27.06.2010
Un scenariu pentru: VD (fără de care n-aş fi învăţat niciodată să fac diferenţa dintre un scenariu şi o piesă de teatru), MM, dragul de Leo şi nu în ultimul rând, Răzvan (care ştie el de ce mă critică din când în când)...
 
Sincerely,
Rozana
 

Dumnezeu se uită la noi cu binoclul
sau
O vară cu Profira
  (Adaptare după Emil Brumaru)

 
FADE IN
 
1. EXTERIOR. CURTE. ZI
 
O casă ţărănească, nu foarte mare, cu prispă din lemn şi înconjurată de un teren de vreo 400 de metri. În spatele casei e o grădină de legume şi pomi fructiferi. Câţiva meri, duzi şi cireşi înconjoară straturile de roşii căţărate pe araci.
În faţa casei e o altă grădină, mai mică, de flori. Trandafiri, petunii, pietricică şi regina nopţii (acum amorţită), se lăfăie în soare. Un leagăn improvizat dintr-o bucată de cauciuc şi nişte sfoară se mişcă singur în vânt, spânzurat de crengile unui salcâm bătrân.
Pe partea dreaptă a casei, înspre grădina de legume, e un grajd în care seara vine să doarmă o vacă grasă, cu ugerul imens şi pielea pestriţă.
Pe prispă e o masă rotundă din lemn înconjurată de trei taburete identice, care par variante miniaturale ale mesei în sine.
Uşa de la intrare e deschisă, dar de pragul de sus e prinsă o perdea veche, pentru a împiedica intrarea muştelor.
Un băieţel firav, EMIL, de vreo 10 ani, înalt, dar numai piele şi os, cu ochii gri-albăstrui, părul tuns scurt şi fruntea încreţită, stă pe burtă pe prispă şi citeşte "Robinson Crusoe".
Se aude poarta deschizându-se. MAMA lui (o femeie frumoasă, dar ştearsă, îmbătrânită prematur, îmbrăcată într-o rochie simplă, gri şi cu părul pieptănat sever pe spate) intră în curte, urmată de o femeie corpolentă, PROFIRA (40). Femeia poartă o rochie subţire din bumbac. Are sânii imenşi, şoldurile late şi un fund rotund şi frumos construit. Părul negru şi-l ţine împletit într-o coadă, lăsată pe spate, din care câteva şuviţe ies rebele prin părţi şi pe frunte, ondulându-se din pricina căldurii. În picioare are o pereche de sandale lucioase, destul de provocatoare.
Are glezne groase şi pielea prinsă de soare.
EMIL se uită la ea cu o expresie de fascinaţie şi uimire întipărită pe chip.
MAMA lui încă nu l-a văzut, dar femeia străină îl priveşte cu duioşie şi-i zâmbeşte.

 

MAMA
EMIL!

EMIL
Da.

MAMA
Aici erai. Vino să-ţi prezint pe cineva.
 

Băiatul lasă cartea deoparte şi merge spre cele două femei.
 

MAMA
Ea e PROFIRA. O să aibă grijă de tine şi de casă până mă întorc eu.
 
EMIL
Îhm.
 
MAMA
Cum o saluţi?
 
EMIL
(timid)
Sărut mâna.
 

PROFIRA zâmbeşte şi îl mângâie pe cap. O urmează pe mama lui care începe să-i facă turul casei.
 

MAMA
O să te instalezi în camera mică dinspre drum. Eu plec poimâine. Dacă te descurci, poate rămâi cu noi mai mult.
 
PROFIRA
Mi-ar plăcea.
 
MAMA
Să vedem.
 
PROFIRA
Şi nu aveţi nicio rudă?
 
MAMA
Nu.

 
EMIL ascultă atent conversaţia celor două. Şi le imaginează păşind prin cele două dormitoare, prin cămăruţa de la drum, prin holul dreptunghiular, prin sufragerie, prin micul birou, unde de pe un perete gol îl priveşte fotografia tatălui său, dintr-o ramă simplă, legată pe colţ cu o panglică neagră.

2. EXTERIOR. CURTE. ZI
 
EMIL se dă în leagăn uşor şi pare visător. Din casă iese PROFIRA, înveşmântată într-un capot deschis la culoare, foarte subţire, cu un decolteu tăiat adânc. E în picioarele goale.
Ţine în mână un castron mare din fier, plin cu roşii, ceapă verde şi castraveţi.
Se îndreaptă cu paşi repezi spre fântână. Scoate o găleată cu apă şi spală legumele. Se udă şi ea pe piept şi pe gât cu apă, privind cu coada ochiului spre băieţelul din leagăn, care nu se poate abţine să se uite la ea.
PROFIRA se întoarce pe prispă şi lasă castronul pe masă. Intră în casă. După câteva clipe revine, aducând cu ea o farfurie pe care se află o bucată de brânză, un borcan cu sare, un cuţit, două furculiţe şi o sticlă de ulei pe care le ţine cu grijă la piept.
Începe să pregătească salata. Taie roşiile cu grijă, întâi în două şi pe urmă în câte trei.
EMIL o priveşte fascinat.

 
TAIE
 

 1. 3. EXTERIOR. GRĂDINA DE LEGUME. ZI
 
EMIL îşi improvizează un fel de cort la marginea grădinii, pentru a se adăposti de soarele de iulie. Se preface că citeşte din "Robinson Crusoe". Între paginile cărţii se află alte file, rupte dintr-un manual de anatomie. EMIL se uită peste ele şi apoi ochii îi fug către PROFIRA, care stă aplecată şi culege roşii. E desculţă în ţărână.
Băiatul priveşte fix spre fesele ei, acoperite cu o pereche de chiloţi de milaneză, neîncăpători. Femeia se ridică şi coboară într-un ritm ameţitor. Băiatul înghite în sec. PROFIRA alege fiecare roşie în parte, pipăind-o îndelung, studiind-o, ca să fie suficient de coaptă.

 
TAIE
 
 1. 4. EXTERIOR. PRISPĂ. ZI
 
EMIL şi PROFIRA mănâncă brânză cu salată de roşii şi cu pâine de casă. Femeia ia pâinea rotundă şi o rupe strivind-o de piept.
EMIL mănâncă cu mâna, inclusiv salata. Nu-şi adresează niciun cuvânt.
Pe uliţa lor trece un cortegiu funerar. E înmormântarea unui ţigan pentru că mortul este acompaniat de un lăutar care cântă la acordeon.
EMIL nu cunoaşte melodia, dar PROFIRA o îngână cu lacrimi în ochi şi mănâncă în continuare.
EMIL îşi îndreaptă privirea spre uşă. Perdeaua, îngălbenită şi zdrenţuroasă se mişcă uşor, legănată de vânt, conducându-ne spre o fantezie a băiatului.

 
TAIE
 
 1. 5. INTERIOR. SUFRAGERIE. ZI
 
Camera e mobilată simplu. Două fotolii, o măsuţă, un corp de bibliotecă şi un divan. Ferestrele sunt acoperite cu draperii groase prin care lumina se luptă să răzbată. Într-un colţ e un gramofon din care răsună, în surdină, tangouri.
Pe divan, două femei, imense, îşi mângâie sânii una alteia şi şi-i eliberează din corsetele mult prea strânse.
Au pulpele strânse în portjartiere neruşinate şi par absorbite de plăcere.
În mijlocul camerei, PROFIRA, imensă şi ea, cu părul desprins, nasturii bluzei desfăcuţi şi fusta creaţă ridicată pe şolduri, se satisface singură cu o mână între picioare şi mănâncă cu poftă dintr-o roşie zemoasă.
Orgia continuă şi tangourile sunt acompaniate de gemetele femeilor. EMIL e un pitic pe lângă ele, pare la fel de mic ca un şoricel şi se caţără de pe genunchiul PROFIREI mai sus, pe coapsele ei, îndreptându-se precis spre mâna cu care îşi acoperă pubisul. Rămâne acolo, cu ochii închişi, şi se leagănă pe mâna ei.

