11.12.2003

Adresăm mulţumirile noastre postului Radio Europa Liberă pentru permisiunea de a reproduce textele difuzate de Edelina Sterling-Stoian, [email protected] .



Înfăşurate în Sari de culoare roşie şi portocalie, cu broderii complicate, un capăt al ţesăturii fine încingându-le mijlocul, celălalt aruncat peste umăr, două femei, purtând ulcioare de lut în creştetul capului, s-au oprit în forfota unui bazar aglomerat pentru a schimba câteva vorbe. Alături, în faţa unei dughene, s-au strâns câţiva bărbaţi cu turbane de culoare roşu aprins şi galben. Scena surprinsă de aparatul de fotografiat poate fi văzută la o expoziţie de fotografii ale Aureliei Leicand, expoziţie care s-a deschis zilele acestea la Muenchen.

Culorile aprinse care atrag privirea vizitatorului chiar de la intrarea în expoziţie sînt în deplin contrast cu monotonia peisajului de pustiu. Ne aflăm în partea de nord-vest a Indiei, în Rajastan, Ţara Rajahilor, domnitorii Indiei antice şi feudale. Arhitectura religioasă este prezentă aproape în toate fotografiile cu temple aparţinând celor două religii ale Rajastanului: hinduismul cu sistemul de castă şi jainismul care predică inviolabilitatea tuturor fiinţelor. Există, însă, şi o altfel de arhitectură, după cum explică Aurelia Leicand:

Mergi pe străzi neasfaltate şi deodată îţi iese în cale un palat, parcă ţâşnit din pământ. Uneori, când în apropiere se află un lac, ai senzaţia că îţi apare Fata Morgana. Deosebit de interesante şi originale sînt casele cu faţadele pictate. Locuitorii lor sunt urmaşii neguţătorilor îmbogăţiţi de-a lungul secolelor pe rutele caravanelor, între Extremul Orient şi ţările din bazinul mediteranean. Cum, însă, celor de azi nu le merge atât de bine ca strămoşilor lor, multe astfel de case, restaurate, sunt puse la dispoziţia turiştilor, ca sursă suplimentară de venit.

Câteva fotografii prezintă capitala Rajastanului, Jaipur, Oraşul Trandafiriu, construit în secolul 18 după modelul unei vechi table de şah hinduse. Pe strada principală, străbătută atunci de un maiestuos apeduct şi încadrată de fântâni arteziene, circulă acum în arşiţă şi praf motorete şi ricşe, pe trotuare se înghesuie oameni, vaci, câini, capre. Pe balconul unei case a ieşit la plimbare... o vacă. Nu e clar cum a ajuns şi ce caută acolo - întrebări pe care trecătorii nu par să şi le pună... pe feţele zâmbitoare ale celor care îşi îndreaptă privirile spre balconul cu vaca nu se citeşte mirarea sau surpriza. După alte câteva fotografii cu scene de pe străzile Oraşului Trandafiriu ajungem la o nuntă. Aurelia Leicand îşi aminteşte:

Într-o grădină uriaşă se aud muzică şi pălăvrăgeală, se comentează de zor despre mire şi mireasă. Cei doi stau alături pe un podium ridicat în mijlocul nuntaşilor: femeile în superbe Sari, separate de bărbaţii strânşi în grupuri multicolore. Mireasa poartă o vaporoasă rochie roşie (culoarea fericirii şi a norocului), mirele cu turban de aceeaşi culoare. În Rajastan căsătoriile sînt decise de familii, tinerii căsătoriţi se întâlnesc prima oară în ziua nunţii pentru că, spune înţelepciunea locală, dragostea vine după căsătorie.

Părăsim nunta, ajungem la fotografia următoare, un peisaj albastru, văzut de sus, de pe colină. În vale - puzderie de case. Sunt casele albastre ale brahmanilor. După cum îmi spune Aurelia Leicand, localnicii sînt convinşi de puterea albastrului de a ţine la distanţă sâcâitoarele insecte.

Rajastan, Ţara Rajahilor, ţară a contrastelor. O mamă îşi spală copilul în plină stradă, un bătrân care arată ca un personaj biblic îşi aşteaptă clienţii în faţa unei dughene de fiare vechi, un taxi transportă elevii la şcoală - e o bicicletă pe care s-au căţărat ca într-un complicat exerciţiu de echilibristică vreo şapte copii cu trăistuţele-ghiozdan în spinare şi peste tot, vacile molcome, indiferente la agitaţia din jur. Nu departe, pe o mică insulă, se află unul din cele mai luxoase hoteluri din lume, The Lake Palace, unde o ceaşcă de cafea costă la fel de luxoasa sumă de 100 de Euro! Preţ pe care, bineînţeles, nici unul din localnici nu şi l-ar putea permite, ceea ce, însă, nu are darul să le strice buna dispoziţie. În toate fotografiile te privesc oameni zâmbitori, prietenoşi, copii salutând încântaţi obiectivul aparatului de fotografiat în dogoarea soarelui care se joacă de-a v-aţi ascunselea cu nori roşiatici, culoarea fericirii şi a norocului.

"Expoziţia e foarte interesantă. Mi-au plăcut şi titlurile fotografiilor, alese cu mult umor. Sunt prinse momente destul de semnificative pentru viaţa în regiunea respectivă, nu numai elemente ilustrative de carte poştală cu palate, clădiri etc., ci şi aspecte din viaţa oamenilor, cu obiceiurile lor".
... îmi spune o vizitatoare a expoziţiei...

Născută în România, Aurelia Leicand a studiat la Bucureşti anglistica, italiana şi istoria artei şi trăieşte la Muenchen din 1964. În ultimii ani şi-a descoperit un nou acasă, un acasă fotografic în sud-estul Asiei, Tailanda, Vietnam, Laos, Cambodgia, dar mai ales în India. Expoziţia de fotografii intitulată Aşa am văzut eu India rămâne deschisă până la mijlocul lunii noiembrie.


0 comentarii

Publicitate

Sus