ce se întâmplă cu muzica în America. Am primit multe daruri de la Dumnezeu, dar acest cover este un dar de la o zeiţă".

Există şi o variantă care parodiază piesa, interpretată (evident!) de Weird Al Jankovic, şi inclusă pe albumul Running with scissors, din 1999. Piesa se cheamă The Saga Begins şi ia în vizor filmul StarWars: Ameninţarea Fantomei: "Bye, bye this here Anakin guy, maybe Vader someday later but now just a small fry."

Revenind la piesa originală, ea are o durată de 8.38 minute! Single-ul a fost, practic, împărţit în două părţi, fiindcă nu încăpea pe o singură faţă a discurilor de 45. În mijlocul melodiei trebuia să întorci discul pentru a o asculta pe toată. Cei mai fericiţi erau DJ-ii vremurilor, care aveau timp suficient în 8 minute şi ceva pentru a mânca un sandviş sau a face o pauză de ţigară. Din cauza lungimii însă, melodia a fost deseori interzisă la posturile de radio din America, existând în acea perioadă o politică ce limita durata unui cântec la 3 minute şi 30 de secunde.

Album: American Pie (1971)
Loc atins în Top USA: 1
Loc atins în Top UK: 2.





0 comentarii

Publicitate

Sus