 
TAIE
 
 1. 6. INTERIOR. BUCĂTĂRIE. ZI
 
PROFIRA pregăteşte cafeaua într-un ibric de alamă.
E îmbrăcată cu bluză din in cu nasturi şi o fustă creaţă, care-i ajunge până la nivelul gleznelor.
EMIL stă la masa din bucătărie cu ochii într-un caiet de matematică.
MAMA trage cu ochiul la calculele băiatului, îl mângâie pe cap şi se ridică de la masă. E îmbrăcată "de oraş" într-o rochie galbenă cu pliuri şi are părul prins pe spate cu o eşarfă din pânză topită.
 

MAMA
(către EMIL)
Să fii cuminte, da?

 
Băiatul dă din cap absent.
 

MAMA (CONT'ED)
(către PROFIRA)
Să nu-l mai laşi să se joace în gunoaie cu fata aia că cine ştie cu ce boli se alege.
 
PROFIRA
Eu nu-l las, da' de unde să ştiu pe unde umblă el brambura toată ziua?
 
MAMA
Păi nu-l mai lăsa să plece de-acasă. Are cu ce să se joace aici.
 
PROFIRA
Da, doamna învăţătoare.
 
MAMA
Ne vedem peste două săptămâni. Aveţi grijă de voi.
 
PROFIRA
Să aveţi rezultate bune, acolo la cursuri.
 
MAMA
Mulţumesc.

 
Se îndreaptă spre uşă şi apoi, amintindu-şi, se întoarce şi îşi sărută fiul stângaci pe creştet.
EMIL nu-şi ridică privirea din caiet. Mama pleacă.
EMIL o priveşte pe PROFIRA care se uită cu nostalgie în urma mamei.
Cafeaua dă în foc.


TAIE
 
 1. 7. EXTERIOR. CURTE. NOAPTE

E o noapte cu cer senin şi lună plină. Toate florile de regina-nopţii sunt deschise, cu feţele îndreptate spre nori. PROFIRA iese grăbită din casă, îmbrăcată într-o cămaşă de noapte subţire şi decoltată.
Înconjoară casa nervoasă.

 

PROFIRA
(ca pentru sine)
Când oi pune mâna pe tine... unde eşti, drace? Arată-te că altfel te urechesc.

 
De după măr, se aude încet şi tremurândă vocea băiatului.
 

EMIL
Oricum o să mă urecheşti...

 
PROFIRA sare spre el şi îl apucă de ureche.


EMIL
Au!
 
PROFIRA
Aşa-ţi trebuie. Ce ţi-am zis eu să nu mai dispari în miez de noapte?
 
EMIL
Am ieşit să fac pipi.
 
PROFIRA
Ai ieşit să faci pipi... ai ieşit să umbli brambura.
 
EMIL
Dacă-mi venea...
 
PROFIRA
Hai, marş în casă, fără discuţii.

 
Pornesc amândoi spre casă. PROFIRA îl ţine în continuare de ureche. Ajung în faţa prispei.

PROFIRA
Intră şi aşteaptă-mă în hol.


EMIL se conformează, dar rămâne ascuns după-uşă, trăgând cu urechea, aşteptând parcă să audă un zgomot anume. După câteva secunde o aude pe PROFIRA urinând. Iese puţin de după uşă şi se uită spre colţul casei unde zăreşte doar spatele PROFIREI. Femeia stă aplecată pe vine. EMIL tresare când o vede că se ridică şi pleacă de lângă uşă.
PROFIRA vine şi ea spre casă. Zâmbeşte.

 
TAIE
 
 1. 8. EXTERIOR. GROAPĂ DE GUNOI. ZI
 
Zi toridă de vară. Aerul e dens şi prăfuit. Uliţele satului sunt pustii. EMIL, îmbrăcat într-o pereche de pantaloni scurţi, cu un maiou gri şi o şapcă pe cap umblă cu un băţ prin gunoaie. Ţine sub braţ un cotoi gras şi nemulţumit, Scămoşilă. Animalul pare resemnat şi toropit de căldură. Îşi linge labele din când în când.
EMIL descoperă ceva.

 

EMIL
ANI!

 
Niciun răspuns.
 

EMIL (CONT'ED)
ANI!

 
De după grămada de gunoi apare o fetiţă bucălată, de vreo şase anişori, îmbrăcată într-o rochiţă scurtă şi cu părul buclat şi ciufulit. E sâsâită.
 

