13.07.2021
Tot la Viena, ca şi pe Rural Studio, l-am descoperit pe Lebbeus Woods (wikipedia.org/Lebbeus_Woods), unul din spiţa rară a arhitecţilor care sunt faimoşi fără a fi construit (mai) nimic. Desenator de geniu şi conceptor pe măsură, are o seamă de desene-concept pe care le-am receptat cu sete, pentru că îmi păreau inteligibile: proiectele sale pentru Sarajevo şi pentru Havana le-am văzut expuse şi- am scris despre ele în câteva instanţe. Ca aproape nimănui altcuiva, i-am cumpărat şi două dintre cărţile album: Anarchitecture: Architecture as Political Art, Architectural Monographs No.22, Academy Editions/St Martin Press, 1992, respective Radical Reconstruction (with essays by Aleksandra Wagner and Michael Menser), Princeton University Press, 1997.

La Sarajevo, cel distrus de războiul interetnic din fosta Iugoslavie, autorul propunea să nu fie restaurate clădirile, ştergând urmele războiului, ci ele să fie reconstruite împreună cu trauma suferită, ca un parazit al violenţei, sau ca un cancer, care nu doar să fagociteze ţesuturile existente - o va fi făcut deja la ora redactării proiectului - ci şi să secrete arhitectură cu AND-ul infectat, care să prolifereze malign şi, în acelaşi timp, amintitor, ca un memorial: oraşul nou ar fi devenit, întru totul, un memoriu al propriei traume. Următoarea generaţie ar fi fost cea a metainstitutelor, calupuri de ruină cărora li se adaugă picioroange care să le salte peste peisajul devastat, încât ele să-l poată privi de sus şi, apoi, să îl părăsească, mergând să infecteze alte killing fields.

La Havana, alt loc devastat, de data asta de un regim comunist, ţesuturile maligne ar fi tot crescut, întărindu-se într-un pod menit să traverseze oceanul până în Florida, desenând astfel traiectoria de migraţie, direcţia de fugă prin excelenţă pentru cei ce vor fi părăsit insula. Contrastul dintre caracterul fragmentar al ingredientelor şi forma pură a traiectoriei, cu neputinţă de ignorat în semnificaţia ei, mi se pare şi astăzi exemplară, deşi neconstruibilă (al treilea preşedinte comunist al Cubei taman ce a chemat lumea la apărarea cuceririlor revoluţiei...).

Vă invit să vă delectaţi la rândul dumneavoastră cu măiestria de desenator şi cu mintea de conceptor al celui care a fost Lebbeus Woods, un foarte important arhitect al sfârşitului de secol al XX-lea şi început de mileniu: de bună seamă că prea puţini putem aduna într-o singură fiinţă atâtea daruri...
babysharkmr.com/lebbeus-woods-political-post-apocalyptic-architecture
hyperallergic.com/the-radical-and-contagious-ideas-of-lebbeus-woods
artsy.net/artist/lebbeus-woods

0 comentarii

Publicitate

Sus