27.08.2011
Îţi faci o cafea, te aşezi confortabil şi încerci să ignori faptul că ţi-e al dracului de cald şi că n-ai chef sau poftă de nimic. Nimic din ceea ce are legătură cu a trăi. Ai vrea ca documentul alb de Word din faţa ta să se umple de la sine cu cuvinte care să o descrie pe ea. Felul în care ţi-o aminteşti, faptul că o visezi în fiecare noapte că plînge şi o ţii în braţe şi îi inspiri mirosul pe care ştii că nu-l vei mai regăsi vreodată în lumea reală, ziua, cînd încerci să ţi-o alungi din minte, ca să nu mai doară.
La cimitir nu mai poţi să mergi şi de fapt nici nu îţi doreşti foarte tare. Nu o vei găsi acolo. Atunci unde?

Ai vrea ca documentul de Word care se întinde alb în faţa ta să se umple de la sine cu cuvinte despre el. Despre cum îşi aşeza capul pe burta ta şi cum îţi săruta sînii de parcă n-ar mai fi văzut ceva atît de frumos înainte.
Despre cum te-a trădat şi a plecat, despre certurile care s-au născut după întoarcerea lui şi impotenţa ta de a te ierta pentru că l-ai lăsat să plece. Mai bine te-ar fi urît puţin, dar ar fi rămas al tău, ca la început.
Sau poate că aşa a fost să fie, poate că e firesc să lipiţi totul la loc, bucăţi dintr-o oglindă spartă şi să vă prefaceţi că nimic nu s-a întîmplat. Perfecţiunea nu există. Nici măcar în iubire.

Ai vrea ca documentul de Word care se întinde alb în faţa ta să se umple de la sine cu cuvinte despre cum erai înainte şi cum ai vrea să fii acum. Despre cum te-ai schimbat, în bine, datorită lui şi despre cum te-ai schimbat în rău din cauza ta. Neputinţa, frustrarea, durerea pe care dacă ai lăsa-o să te ajungă, să te cuprindă cu totul, te-ar amuţi, te-ar paraliza.
Iubirea asta iraţională şi mult prea mare pe care o simţi te ţine la suprafaţă şi speri că va face asta cel puţin pînă cînd vei găsi un echilibru.

Cazi în gol. Vezi numai întuneric în jur şi nimic de care să te agăţi, nimic de care să te loveşti, nici măcar convingerea că există un fund al prăpăstiei, că la final vei fi zdrobită, dar măcar s-a întîmplat ceva.

Te trezeşti în fiecare dimineaţă şi trăieşti drama de a nu fi făcut o cafea bună, sau poate părul nu-ţi stă cum ar trebui. Nemulţumirea de sine e sufocantă şi bizar, foarte bizar, numai gîndul că el e cumva lîngă tine, chiar şi de la mii de kilometri depărtare, te linişteşte.
Liniştea... o auzi, o miroşi, te relaxează. Liniştea că el s-a întors atunci şi a rămas. Liniştea că ştii că nu te iubeşte, aşa că nu-ţi mai baţi capul cu asta. Liniştea că exişti. Liniştea că există. Liniştea că dacă pleci, nu vei muri - nu de tot. Liniştea că iată, documentul de Word, documentul alb, se umple. Liniştea. În liniştea asta în care îi urăşti pe toţi, dar îi şi iubeşti infinit de mult. Liniştea în care le adori în special părţile mai puţin bune pentru că îi îndepărtează de zei.

Şi o sa treacă şi ziua asta, mai călduroasă decît altele, în care vînzătorul de la nonstop şi-a petrecut dimineaţa jucînd table cu un vagabond, iar ţigănci bătrîne te-au trezit din somn la ora 8, strigînd, ca o incantaţie: "fiare vechi, cumpărăm, fiare vechi".
Pisicile care se fut zgomotos în grădina din faţa blocului te vor face să zîmbeşti tîrziu în noapte la gîndul că lumea se mişcă, trăieşte, există, vei adormi cu greu, o vei visa din nou, pe ea, cu mirosul ei unic de mamă, îi vei spune în timp ce o vei legăna în braţe: "eşti cea mai frumoasă mamă din lume" şi te vei trezi, cu vocea ţigăncii în urechi şi cu bucuria că eşti cu o zi mai aproape de momentul în care el se va întoarce din călătoria de peste mări şi ţări şi îşi va pune din nou capul, blînd, peste burta ta.

0 comentarii

Publicitate

Sus