08.01.2020
În linii generale, anul 2019 a fost o compoziţie de idei, obiective şi rezoluţii mai puţin realiste. Anul ce a trecut a avut la bază un repertoriu bogat în forme vechi, un repertoriu pe care mi l-am creionat în jurul unor aspiraţii (mult prea) idealiste şi puternic influenţate de cugetările lui Baruch Spinoza cu privire la orientarea monistă; aveam să aflu spre finalul lui 2019 că, independent de mine, menţinerea unui echilibru spiritual este greu de gestionat şi uneori chiar imposibil de păstrat.

2019 a fost pentru mine un an grăbit să treacă, dar hotărât să zăbovească pe tâmplele mele, cu mai multe încercări decât realizări în care: (1) am cunoscut oameni nehotărâţi, neasumaţi, neimplicaţi şi axaţi pe formă fără fond, (2) mi-am călcat pe principii (unii ar spune că degeaba am savurat cartea lui Ray Dalio - Principii, căci multe din cele citite în carte nu le-am aplicat, doar le-am apreciat de departe) şi (3) am resimţit din plin anotimpurile pe dos (empaticul din mine s-a încăpăţânat să rezoneze profund cu aceste schimbări, fapt pentru care am şi acceptat repercusiunile acestei flexibilităţi cu toate "ups and downs" -urile aferente).

Dacă al meu 2019 ar fi fost o carte, aş fi intitulat-o succint Reţeta maturităţii în 5 paşi. Poate vă întrebaţi de ce 5 paşi...? Ei bine, au fost 5 lecţii care mi-au marcat această tranziţie către o maturitate tardivă şi sufocantă ce îşi cerea dreptul de a ieşi din capsula timpului unde o ascunsesem... mai devreme sau mai târziu oricum avea să vină, deşi nu eram pregătită...

Lecţia 1: T1 2019 mi-a demonstrat că oricât ai acumula lucruri materiale, fără sănătatea ta şi a familiei tale, totul se năruie într-o clipă.

Lecţia 2: T2 2019 m-a învăţat să fiu mult mai responsabilă pentru cei din viaţa mea, m-a forţat să schimb rolul de copil cu cel de "părinte" în cadrul familiei, menţinându-mi însă rolul de catalizator între două caractere greu de gestionat.

Lecţia 3: T3 2019 a venit cu o mare dorinţă de împământenire pentru racul din mine - dorinţa ciudată de a începe şi de a consolida în acelaşi timp o relaţie în doi; în scurt timp mi-am dat seama că "it takes two to tango" şi că, în pofida acestui aforism, e greu al naibii să valsezi în trei... aşa că am decis să nu mai valsez niciodată!

Lecţia 4: T4 2019 a trezit în mine contradicţii... multe contradicţii! A fost un roller coaster, cu dezechilibre, hei-rup-isme, incertitudini, încredere ştirbită atât în mine cât şi în ceilalţi - aici am renunţat la orice mecanism intern de protecţie şi prin urmare am plătit scump pe toate planurile din viaţa mea. Am alocat timpul greşit, am reprioritizat greşit, am uitat lucruri importante şi aveam să aflu că încet-încet îmi pierd identitatea de om integru şi de profesionist... Dragă T4 2019, ai fost cu adrenalină, cu multe hopuri şi dezamăgiri continue, motiv pentru care te las acolo unde meriţi, în trecut!

Lecţia 5 a maturităţii: Am învăţat în 2019 că:
─ trebuie să învăţ să spun NU vehement!;
─ este vital să-mi găsesc echilibrul meu cu mine;
─ ce nu ţine de mine, nu pot controla!
─ impulsivitatea momentului poate costa enorm şi-ţi poate schimba direcţia;
─ este important să accept că am nevoie de curaj şi asertivitate în viaţa mea;
─ încrederea se câştigă, nu se (mai) dăruieşte gratuit!

2019, îşi mulţumesc că ai fost o lecţie asemeni unei operaţii pe cord deschis fără anestezie şi că, mulţumită ţie, 2020 aduce în prim plan o altă Raluca!

"Thanks God for everything You gave me this year, especially for what you took from me!".

*
Aşteptăm topurile amintirilor voastre din anul 2019 în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 20 ianuarie 2020. Mai multe detalii despre acest fel de top aici, într-o invitaţie făcută în 2008, dar rămasă încă valabilă. (Redacţia LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus