25.10.2009
Morris s-a trezit în acea dimineaţă cu gândul că va fi ultima din viaţa lui. Se întâmpla chiar în ziua în care împlinea 78 de ani. Deloc senil şi încă în putere, s-a ridicat din pat, şi-a înjurat cotoiul care îi fusese alături în ultimul deceniu şi a început să-şi pregătească ibricul pentru cafea.

Zâmbea. Demult nu mai fusese atât de bine dispus.

Ştia exact cum va decurge ziua: fiul său îl va suna şi îi va ura "La mulţi ani", promiţându-i că "data viitoare" se va întoarce în ţară şi vor sărbători împreună, iar amicii lui de şah îl vor surprinde cu un tort de ciocolată şi frişcă.

Numai că Morris nu avea să mai ajungă la partida de şah de la ora 18:00, pentru că fix la 17:30 îşi va da ultima suflare, pe balconul plin de muşcate roşii şi cactuşi în floare.

El ştia asta, la fel cum ştia şi că vecina de alături, care nu împlinise încă 20 de ani şi îi făcea cu ochiul ostentativ de fiecare dată când îl vedea, îi va călca din nou pragul şi se va preface că e interesată de cărţile din biblioteca lui, când de fapt ea era fascinată de felul stupid în care el reacţiona când îi vedea sânul ieşind uşor din cupa sutienului.

Atunci se comporta ca un adolescent. Roşea, se fâstâcea, pe când ea zâmbea încrezătoare, privindu-l direct în ochi şi punând picior peste picior, lăsând să plutească în aer muzica de mătase naturală care loveşte tandru o pulpă de femeie.

Dar Morris era pregătit pentru ultima ei vizită şi gândul că cel din urmă lucru pe care îl va mirosi va fi pielea unei tinere îl făcea peste măsură de fericit.

Aşa că a fumat câteva ţigări din foi, a făcut o baie lungă, şi-a aranjat barba, a băut un pahar de coniac, a ascultat Louis Armstrong şi şi-a recapitulat o bună parte din viaţă.

Nu era timp pentru regrete, aşa că a îmbrăţişat melancolic fiecare amintire, până când soneria telefonului l-a trezit din reverie.

Şi pe măsură ce fiul său îi promitea acelaşi lucruri care sigur nu aveau să se împlinească niciodată, Morris îşi amintea de senzaţia pe care a avut-o atunci când a pus mâna pe burta soţiei sale şi l-a simţit mişcând pentru prima oară, ori atunci când l-a luat în braţe, la două ore după ce se născuse şi i-a pus capul să stea în îndoitura cotului său, ori când îl ducea de mână la grădiniţă, ori când l-a privit plecând de lângă el, pe aeroport şi a ştiut că îl vedea pentru ultima dată.

Avea lacrimi în ochi când a pus receptorul la loc în furcă.

S-a gândit apoi la multele dăţi când greşise şi când făcuse rău celor din jurul lui şi la faptul că mulţi dintre ei nu mai trăiau, iar el n-a mai apucat să le ceară iertare. S-a gândit şi la Audrey Hepburn cântând Moon River la chitară pe o scară de incendiu. Era scena lui preferată de film.

Şi în momentul în care ceasul a bătut de ora 16:00, Morris s-a uitat spre uşă aşteptând.

Nu mai târziu de câteva minute, ea a lovit timid cu degetele strânse în lemnul uşii, iar el s-a ridicat din fotoliul căptuşit cu stofă de culoarea vinului nobil, s-a oprit în faţa oglinzii de pe hol, aranjându-şi gulerul de la cămaşă şi i-a deschis.

Era îmbrăcată într-o rochie decoltată de vară şi avea părul lung lăsat liber. L-a sărutat pe ambii obraji şi a intrat în casă, aducând cu ea o prospeţime de rouă.

A invitat-o să ia loc şi a mers la bucătărie să pregătească ceaiul.

A găsit-o cu nasul în bibliotecă şi i-a promis că îi va ceda toate cărţile după moarte. Ea l- privit bizar şi el a tremurat.

Apoi ea s-a aşezat pe locul lui, aşa cum făcuse de multe ori în trecut şi a turnat ceaiul în ceşti. Ceai cu dulceaţă de cireşe negre.

Şi la 17:29, după ce ea a plecat şi cotoiul a adormit pe masa din sufragerie, Morris a ieşit pe balcon şi s-a aşezat pe spate, uitându-se la cer.

În minte îi răsuna Moon river cântat de Audrey Hepburn la chitară şi pe buze păstra umbra sărutului ei cu gust de dulceaţă de cireşe negre.

Un minut mai târziu a închis ochii pentru totdeauna, printre muşcate roşii şi cactuşi în floare.

0 comentarii

Publicitate

Sus