04.12.2022
Motto: "E adevărat că puțina morală pe care o știu, am învățat-o pe terenurile de fotbal și pe scenele de teatru care au rămas adevăratele mele universități... Am învățat repede că o minge nu va veni niciodată de acolo de unde vă așteptați." (Albert Camus, albert-camus-et-le-foot-ce-que-je-sais-de-la-morale-cest-aufootball-que-je-le-dois)

Vineri, 2 decembrie 2022. A treisprezecea zi

O să încep cu declarația unui înalt oficial din Qatar privitor la accidentele și condițiile de muncă. Al-Thawadi, secretar-general al Comitetului de Organizare (Supreme Committee for Delivery and Legacy), într-un interviu cu Piers Morgan, afirmă că au fost "în jur de 400, probabil între 400 și 500 de morți, a căror moarte este legată de construcțiile pentru World Cup" (aici). Precedentele cifre circulate cu privire la această problemă sunt 37 morți legate de construcția stadioanelor, raportate de FIFA, respectiv peste 6.500 de lucrători imigranți decedați în intervalul 2010-2021, de când Qatar a fost anunțat ca gazdă a CM 2022, conform The Guardian.

Ulterior, World Cup Supreme Committee for Delivery and Legacy a transmis într-un comunicat de presă că aceste morți recunoscute de Al-Thawadi nu sunt legate direct Cupa Mondială, ci se referă la numărul total de morți din accidente între 2014 și 2022, în Qatar. Semnul de întrebare asupra veridicității cifrelor vehiculate oficial rămâne însă.

Același interviu apără / laudă într-o oarecare măsură eforturile Qatarului: "Qatar a dus o muncă ce merită remarcată începând din 2017, introducând salariul minim, tribunale pentru cazuri legate de legislația muncii, precum și un fond pentru plata salariilor restante. Dar Qatar încă nu a reușit să creeze un fond pentru compensarea muncitorilor care au murit sau au suferit abuzuri la locul de muncă pentru ridicarea stadioanelor și infrastructurii turneului (N.A.- Campionatul Mondial de Fotbal), așa cum cere Amnesty International".
...
Alături de problema nerespectării drepturilor omului, Qatar este investigat în ceea ce privește sustenabilitatea, după ce organizatorii au declarat că Qatar 2022 va fi primul turneu final "cu amprentă de carbon zero" din istoria Cupei Mondiale. Experții au spus pentru Dezeen, în același articol citat, că afirmația este "construită pe nisip".

Ceea ce vreau să subliniez este faptul că problemele legate de drepturile omului pentru muncitorii imigranți care au lucrat pentru Qatar CM 2022, libertățile restrânse ale acestora și abuzurile la care au fost supuși, sunt încă în suspensie, și că declarațiile oficialilor, indiferent de organizația căreia îi aparțin, par că încearcă să acopere și să ascundă adevărul. Poate că acest turneu final al Campionatului Mondial de fotbal din Qatar îi va trezi din letargie (ca să fiu indulgent în exprimare) pe toți cei răspunzători de organizarea unor astfel de evenimente cu impact global.

Ieri, 2 decembrie 2022, a fost ziua pe care mulți o așteptau, dat fiind că rămăseseră în "luptă" pentru ultimele jocuri din grupe echipe care știu să facă din fotbal un spectacol. Dar... Dar spectacolul a fost de partea celor care, indiferent dacă-și jucau ultima șansă sau nu, au arătat fotbal.

La Brazilia - Camerun 0-1, a fost aceeași poveste ca în meciul Franței, adică antrenorul brazilian Tite a folosit echipa a doua. Credeți că a folosit jucători necunoscuți? Nici vorbă! Jucători ca Gabriel Jesus, Rodrigo, Martinelli, Fabinho. Antony, Raphinia (și am citat numai o parte din cei care au jucat), plus rezervele care-l aveau în frunte pe Vinicius Junior (nefolosit), vi se par "mai puțin cunoscuți"?

Această "a doua echipă", condusă în teren de Dani Alves, o mare vedetă remarcată încă din anii '90, a țesut pe gazon sute de pase finalizate cu 17 șuturi la poarta cameruneză, cu o posesie a "balonului" de circa 70%, cu execuții tehnice de manual, dar nu a reușit să dea niciun gol.

Și în minutul 92, la un contraatac al camerunezilor (cred că unul dintre puținele!), atacantul central Aboubakar, ajuns ca un bolid în careul brazilian, înscrie fără speranță pentru portarul Ederson (portarul echipei Manchester City, nu-i așa?).

Aboubakar își scoate, de bucurie, tricoul și maieul, și cum primise anterior un cartonaș galben va fi eliminat (o scenă de arhivat: arbitrul îi strânge mâna jucătorului în semn de admirație și respect, după care îi arată pe rând al doilea cartonaș galben și apoi, implicit, pe cel roșu, jucătorul acceptând cu zâmbet această decizie). Aboubakar a fost fericit împreună cu toți camerunezii, jucători sau suporteri, și cu stafful tehnic, căci o victorie contra Braziliei este până la urmă "O MARE VICTORIE". (aici)

Cu toate astea, Brazilia s-a calificat în optimi, chiar prima în grupă, dar pe muchie de cuțit! Aș gândi și aș spune: Atenție, Brazilia!

Elveția (probabil viitorul nostru coșmar în calificările pentru europene!) a învins Serbia, cu care a luptat "la sânge", cu scorul 3-2. Serbia, cu jucători mari și la propriu și la figurat, nu au fost în stare să-și organizeze jocul în fața peretelui elvețian. Sârbii i-au "bătut" la cartonașe galbene pe elvețieni 7-4, dar au avut și posesie a mingii superioară. Shaqiri a făcut ca suporterii sârbi să amuțească când a deschis scorul, în favoarea Elveției în minutul 20, aș spune că la fel ca în 2018 când a înscris în ultimul minut contra Serbiei. Sîrbii au revenit la 2-1, dar imediat înainte și imediat după pauză elvețienii au înscris câte un gol, stabilind scorul final.

Revin asupra ieșirii din cursa pentru titlul mondial a echipei Uruguay - odată cu această eliminare nu-i vom mai vedea jucând împreună pe Suarez, Cavani, Nunez, Valverdde sau Araujo. Au avut nevoie de încă un gol în finalul meciului cu Ghana, după ce Coreea a înscris golul victoriei cu Portugalia în minutul 90+1, dar nu l-au reușit în cele aproximativ 7 minute pe care le-au avut la dispoziție.

Lacrimile lui Suarez, un jucător dur de altfel, vorbesc cel mai bine despre drama echipei Uruguay (aici).

Poate nu trebuia să-mi închei acest mic articol cu un moment atât de trist, dar chiar regret eliminarea Uruguayului. E totuși o mare echipă!

Rezultate:
Coreea de Sud - Portugalia 2-1 (1-1)
Uruguay - Ghana 2-0 (2-0)
Camerun - Brazilia 1-0 (0-0)
Elveția - Serbia 3-2 (2-2)

Și deja de mâine vorbim despre optimi. Pe curând!

0 comentarii

Publicitate

Sus