08.01.2010
Ce am făcut în 2009:

27 de cărţi noi, care ne-au inspirat, ne-au provocat şi ne-au ţinut companie
Ne-am făcut prieteni pe facebook şi ne-am dat în urmărire pe twitter
Ne-am mutat cu toată biblioteca într-un site nou
Am stat la taclale cu cititorii la Bookfest & Gaudeamus
Am discutat despre politică (Doctrina şocului), publicitate (Manual de branding) şi despre bolile societăţii moderne (Afluenza)
Am studiat arta în detalii (Arta japoneză), am urmărit ofensele artei moderne (Transgresiuni. Ofensele artei) şi viaţa ascunsă a operelor dispărute (Muzeul operelor dispărute) şi nu am uitat să punem arta străzii la zid (Graffiti - arta străzii de cinci continente) - toate în colecţia noastră de artă, aflată în continuă creştere
Am călătorit eco şi am admirat frumuseţile lumii (Arhitectura lumii. Capodoperele)
L-am redescoperit pe Alexandru Andrieş - studentul la arhitectură şi pasionatul de fotografie
Am împărţit pagini celor care vor să fie mai aproape de text
Am văzut încă o dată de ce cartea bate filmul


La ce visăm pentru 2010:

La cartea aceasta şi la multe altele
La cât mai multe librării pline
La multe întâlniri cu cititorii noştri
La cât mai multe emisiuni despre cărţi
La cât mai mulţi prieteni precum LiterNetul:)


Un top Vellant pentru 2009 - Cărţile cu care ne mândrim pe 2009

Revolutionary Road, de Richard Yates - Un roman tulburător de actual, cu o ecranizare nominalizată la Oscar şi Globul de Aur, Revolutionary Road dezvăluie golul pe care o familie, o slujbă într-o corporaţie şi o casă în suburbii nu îl pot umple. Inclus în 2005 de revista Time pe lista celor mai bune romane de limbă engleză din secolul XX.


Doctrina şocului. Naşterea capitalismului dezastrelor, de Naomi Klein - O reexaminare polemică a economiei de piaţă excesiv liberalizate din ultimii 30 de ani, pornind de la Milton Friedman şi Şcoala de la Chicago şi ajungând la politica militară a lui George W. Bush. "Puţine sunt cărţile care ne ajută cu adevărat să înţelegem prezentul. Doctrina şocului este una dintre aceste cărţi." (The Guardian)


Perspectiva de nicăieri, de Thomas Nagel - O carte esenţială a filosofiei contemporane, recomandată şi studiată în toate marile universităţi ale lumii, Perspectiva de nicăieri este o lectură obligatorie pentru cei interesaţi de eterna problemă a raportului corp-minte, de posibilitatea cunoaşterii obiective, de libertatea voinţei, de valorile morale, de problematica fericirii sau de moarte şi de sensul vieţii.


Trebuie să vorbim despre Kevin, de Lionel Shriver - Laureata premiului Orange în 2005, Lionel Shriver spulberă imaginea clasică a maternităţii într-un roman al pendulării între vină şi empatie, răzbunare şi iertare, furie şi resemnare.


Arhitectura fericirii, de Alain de Botton - Frumuseţea este promisiunea fericirii, scria Stendhal. Aplicând acest motto spaţiilor în care trăim zi de zi, Alain de Botton analizează cum ne este influenţată starea de spirit de clădirile în care locuim, lucrăm şi interacţionăm, arătându-ne, în acelaşi timp, cum putem construi spaţii care să ne crească şansele de-a fi fericiţi.


PS: Inventarul anului 2009 şi / sau visele voastre pe 2010 le aşteptăm la [email protected] (în word, cu diacritice). Unele dintre cele primite vor fi publicate pe LiterNet.

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus