11.11.2003
Gelu Vlaşin recidivează la LiterNet, după rubrica Portrete, pe care ne-a oferit-o timp de 27 de săptămâni, lunea dimineaţa, astăzi îşi prezintă noua rubrică, intitulată Don Quijote Rătăcitorul, tot lunea dar, de data aceasta, un singur personaj... sau poate doar pretext de a ne spune ce se mai întâmplă pe la Madrid.
LiterNetul, ca de obicei, îi oferă calul...



Franz Marc - Horse 1914





Gelu Vlaşin
...bursier la Paris - Universitatea Nouvelle Sorbonne [1992/1993]... posesor al unei burse literare oferită de către Universitatea Castilla la Mancha din Toledo [2001/2002]... actualmente rezident în Madrid şi beneficiarul unei finanţări comunitare [2003/2004] pentru un proiect literar intitulat ... Don Quijote Rătăcitorul...


Stăteam într-o dimineaţa însorită de toamnă pe o bancă în parcul Retiro din Madrid, ronţăind un pişcot portocaliu, meditând la nemurirea sufletului [şi la alte măreţe egocentrisme], admirând eforturile unor africani de-a scoate sunete inteligibile dintr-o biată tamburină hodorogită. Cervantes mă privea complice dintr-un tablou expus în del Prado în timp ce Don Quijote încerca să-mi populeze existenţa cu aventurile lui năstruşnice. Rocinante se chinuia din răsputeri să-şi facă loc printre pietonii grăbiţi iar Dulcineea îmi făcea ochi dulci de la balconul Palatului Regal. Când l-am văzut şi pe Sancho Panza cocoţat într-un stâlp de înaltă tensiune, căutându-şi măgarul cu un binoclu cumpărat de la un cecen recrutat pentru ETA şi racolat in cele din urma de către CIA, mi-am spus că ar fi timpul să dau în vileag totul. Aşa s-a născut Don Quijote Rătăcitorul, un aventurier postmodern într-o lume atât de postmodernă încât am devenit cu toţii deprimişti. Lectura plăcută şi toate cele bune.

Madrid, noiembrie 2003


Gelu Vlaşin la LiterNet:

Poemul Turn

0 comentarii

Publicitate

Sus