18.10.2009
Mă mai uit o dată în oglindă, evit să rămân mai mult de două secunde în faţa acelei realităţi pentru că mi-e prea greu să mă recunosc şi fac cei douăzeci de paşi până la cortină. Îi dau discret un colţ la o parte. Sala e aproape plină. Pe rândul din mijloc văd cu cuplu care se sărută. Ei cu siguranţă nu vor fi prea atenţi.

Îmi tremură mâinile. Ar mai fi trebuit să beau nişte votcă.

Îmi aranjez gulerul la cămaşă şi intru.

Mă plimb puţin pe scenă, îmi trec degetul arătător al mâinii drepte peste vârful nasului, mă deschei la primul nasture de la cămaşă...

Spre final, când toate gesturile mici au fost epuizate, urmează cel măreţ.

Încep să-mi dau jos cămaşa şi pantalonii. Mă deschei cu greu la prohab şi îi trag de pe mine cu teamă.

Cu cât trece mai mult timp de la premieră cu atât mă gândesc la bătrâneţe. Cum va fi peste alţi câţiva ani? Îl vor mai lăsa pe Maestru, pe beţivul ăsta decrepit să iasă pe scenă gol?

Acum încerc să nu-mi arăt prea mult sexul. Oare ar fi trebuit să mă rad? E totuşi o piesă contemporană.

Spectatorii mă privesc cu interes. Ca pe o maimuţă. Dacă eşti un actor bun trebuie să ştii să-i faci ca pentru 10 minute din piesă să uite unde sunt. Dacă reuşeşti mai mult, e perfect. În restul timpului se vor uita la tine ca la o cămilă cu care şi-ar dori să apară într-o poză.

nu-ţi faci iluzii că îi acaparezi tot timpul. Nuuu. Eşti o ciudăţenie oricum. Cu cât joci mai mult, cu cât trăieşti mai mult, cu atât vor fi mai surprinşi. Vor deschide gura, vor râde ca formă de apărare sau îşi vor lua partenerul de mână ca să fie în siguranţă.

Nimic nu sperie mai mult decât talentul.

Puţini sunt aceia care te privesc intens, hipnotizaţi. Ei uită tot timpul că sunt la teatru şi respiră odată cu tine.

E o tânără în primul rând care acum face asta. Ea e singura pe care aş vedea-o pe scenă alături de mine, încercând să-mi acopere goliciunea şi să mă protejeze. Ea cu siguranţă mă simte.

Sau poate nu, poate sunt prea bătrân ca să suport ideea că nimănui nu-i mai pasă cu adevărat.

Acum mai trebuie doar să mă trântesc pe jos şi să-mi acopăr ochii cu mâinile şi gata. Game over.

Reflectoarele se sting, cortina se lasă, aplauzele se pornesc instantaneu.

Mă gândesc că mi-aş dori să-mi pun pantalonii pe mine, dar nu am voie. Maimuţa trebuie să iasă goală în faţa lor şi să-şi primească aprecierea.

Mă aplaudă de trei ori. N-a fost cea mai bună performanţă. Ştiam eu că ar fi trebuit să beau mai multă votcă.

0 comentarii

Publicitate

Sus