Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  inter_zise

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Mátyás és a rózsaszál


Anda Cadariu, fordította: Bige Szabolcs

01.07.2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Rajtam fekete ruha és Mátyáson öltöny. Éppen egy esküvőről jövünk. Ő - sok pohár wisky után van - én sok pohár bor után.Az utcán megyünk, a gyalogátkelőn, szemben a Rendelő Intézettel. Ö szónokolt. Én hallgattam. Az utca üres. Ember nem látszik. Autó sem. Ebben a pillanatban Mátyás észre veszi a járda mellett nyíló rózsákat. Gyönyörűek, sárgák, Roger Waters sorait juttatják eszembe: "My yellow rose / In her blood-stained clothes".
Ő hirtelen lehajol. Én sikoltok: "Ne törd le, ne törd le!"
Késő. Egy szálat letört és udvariasan felém nyújtja. Lilán a méregtől, de elfogadom, motyogva valami olyasmit, hogy nem lett volna.

*

És mintha kicsinálták volna, az üres utcán megjelenik egy autó. A gépkocsivezető ránk bámul: támadó pózba mervedünk, kezemben a rózsaszál, Mátyás szemeit a rózsára szegezi. A kocsi fékez, majd hátramenetbe kapcsol. Az oldalán nagy kék betüket silabizálok ki: R E N D Ö R S É G. Mindketten mégjobban lemerevedünk.
A sofőr leengedi az ablakot. Figyelmesen megnéz. Senki sem szól. Egyszerre nevetségesen és gyámoltalanul megszólalok: "Bocsánatot kérek..."
Erre a gépkocsivazatő bizalmaskodva Mátyáshoz fordul: "Uram, az a szál rózsa háromezret ér. Máskor jobban vigyázzon!" - és füstölgő gumikkal tovább hajt.
Megkönnyebbülünk - különösen Mátyás. Én tovább buffogok, hogy lám, majdnem megjártuk miattad, szabad ilyent csinálni? Rózsát szakítani a járda mellől? És így tovább, és így tovább...
Mátyás hagyja magát legorombítani, de hirtelen idegesen rám förmed: "Igen, Anda, igen, igazad van! De mond meg nekem igaz szavadra, kaptál már valaha háromezret érő rózsaszálat?
Az az igazság, hogy sohasem.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

Spacer Spacer