06.09.2010
Elle
OK, nu vă spun nimic nou. Dar uite un reminder al conflictului care i-a opus - la Miss USA - pe Miss California (Carrie Prejean) şi pe über-bloggerul Perez Hilton (al cărui pseudonim, fireşte, e un omagiu la în-cîntătoarea Paris Hilton; de ce nu mă miră?); P.H. întreabă: Recent, statul Vermont a devenit al patrulea stat care a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex. Crezi că exemplul său ar trebui urmat şi de alte state? C.P. (sintetizez): Cred că e fantastic că în SUA ai dreptul să alegi între căsătoriile cu persoane de acelaşi sex şi căsătoriile opuse, dar eu am fost crescută într-un mediu în care căsătoriile se fac între un bărbat şi o femeie. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar aşa am fost crescută şi asta e ceea ce cred.

Carrie P. a fost considerată "idioată" pentru că a folosit formula "opposite marriages", dar aceasta nu era decît varianta prescurtată a sintagmei "opposite sex marriages" - căsătorii între persoane de sexe opuse. Este însă evident că nu formularea a "dizgraţiat-o", ci însuşi conţinutul scurtului său răspuns: într-o ţară în care corectitudinea politică a devenit o sectă virulentă şi în faţa unui individ care s-a autoerijat în "apostolul" spurcat la gură al noii "religii" (cu blogul propriu în chip de biblie şi pistol), o tînără frumoasă a avut curajul de a spune, politicos, exact ce gîndea...

Scandalos, nu-i aşa?

Perez H. şi-a creat o faimă sulfuroasă făcînd outing vedetelor gay din showbiz - şi, în general, fiind un fel de OTV bloggeristic al Americii. Vedetele au învăţat să se teamă de el, aşa încît Perez a ajuns - prin tupeu şi şantaj mai mult sau mai puţin la vedere - acolo unde şi-a dorit şi unde nici "charisma" sa (absolut inexistentă), nici alte calităţi perceptibile nu l-ar fi cocoţat: în top. Nu trebuie să-l priveşti de două ori (sau, şi mai rău, să citeşti ce scrie pe blog) pentru a vedea că nu e decît un redneck crescut într-o cultură a kitschului, a sclipiciului şi a "succesurilor".

Dar apartenenţa (nu doar declarată, ci chiar trîmbiţată) la o minoritate foarte vocală l-au transformat în vîrful de lance al unui curent de opinie care predică toleranţa într-un mod original: prin intoleranţă la orice părere contrară! Punînd-o cu faţa la zid pe Miss California, Perez H. a dovedit nu doar că nu "ai dreptul să alegi" (un stil de viaţă sau altul), ci şi că - atunci cînd invoci bunul-simţ şi valorile majorităţii - rişti să zbori, fără explicaţii, dintr-un concurs...

E clar: Perez Hilton e un bou. Dar Miss California nu e o "vacă". Sau, dacă doar vacile au ajuns să aibă dreptate, daţi-mi voie să fiu - întru totul - de partea lor.

Publicitate

Sus