21.06.2010
Duminică la Roma plouă: cine s-ar fi dus în mod normal la mare, la Ostia, rămîne acasă după-amiază, să se uite la meci. Italia joacă cu Noua Zeelandă, după primul nul, 1-1, cu Paraguay. "Niente scherzi" (Nu vrem glume) titrează La Repubblica.

Căpitanul Fabio Cannavaro, Full Metal Jacket, chiar n-are chef să glumească; întrebat dacă Italia va marca multe goluri, răspunde: "Nu e o problemă a mea, eu sînt fundaş". După Mondiale, Fabio, 37 de ani, se va transfera (cu familia) în Dubai, unde va juca doi ani cu echipa Ah-Ahli, plată cash...

Noua Zeelandă e cel mai periculos adversar pentru Italia asta fără spirit de iniţiativă. E o echipă de amatori cu o prestanţă fizică impresionantă. Antrenorul Ricki Herbert declară "Noi nu avem nimic de pierdut". Unul dintre fotbaliştii neozeelandezi adaugă "Nu sînt nervos, sînt înlemnit la gîndul că trebuie să-i înfruntăm pe Campioni".

A juca împotriva unei echipe care nu are nimic de pierdut a fost întotdeauna o pacoste pentru Sqadra Azzurra.

Mahatma Lippi (care e supărat pe jurnalişti) se încăpăţînează să insiste cu vîrfuri care nu bagă gol de luni de zile şi cu fundaşi care se închină înainte de meci şi se roagă "Dă, Doamne, să greşească adversarii!"; are un nou portar, Marchetti, băiat de încredere, dar care a devenit titular pe motive de hernie de disc, şi mijlocaşi care încă nu au înţeles dacă trebuie să se aşeze pe teren în cerc, în romb, sau sub formă de brad de Crăciun.

Lippi nu explică dacă schema de joc va fi una nouă: 4-4-2, 4 x 8 sau pi... Mi-e teamă că schema va fi "hai să dăm cu mingea înainte, sperînd ca un neozeelandez să se împiedice în Jabulani şi să ni se elibereze un atacant".

Dar Italia se consideră norocoasă după spectacolul oferit de celelalte echipe europene: Germania e Portocală Mecanică, Franţa s-a luat la înjurături, Spania e dezorientată (¿Dónde está la Copa del Mundo?), Angliei i s-au pierdut urmele cam pe la aeroport în ziua sosirii în Africa de Sud, Olanda trebuie să-l aştepte pe Sneijder ca să bată Japonia şi pe Robben ca să continue să spere.

Şi cînd Italia e prea senină şi destinsă, devine imprevizibilă...

Începe meciul: (speram ca neozeelandezii All Whites să danseze Haka aşa cum fac colegii lor All Blacks la rugby)... Se joacă la Nelspruit; Italia trece deci de la 1700 de metri (Johannesburg) la 600 de metri: probabil d-asta la început e puţin ameţită... Squadra Azzurra joacă cu doliu la braţ: a murit Roberto Rosato, 66 de ani, unul dintre cei mai mari fundaşi din istoria fotbalului italian.

Gol NZL după 6 minute! (a fost sau n-a fost Smeltz în poziţie de offside?) Giada, mama şi Perla, pisica noastră, urlă "Nuuuuuuu!!"... La Roma nu trec maşini pe stradă, la Nelspruit au amuţit şi vvz.... Lippi, DE CE Marchisio?! Ce-a făcut el în viaţă ca să merite încrederea ta? Şi nu vezi că Gilardino n-are perspectivă, că stă cu spatele la poartă? Lippi, unde e Cassano? De ce s-a căsătorit acum două zile la Portofino, în loc să joace la Nelspruit? Şi unde e Fabrizio Miccoli, de la Palermo, cel mai în formă atacant italian? De ce l-ai lăsat să plece în concediu? Şi unde e Mario Balotelli? O fi el răsfăţat, că doar e încă un adolescent, dar e un răsfăţat genial!

Italia joacă cum nu trebuie să joace... Riccardo Montolivo brutalizează bara (el e cea mai frumoasă surpriză pînă acum). Penalty (a fost sau n-a fost?) Iaquinta trage, nu mă uit, gol. Intră Camoranesi, Di Natale şi Pazzini. Fac şi ei ce pot...

Se termină meciul: 1-1; copilul vecinilor urlă pe balcon "Italia la maaare, la maaare!"

Mai e Slovacia lui Hamsik, o altă echipă care n-are nimic de pierdut... Două puncte în două meciuri: mai bine decît zero puncte. Mai bine doi răniţi decît un mort...

(Rezumatul meciului aici).

Rezultatele celorlalte meciuri de duminică:

Slovacia-Paraguay: 0-2; în Grupa F, a Italiei, sudamericanii au 4 puncte... (Rezumatul meciului aici).

Brazilia-Coasta de Fildeş: 3-1; "O' Fabuloso" Luis Fabiano dă spectacol, Elano e plin de elan, Kakà primeşte cartonaş roşu; arbitrul francez e un dezastru, la Seleçao se califică. (Rezumatul meciului aici).

0 comentarii

Publicitate

Sus