23.01.2011
Aleksandr Nikolaevici

Aleksandr Nikolaevici şi Ivan Ivanovici iau prânzul la unul dintre cele mai selecte restaurante din Moscova.
Gustul icrelor negre, a somonului afumat şi a unei prăjituri pufoase cu cireşe şi vişine este stins cu câte un păhărel de votcă, dat peste cap cu nemăsurat curaj de către aceşti doi domni, pe care nu se ştie ce mister i-a apropiat şi a îngăduit o prietenie între ei, Aleksandr Nikolaevici fiind un bărbat elegant şi plin de şarm, pe când Ivan Ivanovici e un snob îngâmfat şi lacom.
Să fi avut în comun pasiunea pentru jocul de cărţi sau pentru literatura franceză, sau, mai degrabă, un joc al împrejurărilor să fie făcut responsabil pentru însăşi şederea lor la această masă, într-o după-amiază însorită de aprilie?

Ivan Ivanovici ia şi un ceai, pe care şi-l îndulceşte tacticos cu fix cinci linguriţe cu vârf de zahăr şi soarbe din ceaşca de porţelan ţinând degetul mic de la mâna dreaptă ridicat.
Aleksandr Nikolaevici se foieşte pe scaun şi pare că nu-i prieşte nimic. Priveşte când la cele două femei în vârstă care împart un desert, când pe fereastră, la oamenii care trec grăbiţi pe trotuar, fără să arunce măcar o privire în restaurant.

"Cred că dacă m-aş strădui mai mult le-aş putea auzi gândurile", zise Aleksandr Nikolaevici cu voce tare, surprinzându-se chiar şi pe sine.
"Ce spui, dragul meu prieten?", răspunse cu gura plină Ivan Ivanovici.
"Nimic, nimic, gândeam cu voce tare."
"Sper să găsim repede o trăsură, că la ora asta toată lumea e pe străzi."
"O să găsim, o să găsim, Ivan Ivanovici, nu-ţi face griji."

Ivan Ivanovici îi face semn chelnerului să-i mai aducă încă o votcă şi îşi mai îndeasă o bucată de prăjitură în gură.
Aleksandr Nikolaevici e total absent şi nu poate urmări discursul însoţitorului său cu privire la conturile bancare pe care le au personalităţile influente ale Moscovei.
Dă din cap şi clipeşte de parcă ar asculta, în timp ce frământă în palme şervetul alb din pânză.

"... şi Orlov tocmai i-a luat metresei sale o haină din blană de nurcă".
Aleksandr Nikolaevici trebui să-şi îndrepte atenţia asupra lui Ivan Ivanovici, care se apropiase de el pentru a şopti ultimele noutăţi legate de viaţa extraconjugală a "nobilului" Orlov.

Chelnerul apare lângă masă şi întrerupe discuţia intimă dregându-şi cu discreţie glasul.
Ivan Ivanovici îşi ia singur paharul de votcă de pe tava din argint şi se răsplăteşte cu înghiţitură serioasă, care îi aduce sângele în obraji.

"Ştii", îşi începu vorba Aleksandr Nikolaevici, "eu nu înţeleg de ce oamenii se căsătoresc din obligaţie. Ca mine, de exemplu, eu nu o iubesc pe Valeriya Sinadina Pavlova şi trebuie să fac pe plac familiei prin a mă lega de ea."

Trec câteva secunde. Chipurile doamnelor în vârstă de masa de alături sunt surprinse de o clipă de melancolie, iar Ivan Ivanovici pare să se gândească şi să cântărească în minte declaraţia amicului său.
Îşi termină votca din pahar, îşi potriveşte ceasul de buzunar după cel din restaurant şi îşi trece mâna prin şuviţa care-i maschează calviţia timpurie.
"Chiar că ne va fi greu să găsim o trăsură la ora asta, Aleksandr Nikolaevici."

(va urma)

0 comentarii

Publicitate

Sus