03.07.2010
Prima parte a Turneului din Africa de Sud 2010 ne îngrijorase: joc mediocru, multă apărare, puţine goluri. Cupa Mondială s-a trezit din somn în optimi de finală şi în primele două meciuri din sferturi.

Argentina îi sperie pe toţi cu fenomenalul Lionel Messi, Spania aprinde motorul cu David Villa, Germania demonstrează o calitate rară pe la München: fantezie şi un joc scînteietor, cu ultima sa generaţie multietnică; Ghana apără onoarea Africii cu revelaţiile Asamoah Gyan şi Kevin Prince Boateng, Olanda poate ajunge oriunde cu Sneijder şi Robben, Brazilia e Brazilia orice s-ar întîmpla, Uruguay amestecă talent şi echilibru după reţeta secretă a antrenorului Oscar Tabarez, Paraguay merge "adelante" cu paşi siguri.

America Latină, Europa, Africa: The Magnificent Eight!

Calităţi şi defecte, surprize şi deziluzii, tactică şi tehnică: un ocol al Pămîntului în 90 de minute, atît cît durează Marea Bătălie pentru cucerirea Cupei Mondiale. Dar printre aceste opt minuni ale lumii (dintre care patru vorbesc spaniola) nu există echipa perfectă. Ar exista dacă ar fi posibil să le "combinăm"; cum ar fi o echipă cu Julio Cesar, Maicon, Juan, Sneijder, Robben, Messi, Tevez, David Villa, Gyan, Forlan şi Santa Cruz? Fantasmagorică!

Pînă acum, această Cupă Mondială ne-a zăpăcit puţin ideile preconcepute şi a eliminat cîteva locuri comune.

Adio, Brazilia!

În primul meci din sferturi de finală, Olanda-Brazilia: 2-1; prima mare surpriză! Un gol al lui Robinho, show brazilian în prima repriză, apoi un dezastru incredibil. Portarul Julio Cesar şi Felipe Melo nimeresc un Dog Day Afternoon. La primul gol olandez vorbesc două limbi diferite, nu se înţeleg şi Melo bagă un autogol. Teroare.

Sneijder (1,70 m) sare pînă aproape de cer în mijlocul unei apărări care are coloşi ca Maicon şi Lucio: gigantul era Wesley!

(Tot) Felipe Melo face criză de nervi şi primeşte cartonaş roşu pentru un fault absurd asupra lui Robben. Sneijder îşi ia echipa de mînă şi o convinge că o altă lume nu este posibilă, dar un alt Mondial, da! Fără Brazilia...

Dunga ne dă o altă lecţie de eleganţă; e îmbrăcat ca o îngheţată: cămaşă roz-căpşună, tricou verde-fistic. La Seleçao, care spera să cîştige a şasea Cupă, "la hexa", s-a evaporat după o singură acţiune sublimă, golul lui Robinho. Între timp, Florentino Perez, Preşedintele de la Real Madrid, unge funia pentru a se spînzura: i-a vîndut pe Snijder şi pe Robben, i-a cumpărat cu tone de aur pe Kakà şi pe Cristiano Ronaldo...

Singurul brazilian care se salvează e Maicon: ca Mary Poppins, e perfect din toate punctele de vedere! În rest, Brazilia nu mai e Brazilia cu care eram obişnuiţi, adică zece Usain Bolt care aleargă pe teren.

La Seleçao acasă, unde o aşteaptă 190 de milioane de persoane în lacrimi, pentru că la Rio de Janeiro înfrîngerea nu poate fi acceptată cu sobrietate.

Olanda devine un zid portocaliu, demonstrează condiţie fizică şi luciditate; portarul Stekelenburg (seamănă cu Gerard Butler) e un dig. Portocala olandeză stoarce la Seleçao... Dar nu e vina lui Dunga, nici a lui Felipe Melo, e vina lui Mick Jagger, care era în tribună la Port Elizabeth...

Ghana Makes Africa Proud

Al doilea meci de vineri, Uruguay-Ghana, la Johannesburg, e dramatic; se termină 4-2 pentru la Celeste, după prelungiri şi lovituri de la 11 metri (1-1 după 90 de minute de joc). Portarul ghanez Kingson prinde şi el o zi proastă, Gyan ratează un penalty în ultima secundă din prelungiri (bară!), Uruguay renaşte şi cîştigă de la 11 metri (Abreu califică la Celeste în semifinală după 40 de ani!). Infern şi Paradis. Naţionala africană Black Stars ar fi meritat să cîştige, avea în spate un Continent întreg, a jucat bine, dar are un mare defect: în faţa porţii adversare, fiecare joacă pentru el. Iar trei penalty-uri ratate într-un singur meci sînt cam multe... Un scenariu ţicnit, nespus de tragic; în final, totul devine emoţie.

Ghana dispare din geografia africană a Cupei Mondiale... Păcat...

Rezumatele meciurilor de vineri (sferturi):

Olanda - Brazilia: 2-1 (Rezumatul meciului aici)

Uruguay-Ghana: 1-1 (4-2 după prelungiri şi lovituri de la 11 metri) (Rezumatul meciului aici)

0 comentarii

Publicitate

Sus