29.04.2010
Eddie's site, aprilie 2010
Natalie Merchant a fost vreme de 13 ani vocalista trupei 10.000 Maniacs, o formaţie de rock alternativ cu ceva succes în anii '80-'90. După ce a trecut la cariera solo, odată cu Tigerlilly, un album sensibil, folkăreţ şi cuminte, Natalie a demonstrat Americii că e o voce demnă de luat în seamă şi deloc plictisitoare aşa cum o considerau unii. Asta până în 2003, când,după lansarea lui The House Carpenter's Daughter, artista s-a oprit, aparent inexplicabil, rămânând îngropată într-o existenţă nu doar vegetariană ci şi relativ rurală.

După 7 ani de tăcere, Natalie Merchant a ţinut ca reflectoarele să se îndrepte din nou asupra ei. Era şi timpul: albumul Leave Your Sleep conţine 26 de piese şi nu e deloc unul oarecare. Nu ştiu să existe vreo coloană sonoră asociată filmului Alice în Ţara Minunilor, în orice variantă ar fi acesta. Dar, cu puţină imaginaţie, Leave Your Sleep ar putea fi un ghid complex pentru cei îndrăgostiţi de iepuri şuchii, pisici cu rânjet şi pălărieri nebuni. Merchant a fost deşteaptă. S-a documentat (probabil i-a luat ceva timp) în "poemistica" americană, de la Robert Louis Stevenson la Jack Prelutsky, şi a trântit aceste bucăţele aromate în stil folk-jazz-country-reggae-irish, legându-le cu şarm pentru o călătorie cu atitudine şi pigment.

Puţini artişti reuşesc să facă din întoarcerea la copilărie opere de artă care să nu sune ca şi cum şi-ar da în leagăn imaturităţile. Natalie Merchant se întoarce, cu naturaleţe şi bucurie - fix acolo unde mulţi dintre noi îşi doresc măcar o dată să mai ajungă.

0 comentarii

Publicitate

Sus