05.12.2022
Motto: "E adevărat că puțina morală pe care o știu, am învățat-o pe terenurile de fotbal și pe scenele de teatru care au rămas adevăratele mele universități... Am învățat repede că o minge nu va veni niciodată de acolo de unde vă așteptați." (Albert Camus, albert-camus-et-le-foot-ce-que-je-sais-de-la-morale-cest-aufootball-que-je-le-dois)

Sîmbătă, 3 decembrie 2022. A paisprezecea zi

Nu pot să încep acest mic articol fără a-mi exprima tristețea privind vestea agravării stării de sănătate a lui Pele, un mare om și fotbalist, poate cel mai bun jucător al secolului al 20-lea și nu numai. Voi cita un fragment din mesajul transmis de Pele pe contul său de Instagram: "Am multă încredere în Dumnezeu și fiecare mesaj al vostru îmi dă energie. Uitați-vă la meciurile Braziliei de la Campionatul Mondial. Vă mulțumesc pentru tot" (aici). De fapt noi ar trebui să-i mulțumim pentru ce a realizat ca un mare maestru al fotbalului!


Sâmbătă, 3 decembrie 2022, s-au jucat primele meciuri din optimi.

Olanda a jucat cu SUA. Olanda e o echipă ce joacă, de obicei, un fotbal serios, cu fiecare jucător așezat la locul în care trebuie, cu viteza de joc care trebuie, și care a câștigat cu scorul pe care și l-a dorit. Poate că specialiștii în fotbal o să spună că au jucat foarte bine, eu afirm că doar au câștigat. Memphis Depay, care joacă modest la Barcelona, a deschis scorul, iar al treilea gol l-a marcat Daley Blind. Între ei a marcat Denzel Dumfries, care joacă la Milan, și care a fost desemnat jucătorul meciului pentru că, pe lângă gol, a dat și pasele decisive pentru celelalte două goluri. Americanii au alergat mult și în mare viteză, dar chiar atunci când au ajuns la poarta adversarului nu au reușit, decât o dată, în minutul 76, să dea gol prin Haji Wright. Sincer? Mi s-a părut un meci plicticos, deși am admirat puterea și voința de luptă a americanilor. Americanii, mulțumiți că această echipă a trecut de grupe, au părut că își pregătesc meciurile viitoare din Campionatul Mondial 2026, care-i va avea ca gazde alături de Mexic și Canada. Regretele privitoare la ieșirea din cursa din Qatar a Mexicului, Canadei și SUA sunt numai pentru patru ani!

Și așa am ajuns la meciul așteptat de multă, foarte multă lume: Argentina - Australia. Antrenorul argentinienilor Lionel Scaloni a început meciul cu o echipă așteptată - avându-l cap de listă și căpitan al echipei pe Lionel Messi - cu o singură excepție nedorită: lipsa lui Angel Di Maria. Messi a jucat cel de al 1000-lea meci din cariera sa și a fost primit cu scandarea numelui său, cu panouri și tricouri cu urări la adresa acestui mare eveniment. Răspunsul lui Messi a fost golul din minutul 35. Argentina - Australia 1-0.

Un gol, care la Messi pare normal, dar este un ideal. Un gol superb, e foarte puțin zis, mai ales dacă-l punem în contextul celor 1000 de jocuri ale lui Lionel Messi. Apoi în minutul 57, a venit golul lui Alvarez, un gol care nu poate fi povestit pentru că a fost ca-n filmele cu Stan și Bran; portarul s-a încurcat cu un fundaș, fundașul s-a încurcat, a fost un cadou australian către argentinieni, cadou pe care Alvarez l-a primit și fără ezitare a pecetluit golul doi. Argentina - Australia 2-0.

Apoi tic-tac, tic-tac, Argentina juca liniștită, poate că se balansa în ritmul unui tango lent, cu mici răsuciri pe călcâie sau vârf de pantof din lac, când Craig Godwin șutează, pare că șutul este blocat, dar Enzo Fernandez trimite mingea în propria sa poartă. Era în minutul 77. Argentina - Australia 2-1.

A urmat o furtună de ocazii de la o poartă la alta. În minutul 97, Garang Kuol, după ce a fost pus într-o cursă fulgerătoare, șutează pe cadrul porții, dar portarul Argentinei, Emiliano Martinez, blochează mingea și salvează. Peste un minut meciul se termină și Argentina va juca în sferturile de finală cu Olanda.

Nu știu dacă Australia merită să egaleze și astfel să se prelungească meciul, dar în mod sigur "cangurii" și-ar fi dorit să se întâmple asta. Dar poate că "Cineva" a ținut cu Messi și cu Argentina. Multă lume se întreabă dacă e posibilă, dar își și dorește, o semifinală Argentina-Brazilia!

 
Meciul Argentina - