17.06.2010
Dacă îţi place fotbalul, îţi place Brrrrazilia! Mie îmi place şi steagul: culorile, cerul înstelat (e cerul capitalei în noaptea în care a fost proclamată republica) şi motto-ul Ordem e progresso, inspirat de pozitivismul lui Auguste Comte, care spunea: "dragostea ca principiu şi ordinea ca bază; progresul este scopul".

M-am pregătit cu grijă să mă uit la Brazilia-Coreea de Nord; (am descoperit că de vuvuzele mă apăr mai bine cu Nurofen răceală şi gripă, luat preventiv: înainte de meci). Cea mai faimoasă echipă din lume şi cea mai necunoscută. Să ridice mîna cine ştia ceva despre Coreea de Nord; eram gata să înfrunt orice fel de experienţă; dacă ar fi intrat pe teren 11 marţieni sau 11 Incredible Hulk, pentru mine ar fi fost the same. Ah, uite cum arată!

Şi mă mai pregătisem să văd vreo 5 goluri în primele 20 de minute. Planurile mi-au fost date peste cap încă de la imnuri, cînd Jong Tae-Se a început să plîngă în hohote. M-am topit după el. Am aflat că are trei paşapoarte (japonez, sudcoreean şi nordcoreean), dar preferă să joace cu Coreea de Nord! Acest Wayne Rooney al Poporului a devenit eroul meu!


Mi-a fost drag şi de portarul Myong Guk, care avea un trening ca al meu la şcoala generală.

Ultimii comunişti rămaşi pe Planetă nu mai mănîncă copii, dar erau gata-gata să pape 11 brazilieni... Ultima echipă din clasamentul mondial, cea mai secretă, mai singură şi mai îndepărtată, a rezistat aproape o oră în faţa campionilor mondiali ad honorem, Brasil pentacampeon! Şi au mai băgat şi un gol!

În prima repriză, La Seleção e statică şi previzibilă; în loc de samba, dansează bosanova. Kakà se izbeşte repetat de Luis Fabiano, Felipe Melo trage în reflectoare. Juan (de la AS Roma!) în loc să rămînă pe gazon, din cînd în cînd o ia pe arătură...

Roşii nordcoreeni sînt încurajaţi la Johannesburg de 50 de suporteri (fără vuvuzele); nici un jurnalist nu a primit viză pentru Africa de Sud. Emotivul Jong Tae-Se se ciocneşte de Maicon şi-i ţîşneşte sînge din genunchi; una dintre suspiciunile mele se dovedeşte a fi adevărată: Maicon e de fier, ca Transformers! Dar golul lui aproape imposibil e sublim, poezie pură, un vers dantesc!

La Fenian meciul nu se transmite în direct, ca să poată interveni cenzura în caz de necesitate; mă întreb dacă nu cumva au tăiat golurile lui Maicon şi Elano, ca să zică că s-a terminat 0-1... Coreea asta (DE NORD!) e nepoata celei din Cupa Mondială 1966, din Anglia, cînd un gol al legendarului Pak Doo Ik a eliminat Italia!

Comentatorul de la RAI a înfruntat pieziş problema şi ne-a informat from the beginning că fotbaliştii coreeni au mai întîi un nume şi apoi două prenume. Şi că el era dispus să spună numai numele, cu excepţia cazurilor, "din păcate foarte frecvente", de omonimie. Cînd a intrat pe teren unul pe care îl chema ca pe altul care era deja pe gazon, comentatorului i-a tremurat vocea de teamă & emoţie. Şi a început să spună nume la întîmplare; nimeni nu şi-a dat seama.

Magie neagră: aflu că în Brazilia au fost deschise magazine, Voodoo Copa, unde se vînd păpuşele voodoo împotriva adversarilor (înzestrate cu cinci ace gratis); alea cu tricourile Argentinei şi Italiei se vînd ca pîinea caldă...

Lippi e supărat că l-a pierdut pe Buffon (se pare că nu mai joacă, suferă de sciatalgie), şi că nu l-a găsit încă pe Marchetti, şi s-a luat de organizatori; zice că "the sound of vuvuzelas" e înregistrat şi transmis prin difuzoare... Grav, foarte grav!

Buffon trece, Cannavaro rămîne; după un clasament publicat de The Sun, Fabio, care la anul va juca în Dubai, e fotbalistul cel mai sexy de la Mondiale; tabloidul britanic le sfătuieşte pe toate femeile să încerce să aibă o aventură cu el înainte de retragerea sa din activitate. Probabil va fi mult mai uşor după...

Rezultatele meciurilor de miercuri

Honduras-Chile: 0-1; curat derby sudamerican! Eu ţineam cu Chile, ştiu eu de ce (îmi pare bine că-i pare bine lui David)... (Rezumatul meciului aici).

Spania-Elveţia: 0-1; asta da surpriză! "Furiile Roşii" sînt roşii de ruşine... Păi cum, Spania lui Del Bosque, Campioană europeană, una dintre principalele favorite ale Turneului?... (Rezumatul meciului aici).

Africa de Sud-Uruguay: 0-3; săracii Bafana, un mic doliu sportiv în ziua în care la Pretoria se celebra Sărbătoarea Tineretului... Nu mi-a plăcut că spectatorii au început să plece de pe stadion cu 10 minute înainte de terminarea meciului. Le-aş fi dat cu vuvuzelele în cap. Uruguay e o echipă echilibrată şi cu patru puncte are şanse concrete să meargă mai departe. Nu-mi place însă portarul, Muslera, care joacă la Roma, dar la Lazio... The Others... (Rezumatul meciului aici).

0 comentarii

Publicitate

Sus