ANI
Ai găsit?
 
EMIL
Vino.

 
Se aşează amândoi pe vine şi studiază o păpuşă din plastic, murdară şi cu ochii scoşi. Dintr-unul din ochi iese un vierme mare şi roşu care se târăşte spre ei.
Fetiţa scoate un ţipăt şi EMIL striveşte viermele cu un băţ.
Se ridică şi pleacă împreună spre casă, fără să spună nimic. ANI are dâre de lacrimi uscate pe obrăjori. EMIL o ţine de mână şi se lasă lins pe faţă de Scămoşilă.


TAIE
 
 1. 9. EXTERIOR. CURTE. ZI
 
EMIL ajunge înapoi acasă. Trece pe lângă PROFIRA care stă în leagăn la umbră. Nu-i adresează niciun cuvânt.
 

PROFIRA
Ce faci, iar ai umblat prin gunoaie cu vagaboanda aia mică? O să zică lumea că nu eşti bine crescut.

 
EMIL nu răspunde.
 

PROFIRA
Am făcut dulceaţă de cireşe galbene. Vrei?

 
EMIL dă din cap că nu şi merge spre casă.
 

PROFIRA
Să nu intri în halul ăla de murdar în casă! Vino-ncoace să te spăl.

 
EMIL se opreşte în mijlocul curţii şi îi dă drumul din braţe lui Scămoşilă. Aşteaptă cu mâinile atârnându-i inerte pe lângă corp. PROFIRA scoate o găleată cu apă din fântână. Îl aduce pe Emil lângă ea şi începe să toarne apă pe el şi să-l frece. Îi scoate maioul şi şapca. EMIL se uită între sânii ei de unde i se pare că se iveşte capul viermelui roşu şi înspăimântător. Închide ochii. PROFIRA îi dă cu apă pe faţă. Când deschide ochii, femeia e deja întoarsă cu spatele şi se pregăteşte să scoată o a doua găleată cu apă. EMIL aleargă afară din curte.
 

PROFIRA
Unde crezi că te duci aşa dezbrăcat?

 
Vorbele ei se pierd în aer.
 
TAIE

 1. 10. INTERIOR. GRAJD. SEARĂ
 
PROFIRA e aşezată pe un scăunel, cu picioarele larg desfăcute şi mulge vaca. Pulpele îi sunt la vedere. EMIL stă în uşa grajdului şi se uită la găleata în care laptele proaspăt muls ţâşneşte din ugerul vacii.
PROFIRA îi şopteşte animalului ceva. Parcă o farmecă.
EMIL e încântat de întregul proces.
Ugerul vacii nu mai rezistă. Găleata din fier e aproape plină. PROFIRA nu-l observă pe băiat, care începe să se retragă.
Femeia se ridică de pe scăunel, îl pune deoparte şi mângâie vaca drăgăstos pe burtă.

 
TAIE
 

 1. 11. EXTERIOR. CURTE. SEARĂ
 
PROFIRA iese cu găleata de lapte din grajd şi înconjoară casa până ajunge în faţă. Îl găseşte pe EMIL spălându-se de bunăvoie la fântână.
 

PROFIRA
Da' cu tine ce e?
 
EMIL
N-ai auzit? Vine circu'.

 

PROFIRA
Nu, n-am auzit.

 
Se uită peste gard şi vede şi alţi oameni mai agitaţi decât de obicei.
 

PROFIRA (CONT'ED)
Şi?
 
EMIL
Şi mă duc.
 
PROFIRA
Măi băiatule, tu nu vezi că e aproape întuneric afară?
 
EMIL
Mă duc.
 
PROFIRA
Să nu crezi că nu-i spun maică-tii când vine cât de neascultător ai fost.

 
EMIL o ignoră. PROFIRA se mai uită o dată înspre uliţă.
 

PROFIRA (CONT'ED)
N-am mai văzut niciodată circul.
 
EMIL
(cu un zâmbet larg pe buze şi pe un ton complice)
Mergem?

