20.10.2020
Noroc cu LinkedIn, care mi-a amintit că am împlinit, la întâi octombrie 2020, treizeci de ani de când sunt angajat la Ion Mincu: atunci era institut de arhitectură, acum e universitate de arhitectură şi urbanism. O viaţă de om, cum se spune. Prilej cu care am primit felurime de urări de bine, de la formulele automate în engleză, trimise de complezenţă de cei de pe LinkedIn, până la înduioşătoare urări personal(izat)e. Şi, dacă tot s-a întâmplat aşa, pe nesimţite, am zis să fac câteva exerciţii de memorie despre acest trei decenii.

În primul rând, la Mincu am reuşit - din prima - în 1983, apoi am plecat în armată şi am început şcoala anul următor, isprăvind-o în 1990, când am prins în plin, la propriu, şi revoluţia, şi IMGB în ianuarie, care ne-a făcut praf vitrinele de la intrare şi minerii în 13-15 iunie, care au distrus computerele primite, între timp, ca donaţie din Franţa şi o parte din bibliotecă unde pe unele cărţi s-au uşurat şi cu altele s-au şters, ulterior, la fund. Din februarie 1990 am intrat în redacţia Avanpost, condusă de Mircea Nedelciu, apoi, de la începutul verii, şi la TVR - Redacţia Culturală, condusă, atunci, de poetul Ion Budescu.

La TVR am renunţat pentru a deveni preparator la Mincu, iar revista a eşuat mai înainte de moartea lui Mircea. Am început să colaborez la Arhitectura şi la Arhitext, ziarul fondat de Radu Drăgan cu Mihai Pienescu şi cu Zachi Arpad. La Arhitectura am devenit redactor-şef în 1992, dar în toamnă am plecat la burse; am rămas, nominal, acolo până în 2001, când mi-am dat demisia. Despre perioada de la Arhitectura am scris câte ceva în... Arhitectura, aproape două decenii mai târziu. Sprijin mi-a fost Ion Mircea Enescu, seniorul care mi-a devenit şi vecin şi prieten ulterior, până la moartea dumisale; în perioada cât a fost redactor şef la Românul Liber, revista dlui Ion Raţiu, am publicat acolo cu regularitate; de asemenea, cea care a avut purtare de grijă pentru revistă cât timp am lipsit a fost doamna Mariana Celac, un personaj luminos al perioadei de după 1990, căruia îi sunt profund recunoscător pentru sprijinul constant, generos şi discret.

Din şcoală am lipsit un an spre a merge la Oxford cu o bursă de cercetare FCO/Soros, unde, doi ani la rând am fost acceptat la doctorat (nu am căutat finanţare cu mai multă asiduitate pentru ceva în viaţă decât atunci - fără succes). La Oxford am fost în grija profesorului Zbyněk Zeman, de la facultatea de istorie. A fost un an de lectură intensă la Bodleian Library, apoi am urcat şi pe deal, la politehnică, acum Oxford Brookes University, unde era şcoală de arhitectură şi unde am stat de vorbă cu câţiva doctoranzi interesanţi.

Încă un an am fost bursier junior Fulbright, de unde m-am întors şi cu Master of Science luat ca şef de promoţie şi pe şcoala de arhitectură, dar şi pe colegiul DAAP, din care aceasta făcea parte. Niciodată în viaţa mea nu m-am simţit mai bucuros şi mai singur pe lume decât atunci când am primit aceste două distincţii de la decanul Chatterjee, în auditoriul din Over the Rhine, din centrul oraşului Cincinnati... Dar la Cincinnati am revenit, întâi în 1999, cu prilejul unei burse Getty, la o şcoală de vară la Rochester, NY, care cerea să petrecem, ulterior minimum o lună de cercetare şi eu m-am dus la Alma Mater, în vreme ce ceilalţi est-europeni au salvat banii şi s-au retras către casele lor; apoi în 2004 pentru şase luni ca senior Fulbright Scholar şi în 2012 pentru alte şase luni, ca profesor vizitator. Am mai revenit în 2015 scurt, la pensionarea mentorului meu, John E. Hancock, pe care am reuşit să îl aduc la Bucureşti în 2003, invitat de New Europe College, să conferenţieze acolo şi la Mincu, între timp reuşind să îi duc, pe el şi pe Marcia Hancock, la o tură de Românie. În 2016 am făcut cu ei acelaşi lucru în Maroc, de Crăciun şi revelion. Acum ne scriem din pandemie şi plănuim întâlniri în Grecia, de care John este îndrăgostit.

Au mai fost astfel de plecări cu burse de cercetare, spre pildă şase luni, jumătatea primă din 2000, la Collegium Budapest, când deschideam, la 7am, uşa acestui institut de studii avansate şi seara, pe la 9pm, tot eu o închideam, vreme în care mi-am făcut teza de doctorat de la filosofie, coordonată de profesorul Vasile Morar şi am scris două cărţi. La 35 de ani, cred că a fost cea mai productivă perioadă din viaţa mea.

Şi, de absolut fiecare dată când am plecat, m-am întors la Mincu...

(va urma)

11 comentarii

  • N-am visat niciodată să fiu arhitect...
    Zarojanu Tudor Călin, 20.10.2020, 12:09

    ...dar mi-ar fi plăcut să fiu (sau măcar să încerc) dacă asta însemna să-l am profesor pe Augustin Ioan! Epitetul „bonom” i se potrivește ca o mănușă, este extrem de activ, de dedicat profesiei sale, iar de competența lui mă-ndoiesc că se-ndoiește cineva... La cât mai mulți ani la catedră și la planșetă, domnule profesor!

    • RE: N-am visat niciodată să fiu arhitect...
      Augustin Ioan, 23.10.2020, 07:11

      Mulțumesc frumos. Planșeta mea, aceeași din 1984, zace într-o debara, acasă la Sinaia, dimpreună cu caprele de susținere...Sunt măcar 20 de ani de când nu am mai folosit-o la redactarea de proiecte - totul e pe computer acum, deși eu fac în continuare schițele preliminare de mână.

  • cuminte cu Mincu
    Liviu Bejenaru, 20.10.2020, 14:58

    O stradanie absolut minunata, profunda, cu rod bogat ! V-ati luat in serios, maitre, nu gluma. Mincu asta incep sa cred ca este un loc interesant de stat in el. Mie mi se paruse mai degraba o poveste de tinerete, cu doua biblioteci, niste ateliere prin care treceau la anumite ore personaje didactice mai mult inchipuite, o multime de fete adevarate si o sala de sport unde jucam badminton. Au trecut 6 ani intr-o clipa, ca 6 zile de sarbatoare, puteau fi si o suta ca la fel ii traiam, voiosi, plini de idei, nonsalanti, pe multa muzica. Altfel, cum sa fie un loc de stat in el o viata ? M-am atasat doar de loggia bibliotecii, unde scoteam un scaun si o carte, cat sa-mi caut argumente pentru Patrulius, sa-i arat, dragul de el, ca istoria nu merita citita. Da sa stai in scoala o viata, asa ca la serviciu ? Cred ca mi-au scapat multe... Ce e drept, pe vremea mea se chema institut si la fel se chemau si locurile unde am lucrat, asta m-o fi derutat. Va admir, cu intelepciunea, ideile si harul stati bine de tot, va doresc putere, sanatate, implinire !

    • RE: cuminte cu Mincu
      Augustin Ioan, 23.10.2020, 07:14

      Mulțumesc frumos. Din nefericire, deja în anii optzeci atmosfera la Mincu nu mai era aceea de care spuneți și despre care auzeam și noi povești. Mai era ceva, foarte supravegheat, în ClubA, dar eram foarte departe cu căminul, în Bd.Lacul Tei, deci era mai mult privilegiul colegilor bucureșteni. Am făcut balul bobocilor în anul al patrulea și bal mascat (în Club A) în al cincilea, dar nu mai aveam voie să lucrăm noaptea în școală, fiind economie de curent, iarna nici nu am fi putut, fiind înfricoșător de frig...

  • Felicitari
    Valeriu, 20.10.2020, 16:37

    Felicitari, Marian! Ma bucur mult pentru succesele tale.

    • RE: Felicitari
      Augustin Ioan, 23.10.2020, 07:08

      Mulțumesc, unchiule drag!

  • Jos palaria!
    Marian N, 20.10.2020, 22:50

    Nu c-as avea vreo mare palarie, dar asa cum e, o scot in fata lui Augustin Ioan!

    • RE: Jos palaria!
      Augustin Ioan, 23.10.2020, 07:07

      Nu scoateți pălăria pe frigul ăsta, dar mulțumesc pentru intenție!

  • Fără titlu
    Octavian Neculai , 20.10.2020, 23:01

    Îmi pare bine ca in ultimul an pe câte l-am mai petrecut in UAUIM m-am apropiat de acest om special care este Domnul Aigustin Ioan și-mi pare rău că nu m-am apropiat mai mult Profesorul, Scriitorul și Arhitectul Augustin Ioan.
    Cred ca sunt treizeci de ani plini.

    • Mulțumesc frumos
      Augustin Ioan, 23.10.2020, 07:06

      Vă mulțumesc, domnule profesor! Venind din partea dumneavoastră, sunt vorbe de pus pe rană!


  • frumos si util
    Adrian Balasoiu, 21.10.2020, 17:10

    frumos traseu, util pentru noi toti !

Publicitate

Sus