25.01.2010
În 1999, înainte ca serialele TV să fie cool, înainte de Six Feet Under şi The Sopranos, înainte de comedia awkward, a existat Freaks and Geeks. Un serial despre un grup de adolescenţi care, în 1980, încerca să supravieţuiască vieţii de liceu. Dar nu ca în Beverly Hills 90210 sau Saved by the Bell. Astea sunt despre cei populari, frumoşi şi bogaţi. Freaks and Geeks este despre noi, ceilalţi. Copiii care sunt ori prea tocilari, ori prea blazaţi ca să se potrivească modelului de succes. Freaks-ii sunt vreo patru golani de clasa a XI-a care fumează în curtea şcolii, au o trupă şi merg la concerte şi o elevă eminentă care se împrieteneşte cu ei pentru că i se par mai puţin prefăcuţi decât olimpicii ultrareligioşi din clasă. Geeks-ii sunt trei băieţi de clasa a IX-a care joacă boardgames, se uită mult la televizor şi încearcă să înţeleagă care e treaba cu fetele. Unul dintre ei este Bill, cea mai sinceră şi mai inocentă creatură de pe Pământ.

Bill nu pare să aibă prea multe de partea lui în viaţă. A fost crescut doar de mama lui, o femeie care încearcă să trăiască din gloria popularităţii din tinereţe şi care îi lasă pentru masa de prânz felii de caşcaval ambalate individual. Îşi petrece după-amiezile singur în faţa televizorului. Trăieşte mult într-un univers imaginar, populat de personajele din serialele SF şi jocurile de strategie care îl pasionează. Şmecherii de la şcoală se iau mereu de el. Problema cu fetele îl depăşeşte complet şi nici nu şi-ar bate capul dacă prietenii lui, Sam şi Neal, nu ar fi atât de obsedaţi şi nu ar vorbi numai despre asta tot timpul. Şi, de parcă viaţa nu ar fi suficient de grea, mama lui se combină cu proful de sport, cel care îl terorizează la şcoală în fiecare zi.

Cu toate astea, Bill nu a devenit unul dintre copiii răi care se hrănesc cu nefericirea altora. Nu este blazat, nici obraznic. Învaţă foarte bine, are prieteni cu care împarte totul - pune în aplicare ad litteram regula împărtăşirii tuturor secretelor - chiar dacă ei sunt cam obsedaţi să fie plăcuţi de fete şi uneori îl ignoră şi este mereu într-o dispoziţie bună pentru că nu are nevoie de multe ca să fie fericit. Fericirea e să stea la masa de prânz cu Sam şi Neal, să se plimbe cu bicicletele, să lanseze rachete, să meargă la convenţiile SF îmbrăcaţi în personajele preferate, să se costumeze în Femeia Bionică şi să meargă la colindat de Halloween cu prietenii lui. Deşi pare mereu ţinta răutăţilor intenţionate - un coleg îi pune alune în sendviş ca să vadă dacă e alergic şi Bill intră în comă - sau accidentale - prietenii lui fac planuri fără el pentru că, pe măsură ce cresc, încep să aibă preocupări diferite - Bill nu se supără niciodată.

Bill e întruchiparea modernă a marilor visători care ne-au populat poveştile din copilărie: cavalerii curajoşi, exploratorii neînfricaţi, inventatorii neobosiţi. Chiar dacă nu cartografiază noi continente şi nu se luptă cu dragoni, Bill trăieşte cu sufletul curat. Fie dintr-o înţelepciune de suflet bătrân, fie dintr-o inocenţă de prunc, Bill ştie că secretul unei vieţi fericite este să nu pui la suflet răul şi să spui mereu ce simţi. Alegând să fie o carte deschisă, Bill, tocilarul care pare speriat de orice, dovedeşte mai mult curaj decât mulţi dintre noi, care ne ducem viaţa în secrete şi temeri.


Notă: Freaks and Geeks nu este important doar pentru că are personaje profunde şi un fir narativ emoţionant în care se poate regăsi oricine, ci şi pentru că adolescenţii care au debutat în el sunt astăzi nume de casă la Hollywood. Distribuţia sa este o incredibilă listă de nume şi figuri cunoscute din tot ce înseamnă film sau serial de succes. De la freaks-ii James Franco (seria Spider-Man, Pineapple Express, Milk), Seth Rogen (Knocked Up, Superbad, Funny People), Jason Segel (How I Met Your Mother, Forgetting Sarah Marshall, I Love You, Man), Busy Phillips (Dawson's Creek, Cougar Town), Linda Cardellini (E.R.) la geeks-ii John Francis Daley (Bones), Samm Levine (Inglourious Basterds), Martin Starr (Adventureland, Party Down) şi ceilalţi actori care au jucat roluri episodice, precum Rashida Jones (The Office), Jason Schwartzman (Rushmore, Marie Antoinette, Bored to Death), Ben Foster (Six Feet Under, 3:10 to Yuma, Pandorum), Shia LaBeouf ( Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, Transformers 1 şi 2), Kayla Ewell (Entourage, The Vampire Diaries), Riley Smith (Joan of Arcadia, 24), toţi au început în Freaks and Geeks. Înainte de orice, F&G este un pariu câştigat de cei care au avut încredere în ei atunci. Nu întâmplător, oamenii care au făcut serialul sunt Judd Apatow şi Paul Feig, care au devenit doi dintre cei mai influenţi regizori / producători de azi.

0 comentarii

Publicitate

Sus