16.02.2010
Adevărul literar şi artistic, ianuarie 2010
Staţiunea Siofok este cea mai importantă atracţie turistică situată pe malul lacului Balaton. Venind spre sud-vest, din capitala Podului cu Lanţuri - Budapesta -, ajungi la cel mai mare lac al Europei Centrale - Balaton, supranumit "marea Ungariei".

Dacă eşti cu maşina, poţi face un tur al lacului, însă trebuie să te pregăteşti pentru un drum lung, de-a lungul căruia apa îţi apare din când în când la orizont şi-ţi aminteşte că merită să străbaţi oricât pentru a ajunge să te odihneşti la malul ei. Călătoria la sfârşitul primăverii e mai colorată decât în oricare altă perioadă a anului, căci galbenul câmpurilor cu rapiţă pare nesfârşit. Astfel, culoarea apei şi a câmpurilor te conduce către una din cele mai cunoscute staţiuni de pe malul Balatonului: Siofok - un oraş mic, inundat de linişte, lumină şi prospeţime. Aici dai de un amestec uşor confuz între o simplitate a lucrurilor din jur şi o lumină nouă a soarelui. Un continuum de respingeri şi atracţii, din care în final respingerea se diluează până la starea de inexistenţă, lăsându-te să te bucuri de un nou punct al drumului tău.


Un loc cu linişte vie şi energizantă

Oraşul este tăcut, doar pancartele cu "Zimmer frei" aflate pe toate casele din oraş strigă neîncetat, în speranţa că cineva se va opri şi va întreba de ele. Sunt binevenite, mai ales dacă ajungi la Siofok fără planuri dinainte stabilite. Baţi palma cu cel mai apropiat găzduitor şi, chiar dacă învoiala se face în limba gesturilor, pe care toţi oamenii din lume o cunosc, te cazezi în cinci minute şi nimeni nu îţi răpeşte din timpul planificat întâlnirii cu lacul cel mare şi luminos.

Străzile înguste te îndeamnă să-ţi simţi propria măreţie, iar bifurcaţiile lor, întâlnite la tot pasul, duc cu gândul către labirinturi prin care te pierzi zilnic. E natural să te plimbi prin Siofok şi să ai senzaţia că ai mai fost aici de multe ori înainte. Din străduţele scurte şi strâmte ajungi în pietonala staţiunii, o stradă care îţi dezvăluie călători ca şi tine. Lumea, nu prea multă, căci e abia începutul sezonului, se plimbă într-un ritm care oferă o dinamică aparte oraşului. Linişte vie şi energizantă.

Oamenii se opresc din când în când pentru unul dintre multele suvenire vândute la ceas de seară. Nesufocate de aglomeraţia verii, terasele răspândesc mirosuri apetinsante, aici pregătindu-se cel mai bun gyros pe care l-am gustat în Ungaria. Un amestec de condimente şi carne, toate în-tr-un perfect echilibru culinar, potrivit oricărui gust. Piaţeta oraşului este un parc atins şi el de prospeţimea primăverii, ale cărui statui din bronz opresc trecătorii şi le captează privirile pentru câteva minute bune. Trăsura din bronz, din centrul parcului, invită la călătorii în timp. Un copil urcă lângă vizitiu şi mă roagă să-i prind momentul într-o imagine.


Faleza cu băncuţe şi arbori

Începe să se simtă iz de apă curată şi pură. La capătul promenadei se află portul Petofi. Aici apare principala atracţie a oraşului: ţărmul sudic al lacului Balaton, format din plaje şi locuri speciale de relaxare. Faleza, însoţită de băncuţe şi arbori înalţi, continuă până la capătul celălalt al staţiunii, unde hoteluri de până la 12 etaje aşteaptă vizitatori.

Lacul Balaton poate fi cunoscut în detaliu printr-o vizită la muzeul Beszdes-Jossef. Aici se găsesc informaţii despre istoria lacului, navigaţie, dar şi curiozităţi legate de descoperiri arheologice. Dar modalitatea cea mai sigură de a-l cunoaşte este o croazieră pe valurile împinse de vânt. În larg se produce desprinderea reală de tot ceea ce rămâne "în afară". Liniştea se materializează prin distanţa egală dintre cele două ţărmuri, unul cu plaje azurii, iar celălalt cu dealuri şi munţi vulcanici, care se înalţă sub privirile curioase şi însetate de pace.


La Siofok cu Iulia Sidon

Iulia Sidon a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Babeş Bolyai - Cluj Napoca, iar în prezent lucrează ca psihopedagog şi desfăşoară activităţi de recuperare a copiilor cu deficienţă de auz şi autism. Braşovul a adoptat-o de ceva vreme şi îi place suficient de mult încât să continue să locuiască acolo o vreme. Iulia urmează două drumuri: unul către cunoaşterea umană şi altul deschis de pasiunea pentru lectură şi lumea cărţilor. Caută călătoriile, pentru că au darul de a-i oferi sentimentul de "acasă", iar marea este locul în care ajunge mereu, fie că îşi propune, fie că nu. Îi place să scrie, să citească, să privească oamenii şi să nu-i înţeleagă întotdeauna.

Abaţia Benedictină din satul Tihany, situat pe ţărmul nordic al lacului Balaton, construită în 1055, reprezintă o incursiune în istoria şi arta regiunii. Este, de asemenea, locul care oferă cea mai spectaculoasă privelişte a lacului. O vizită la Palatul Festetics, situat în oraşul Keszthely, a doua staţiune ca importanţă de pe malul lacului Balaton, poate constitui o evadare din tumultuoasa "capitală a distracţiei din Ungaria", cum este supranumit oraşul Siofok. Construit începând cu anul 1745, castelul în stil baroc a fost reşedinţa conţilor Festetics şi găzduieşte astăzi muzeul Helikon Castle.

Oraşul Badacsony, situat tot pe ţărmul nordic al lacului Balaton, este faimos pentru munţii săi vulcanici - cămin al unor specii rare de plante şi animale. Regiunea este, de asemenea, renumită pentru podgoriile sale.

0 comentarii

Publicitate

Sus