02.11.2009
Când eşti scenarist, poţi să exersezi prin personajele pe care le scrii viitorul pe care îl aştepţi.

Nu o cunoaşteţi pe Ruxandra. Chiar dacă v-aţi uitat la Efect 30 - acum, în timp ce scriu textul acesta, Prima difuzează episodul al doilea din acest serial românesc despre patru femei care au în jur de 30 de ani şi care nu fac atât de mult sex pe cât se spune în ziare - şi aţi remarcat-o pe blonda aceea greu de mulţumit, nu ştiţi cine este. Dar aveţi noroc, eu sunt cea mai în măsură să vă spună câte ceva. Pentru că Ruxandra sunt eu.

Sigur, acum nu trebuie să vă cramponaţi de detalii. Nu sunt blondă, nici senior copywriter într-o agenţie de publicitate şi nici nu am divorţat de vreun afemeiat care mi-a frânt inima - ca ea. E adevărat că mă văd des cu prietenele din liceu dintre care pe una o cheamă Soare (ca pe Vava), alta e avocată, are un băieţel de un an şi stă într-o localitate scumpă din nordul Bucureştiului (ca Laura) şi o a treia arată ca un model şi e redactor-şef adjunct la o revistă de femei (ca Andreea)*, dar cam aici se termină asemănările sociale dintre noi. Eu sunt însă Ruxandra pentru că amândouă privim relaţiile printr-un vitraliu similar de aşteptări modeste şi o dorinţă copleşitoare de a fi luate prin surprindere şi de a ne pierde capul. Aşa că de multe ori Ruxandra spune ce spun eu sau ce aş spune dacă aş avea nonşalanţa ei - căci să nu uităm că este un personaj de serial şi are obligaţia contractuală de a distra audienţa, lucru de care eu sunt scutită în viaţa de zi cu zi.

Ruxandra, ca tipologie (şi aici nu mai vorbim despre mine), este perspectiva realistă a serialului. În timp ce Vava fuge de responsabilităţi, Laura nu are curaj să spună ce vrea şi Andreea încearcă pentru prima oară să fie pe cont propriu şi face greşeli pe care ar fi trebui să le facă pe la 19-20 de ani, Ruxandra are maturitatea şi experienţa de viaţă necesare pentru a privi lumea ca un adult responsabil. La aproape 30 de ani nu mai are dubii legate de profesie, pe care se străduieşte să o facă bine. A avut o relaţie de lungă durată în care a investit multe sentimente şi în care a fost un partener egal. Abordează problemele direct şi încearcă să le rezolve spunând adevărul. În toate discuţiile fetelor, ea este cea care funcţionează ca o ancoră în realitate, spunându-le în faţă unde greşesc, dacă asta le poate împiedica să facă o greşeală. Onestitatea ei se amestecă uneori cu cinismul, dar prietenele ei ştiu că nu spune niciodată ceva care ar răni deliberat sau care nu e constructiv. Şi chiar dacă Laura, cu atitudinea ei mămoasă, pare să fie cea care ţine grupul închegat şi la care fug toate când au probleme, Ruxandra este de fapt pilonul acestui grup pentru că ştie să facă reality-check-ul fără să le judece şi le ajută să îşi găsească singure răspunsurile.

Dar maturitatea şi înţelepciunea nu o împiedică să facă la rândul ei greşeli colosale când e vorba de relaţii. Având o atracţie nesănătoasă pentru bărbaţi inaccesibili emoţional - crai de Dâmboviţa care par să aibă suficientă substanţă pentru a ţine piept replicilor ei acide şi provocatoare; sau crai penibili, pur şi simplu - şi înţelegând că îşi face singură rău, a devenit la rândul ei inaccesibilă şi preferă să se ferească de ei sau să îi folosească fără alte pretenţii. Lipsa ei de disponibilitate emoţională e numai teatru însă, pentru că îşi doreşte să fie "fericită ca în filme" şi vrea ca cel pe care îl doreşte să vadă dincolo de jocul acesta şi să insiste suficient ca să îi câştige interesul. Să nu fie ea cea care face primul pas. Ok, primii zece.

Ruxandra, aşa cum ne-am imaginat-o noi în şedinţele de creaţie de acum un an şi care s-a transformat mai apoi în gesturi şi replici şi o actriţă foarte carismatică (Adriana Butoi) este urmaşa demnă a lui Elizabeth Bennet, a Sabrinei lui Audrey Hepburn şi a zeiţei Katharine Hepburn în fiecare film în care îi făcea zile fripte lui Spencer Tracy, dar mai ales în Adam's Rib. Este cea care nu se mulţumeşte cu puţin în dragoste.

Ruxandra este eroina care aş vrea să fiu pentru că ei, mai mult decât celorlalte personaje din Efect 30, i se întâmplă iubirea aceea epică pe care toate cărţile bune şi relaţii fericite din jurul meu m-au învăţat că merită să o aştept. Aşa că Ruxandra este raza mea de speranţă că pe fiecare ne aşteaptă măcar o iubire care să ne treacă prin rai şi prin iad. Ancora mea într-un viitor care merită trăit.


*) Profilul şi majoritatea numele personajelor din Efect 30 au fost stabilite înainte să intru eu în echipă, în septembrie 2008. Chiar mi-am făcut probleme că prietenele mele nu mă vor crede că asemănările sunt doar coincidenţe şi am cerut, mai în glumă, mai în serios, un disclaimer scris de developer ca să le arăt că nu e vorba despre ele.

Georgiana Ilie este unul dintre scenariştii serialului
Efect 30 care se difuzează duminica, de la ora 22:00, pe Prima TV.

0 comentarii

Publicitate

Sus