 
TAIE

 1. 12. EXTERIOR. CENTRUL SATULUI. NOAPTE
 
PROFIRA şi EMIL îşi fac loc prin mulţimea adunată să-i vadă pe circari. Femeia poartă o rochie înflorată, dintr-un material lucios, satinat şi mărgele colorate la gât. Sânii mari îi ies, ca de obicei, din decolteu.
E foarte veselă şi bine dispusă.
Îl ţine pe EMIL strâns de mână şi se opresc în faţa unui aruncător de flăcări. EMIL are în faţă un bărbat (aprox. 50), în formă bună, fără cămaşă, musculos, cu plete şi cu un cercel în urechea dreaptă, care bea ceva dintr-o sticlă şi apoi, împingându-şi pieptul înainte, scuipă peste o torţă aprinsă şi flăcările încep să se întindă şi să valseze în aer.
PROFIRA se uită şi ea cu mult interes la bărbat. El observă şi îi zâmbeşte.
EMIL o trage pe PROFIRA de mânecă să meargă mai departe. Ea se desprinde cu greu din faţa bărbatului cu plete şi muşchi şi îl urmează pe băiat.
El nu are o direcţie anume. În mulţime o vede pe ANI. Fetiţa e cu părinţii ei. Privirile li se întâlnesc, dar apoi amândoi se uită în altă parte stingheriţi.
PROFIRA vrea să vadă o femeie cu barbă. EMIL se uită la circara ciudată cu dispreţ, ca la o creatură care nu-l sperie atât de mult cât îl deranjează şi se desprinde de PROFIRA.
Îi atrage atenţia o pitică, îmbrăcată într-o rochie roşie decoltată şi cu pantofi cu toc în picioare.
Merge în urma ei. Ea măreşte pasul şi întoarce din când în când capul, privind în apoi.
Chicoteşte. Începe un joc în care băieţelul se prinde uşor, cuprins de curiozitate.
Pitica îl conduce până la o trăsură, acoperită cu o pânză groasă gri şi de care stau agăţate tot felul de oale, instrumente de cântat şi alte nimicuri. Pitica urcă şi îi face semn să urce şi el.
EMIL o urmează.
În trăsura luminată cu o lampă cu gaz, pitica zâmbeşte şi îl mângâie pe cap. Are faţa brăzdată de riduri şi machiajul foarte prost făcut. Rujul roşu e curs în jurul gurii.
EMIL înghite în sec.
Pitica îşi desface rochia de la spate şi apoi şi-o trage în jos până la brâu.
Are sânii mici şi scofâlciţi. EMIL închide ochii strâns. Pitica începe să râdă. Are un râs sinistru, de vrăjitoare.
EMIL sare din căruţă şi cade cu genunchiul de o piatră. Rana minoră îi sângerează.
Intră în mulţime şi o caută cu privirea pe PROFIRA. Plânge şi e debusolat.

 

PROFIRA
Aici erai? Unde ai dispărut?

 
Femeia îi dă două palme la fund şi îl apucă de mână.
 

EMIL
M-am lovit.
 
PROFIRA
Unde?

 
EMIL îi arată genunchiul.
 

PROFIRA (CONT'ED)
Aşa-ţi trebuie, dacă nu asculţi niciodată. (îmbunată) Lasă că dăm cu apă rece şi trece. Hai să mergem.

 
Ies din mulţime şi se îndreaptă înapoi spre casă. Pe drum nu-şi vorbesc. Băieţelul mimează un şchiopătat uşor.

TAIE

 1. 13. EXTERIOR. CURTE. NOAPTE
 
Cei doi intră în curte. PROFIRA e absentă şi nervoasă.
 

PROFIRA
Vino încoace să te spăl de sângele ăla, că bleg mai eşti.

 
Îi aruncă puţină apă pe genunchi şi îl spală şi pe faţă.
 

EMIL
Gata, sunt curat.
 
PROFIRA
(pe un ton ironic)
Ca lacrima. Hai, în casă cu tine.

 
Băiatul o ascultă, dar se opreşte în cadrul uşii. PROFIRA merge spre colţul casei, emoţionată şi febrilă, parcă aşteptând să întâlnească pe cineva.
 

PROFIRA
Ce ţi-am zis să intri în casă!

