11.09.2022
Am avut întotdeauna o camera foto, pe care obișnuiam să o folosesc în ocazii speciale.
Nimic serios.
Pentru mine "începutul" în fotografie a fost un adevărat moment Evrika; împreună cu câțiva prieteni mă uităm pe niște fotografii mai vechi ale unuia dintre noi, îmi plăceau dar nu înțelegeam foarte clar de ce (mulțumesc Adi).
Atunci a fost momentul în care am decis că vreau să înțeleg "de ce" și să fac și eu ceva cel puțin la fel de frumos.
Cum pentru mine matematica a fost materia favorită, am încercat să studiez acest domeniu într-un mod sistematic: am început prin a citi manualul aparatului (pe care îl aveam de mulți ani lângă pat) , sperând că răspunsul va fi simplu odată ce aflu ce este diafragma, timpul de expunere și ISO.
Câteva săptămâni mai târziu am achiziționat și o carte despre fotografie, iar când hotărâsem că deja știu totul m-am înscris la un curs foto curios să văd dacă mai este ceva de aflat (mulțumesc Răzvan).
În tot acest timp aveam în minte ideea de a rezolva problema, de a găsi o formulă care aplicată în orice situație să îți genereze fotografia perfectă.
Surpriză a fost că după un prim curs, a urmat un al doilea, apoi un workshop, apoi altele (mulțumesc Luiza, Raluca, Mirela, Cristina, Vlad, Gabriel, Cristian, Cătălin, Paul, Marian, Marius, Cosmin, Bogdan, Silviu).
Cu cât credeam că mă apropii de un răspuns, cu atât mai multe întrebări și posibilități apăreau.
A fost ceva similar cu felul în care vedem un aisberg, o mică parte la suprafață, iar cea mai mare parte ascunsă, așteptând să fie descoperită de cei curioși.
Prin urmare, am pornit într-o călătorie care mi s-a părut la început simplă: cea de căutare a unei formule, dar care s-a transformat într-o aventură pe termen lung.
Dintr-o simplă curiozitate mai mult tehnică, am ajuns să redescopăr lumea în care trăiesc, să ies din tunelul grijilor de zi cu zi și să mă bucur de ineditul din jurul meu.
În loc să merg pe stradă adâncit în gânduri și neobservând lucrurile și oamenii pe lângă care trec, am început să merg curios de felul în care bate lumina, sau cum o umbră sugerează ceva interesant.
Eu pornisem în căutarea unei formule, dar am ajuns să înțeleg că orice fotografie pe care o fac este rezultatul complex a tot ce simțeam în acel moment, al experiențelor trecute, iar singura variantă de îmbunătățire va fi să mă "îmbunătățesc" pe mine.
Așa am început să explorez altă lume și să descopăr filme (Ida, Cold War, Călăuza, Nostalghia,...) și să înțeleg felul în care imaginea e compusă.
Apoi am început să explorez și să descopăr arta (Caravaggio, Vermeer, Dali,... Brâncuși, Rodin,...) și să înțeleg cum reușeau artiștii de altădată să fie așa de creativi.
M-au impresionat fotografi / artiști de acum 80-100 de ani (Man Ray, Sudek, ...) prin incredibila lor creativitate și în același timp mă uimesc prin imaginația lor în fiecare zi fotografi / artiști actuali de la care învăț în fiecare zi (mulțumesc Elena, Magda, Raluca, Sabina, Anca, Gabriela, Ioana, Monica, Silvia, Oana, Diana, Mădă, Caroline, Elena, Carmen, Cristina, Ruxandra, Adriana, Mihaela, Ramona, Maria, Irina, Misha, Miruna, Na Gada, Nicole, Iris, Eli, Irina, Loredana, Roxana, Vio, Marilena, Lili, Marius, Emilian, Gabriel, Hajdu, Silviu, Vasile, Sorin, Florin, Mihai, Laurențiu, Gabriel, Cristian, Marian, Marius, Alexandru, Ștefan, Andrei, Florin, Denis, Dragoș, Cornel, Florin, Lucian, Dinu, Marcel, Petru, Adrian, Nicolae, George, Alejandro, Iulian, Ștefan, Panfil, Horațiu, Aurel, Bogdan, Horia, Iulian, Marcel, Paul, Răzvan, Vladimir... plus mulți alții pe care i-am omis din greșeală, drept pentru care le cer scuze).
Prin urmare, în loc să ajung să obțin o formulă a succesului, am obținut un drum care îmi "colorează" viața; un drum care nu are un clasic "The end" ci este o călătorie minunată.
DAR, tot ca o concluzie, am înțeles că dacă vrei să pleci pe acest drum trebuie să fii pregătit pentru un maraton și nu pentru un sprint, pentru o călătorie care ține toată viața și nu câteva luni.
Altfel nu merită efortul, dar nici banii pe care îi vei irosi pe echipament.
Ironia face ca pe măsură ce avansezi în această experiență, ai mai puține nevoi tehnice (aparate, obiective) dar mai multe nevoi de ordin spiritual.







































1 comentariu

  • Felicitări!
    Gabriela Panțu, 11.09.2022, 09:09

    Mi-a făcut plăcere să citesc acest articol și să revăd fotografii evocatoare.Parcursul tău artistic este minunat, creativ, ești un om care se bucură de drum și care împarte drumul, cu gentilețe și bucurie.Felicitări, Dan!

Publicitate

Sus