22.08.2010

IV


E momentul în care pescarii se întorc din larg. Eu nu am ieşit azi pentru că m-a rugat să o ajut să mute nişte piese de mobilier. Tot timpul schimbă câte ceva în casă şi i-a intrat în cap ideea că vrea să facă un copil.

Când suntem împreună nu vorbim niciodată despre trecut, deşi ambii am avut momentele noastre de celebritate, eu ca scriitor (mediocru) de oraş, iar ea ca actriţă în Spania. Dar nu avem nimic de discutat despre asta. Nici despre fosta mea nevastă sau femeile din tinereţe, nici despre bărbaţii pe care i-a avut.

Înainte îmi plăcea să fiu singur, acum descopăr din ce în ce mai mult că îmi place să fiu singur cu ea, pentru că ştie să-mi respecte solitudinea.

Sigur că nu ratează ocazia să-mi spună că nimănui nu-i place de fapt cu adevărat să fie singur şi probabil că are dreptate.

A început să pregătească o cameră pentru copil. La vârsta mea nici nu pot să mă gândesc la aşa ceva, aş fi mort înainte să împlinească douăzeci de ani.
Ea zice că nu. La fel cum zice şi că am fost iubiţi într-o altă viaţă.
O cred, mai ales că acum, când îmi vorbeşte aşa, stau cu capul pe burta ei şi mă uit la mare. A dat, bătrâna, mult peşte şi azi.

Aşa cum am prevăzut, s-a împăcat cu Margarita, acum se vizitează şi schimbă reţete de gaspacho, în grădină. Eu mă învârt pe lângă ele bezmetic.
Am reparat gaura din acoperiş, dar m-am mutat la ea, cu tot cu cămăşile mele noi.
În fiecare seară ascultăm Gardel la gramofon, bem vin roşu şi adormim îmbrăţişaţi.
"Cele mai frumoase lucruri din viaţa mea au venit prea târziu", îi spun. Ea îmi pune degetul la buze, mă sărută şi se cuibăreşte la pieptul meu.
Mă gândesc că poate ar trebui să plec.
 
- Uite ce face netrebnicul ăla mic, opreşte-l, te rog!
S-a ridicat pe coate şi se uită spre ţărm unde un puşti se joacă cu un pescăruş mort.
Îl ia în braţe, îl aruncă în aer şi-l prinde apoi, îi întinde aripile voind să-l facă să zboare.
Strig să-l lase, dar puştiul râde şi fuge în partea cealaltă a plajei. Paşii lui lasă urme în nisip şi continuă să ţină pescăruşul mort, cu aripile întinse, prizonier în aer, deasupra capului său.

În larg, un vas de croazieră îşi aprinde luminile.
- N-ai vrea să fii acolo?
- Deloc, îmi răspunde fără ezitare şi-mi mângâie părul.
E ciudat cum viaţa noastră se desfăşoară fără avertisment şi aşa cum decurge, nu poate fi reprodusă în scris pe deplin.
E ciudat şi că acum, aflându-mă cu capul pe burta ei, ştiu şi eu că ne-am mai întâlnit într-o altă viaţă şi mai cred că şi în cea prezentă ne poate surprinde un final fericit.

0 comentarii

Publicitate

Sus