 
EMIL se retrage grăbit.
 
TAIE
 

 1. 14. INTERIOR. BUCĂTĂRIE. DIMINEAŢĂ
 
PROFIRA pregăteşte micul-dejun îngândurată. EMIL se preface că citeşte şi mai trage din când în când cu ochiul la ea.
Linia chiloţilor i se întrevede prin cămaşa subţire de noapte.
Se uită pe geam des. EMIL se uită şi el. Când la geam, când la ea.
Deodată o vede zâmbind.
Băiatul se uită din nou pe fereastră. Nu observă nimic ciudat.

 

PROFIRA
Te descurci singur cu mâncarea, da? Vezi să nu pui mai mult de o linguriţă de cacao în lapte.
 
EMIL
Da' unde te duci?
 
PROFIRA
Am treabă. Tu vezi-ţi de-ale tale şi să nu te mişti de aici.

 
Iese grăbită din bucătărie. EMIL o urmăreşte. Merge în odaia ei şi îşi dă jos cămaşa de noapte şi chiloţii. Se îmbracă cu o rochie, aleasă la întâmplare, se uită în oglindă, se ciupeşte de obraji şi iese.
EMIL intră în camera micuţă imediat după ea, îi ia chiloţii de jos şi îi miroase. Îi bagă în buzunarul pantalonilor.


TAIE
 

 1. 15. INTERIOR. GRAJD. ZI
 
EMIL stă lipit de zidul grajdului. Dinăuntru răzbat nişte gemete de femeie. Crapă puţin uşa să vadă ce se întâmplă.
PROFIRA şi aruncătorul de flăcări sunt goi şi îmbrăţişaţi pe un "pat" din paie. PROFIRA ţine ochii închişi şi-şi muşcă buzele de plăcere. Spatele bărbatului este lucios de sudoare. EMIL scapă uşa din mână şi o ia la fugă. Cei doi nu observă.

 
TAIE

 1. 16. EXTERIOR. CURTE. SEARĂ
 
EMIL ajunge acasă murdar şi toropit de căldură. Scămoşilă miaună şi se freacă de piciorul lui. Băiatul nu-i acordă atenţie.
PROFIRA împătureşte nişte clătite pe măsuţa de pe prispă. Are părul prins într-un turban alb. E roşie în obraji şi îngână un cântec vesel.

 

PROFIRA
Ai fost la joacă?
 
EMIL
Îhm.
 
PROFIRA
Am făcut clătite. Cu dulceaţă de vişine.
 
EMIL
Nu mi-e foame.
 
PROFIRA
Păi ce-ai mâncat azi? Sau iar ai vagabonţit cu nespălata?
 
EMIL
Nu e nespălată şi n-am fost cu ea. N-ai tu treabă.

 
PROFIRA se ridică de la masă enervată. Vine spre EMIL gata să-l urechească.
 

PROFIRA
Măi...

 
Vede că EMIL are un o vânătaie pe obraz.
 

PROFIRA (CONT'ED)
Ce-ai păţit?
 
EMIL
M-am bătut cu unii.
 
PROFIRA
Şi, ai dat şi tu?
 
EMIL
Da.
 
PROFIRA
(sărutându-l pe obraz)
Bravo. Acum hai să mâncăm nişte clătite.

 
TAIE

 1. 17. INTERIOR. GRAJD. ZI
 
EMIL e închis în grajd împreună cu ANI. Se joacă de-a baba oarba. Fetiţa e legată la ochi cu o eşarfă şi se învârteşte în cerc. EMIL încearcă să-i ridice rochiţa. ANI îşi trage eşarfa în jos şi începe să se smiorcăie.
 

EMIL
Nu-ţi fac nimic, vreau să-ţi arăt ceva.
 
ANI
Ce?
 
EMIL
Dă-ţi chiloţeii jos.
 
ANI
De ce?
 
EMIL
Ca să-ţi arăt.

 
În clipa în care fetiţa îşi trage chiloţeii peste genunchi, intră PROFIRA.
 
