22.06.2010
Italia... ce albastru spălăcit, aproape gri... Italia lui Lippi-bis are totul, îi lipseşte restul... Campioni del Mondo... Au venit în Africa să vadă elefanţi şi girafe... Lippi nu înţelege că a avea dreptate nu înseamnă nimic dacă restul lumii se înşeală... Buffon are 32 de ani şi e blocat, ca un pensionar, de o hernie de disc... Pirlo speră să poată juca în sferturi de finală (?!)... Camoranesi nu e Sneijder, iar Iaquinta nu e Cristiano Ronaldo. Spaniolii de la AS scriu "Esta Italia es una ruina"... În meciul cu neozeelandezii, Sqadra Azzurra părea Cenuşăreasa la bal, cu cinci minute înainte de miezul nopţii...

Singura satisfacţie pînă acum: Riccardo Montolivo. S-a născut în 1985 la Caravaggio şi se vede: are talent artistic (pentru că fotbalul e artă). De la pictorul născut în acelaşi orăşel din Lombardia nu a moştenit caracterul impulsiv. Riccardo respectă regulile şi se sacrifică pentru echipă. Joacă la Fiorentina cu mare continuitate. Această Cupă Mondială poate fi marea lui ocazie: are oportunitatea să "picteze" un tablou memorabil.

Federico Marchetti, noul portar, figurantul devenit protagonist, e şi el un tip interesant. Are 27 de ani, joacă la Cagliari, în Sardinia, e taciturn, trist şi maniacal, dar are motivele lui: a avut un teribil accident de maşină acum şase ani: s-a salvat, dar zice că a privit moartea în faţă şi că de atunci nu mai e aceeaşi persoană. După cîteva luni, un alt accident în care i-au murit doi prieteni. E convins că în Africa de Sud va fi ajutat de doi "guardian angels" care veghează asupra lui de sus... Şi-a tatuat o rugăciune pe corp, iar suporterii de la Cagliari l-au poreclit Ave Maria; dar îl respectă şi îl admiră.

PS: Un nou episod din "Franţa-Reality Show": continuă psihodrama Cocoşului Galic; jucătorii refuză să se antreneze (pentru a protesta împotriva eliminării lui Anelka), Ribery le cere scuze francezilor, Domenech citeşte în conferinţă de presă un comunicat din partea echipei, şeful delegaţiei franceze îşi dă demisia, L'Equipe titrează "Les Imposteurs"...


Rezultatele meciurilor de luni:

Portugalia-Coreea de Nord: 7-0; "futbol" sau rugby? Dacă ar fi fost un meci de box, arbitrul l-ar fi întrerupt pentru KO tehnic. Portugalia lui Carlos Queiroz exagerează (marchează practic întreaga echipă), primul gol şi pentru Cristiano Ronaldo (picior-cap-gît-picior-gol); două goluri ale lui Tiago (de ce nu juca aşa şi la Juventus Torino?) În tribună, Eusebio (unul dintre idolii mei) îşi priveşte mîndru nepoţii şi strigă Força Portugal! Coreea de Nord e anihilată, dată cu capul de asfalt. (Rezumatul meciului aici).

Chile-Elveţia: 1-0; sudamericanii au 6 puncte; multe ocazii pierdute, de ambele părţi, multe cartonaşe galbene, unul roşu, un gol anulat; nu ne-am plictisit. (Rezumatul meciului aici).

Spania-Honduras: 2-0; dar ar fi putut foarte bine să fie 8-0, că "la Furia" a ratat din plin; ne plac Imnul spaniol, singurul fără cuvinte, şi Fernando Torres brunet. Pe teren vorbesc toţi spaniola şi dialogul e continuu... Lui David Villa îi iese un gol încăpăţînat, primul, pe urmă al doilea, şi mai ratează şi un penalty. El Niño Torres ratează şi el două goluri pe care le-ar fi băgat şi Gilardino. Ferice de echipa care îşi permite să aibă rezerve ca Iniesta şi Cesc Fabregas! Honduras trage de timp; înfrîngerea asta nu-i urcă în avion, dar îi trimite la aeroport. (Rezumatul meciului aici).

0 comentarii

Publicitate

Sus