TAIE
 

 1. 18. EXTERIOR. CURTE. ZI
 

MAMA
(plesnindu-l pe EMIL cu cureaua peste fund)
În ziua în care mă întorc te găsesc făcând aşa ceva. Am crescut un copil fără Dumnezeu.
 
EMIL
Nu mai da!
 
MAMA
Aşa te-am educat eu pe tine?

 
Curând femeia cade în genunchi istovită. PROFIRA îl ia pe EMIL şi îl duce la fântână să-i spele faţa înlăcrimată.
 

EMIL
De ce m-ai pârât?
 
PROFIRA
N-aveam ce face şi nu ştiam că o să te bată aşa. Dar ce te-a apucat să o dezbraci pe-aia mică?
 
EMIL
Voiam să-i spun cum se numeşte ce are ea în chiloţei.
 
PROFIRA
Da' de unde ştii tu?
 
EMIL
Am citit într-o carte din bibliotecă.
 
PROFIRA
Să nu mai faci niciodată aşa ceva, să nu-ţi mai superi mama, da?

 
EMIL dă din cap aprobator. PROFIRA îl sărută pe frunte.
 
19. INTERIOR. CAMERA PROFIREI. ZI 

EMIL stă proptit în pragul uşii camerei PROFIREI. Femeia îşi strânge lucrurile, împăturindu-le frumos, unul câte unul.
 

EMIL
Da' de ce pleci?
 
PROFIRA
Au! M-ai speriat, drace! Cum de ce plec? Mă mărit. Nu ţi-a zis maică-ta?

EMIL
Te măriţi cu ăla de la circ?
 
PROFIRA
Da' de unde ştii tu de "ăla de la circ"?
 
EMIL
Uite că ştiu.
 
PROFIRA
Hai, vino-ncoace.

 
Băiatul păşeşte sfios în cameră.
 

PROFIRA (CONT'ED)
Da, cu el mă mărit.

EMIL
Şi de ce trebuie să pleci? Nu poţi să stai aici în continuare? Ai zis că vrei să rămâi mai mult cu noi.
 
PROFIRA
Nu, pentru că el e tot timpul pe drumuri, cu circul.

 
EMIL tace şi îşi roade interiorul obrazului.
 

EMIL
Mie circul mi se pare o porcărie.
 
PROFIRA
Eh, ţi se pare...

 
Râde şi-l strânge la piept. EMIL închide ochii şi o strânge la rândul lui în braţe, apăsându-şi capul pe sânii ei. PROFIRA îi ridică bărbia.
 
PROFIRA
Când o să te faci tu mare, da' mare de tot, nici n-o să-ţi mai aduci aminte de mine.
 
FADE OUT.

1 comentariu

 • profirisme brumarii
  [membru], 06.07.2010, 15:24

  Cerşetorul de cafea - de Emil Brumaru - Suprema servitoare

  Incomparabilei Profira  O, servitoare, dulce servitoare

  Din îngereasca mea copilărie,

  Îţi miroseam cu lăcomie fusta

  Plină de purici din bucătărie  Şi-ţi căutam chiloţii sub saltele

  Ca să le sorb cerescul lor parfum,

  Cu nara dilatată, cu ochi umezi,

  Cu inima făcînd trans-bara-bum!  Sutienul tău mototolit şi acru,

  Ham pentru ţîţa grea de arpacaş,

  Îl sărutam, mi-l potriveam cu cîrpe

  În magazii obscure de la Iaşi.  O, servitoare, dulce servitoare,

  Cînd adormeai în terfe şi sudori,

  M-apropiam de tine cu sfială

  Să-ţi văd coapsele moi cu floci şi pori.  Aveai mamela bleagă cît ceaunul

  Şi la mijloc cu sfîrcul urduros.

  Şi le-am zărit pe geam într-o amiază

  Cînd să le speli într-un lighean le-ai scos.  Oh, părul gras, cu rădăcina tare,

  Dat la culcare cu petrol lampant,

  Înfierbînta în el orice agrafă.

  Iar curul tău gigantic şi vibrant,  Cu bucile cum pernele şi roşii,

  Purtat în rochii leoarcă de lături,

  Ţi-l arătai, pe putini aplecată,

  Punînd cu-nţelepciune murături!!!
Publicitate

Sus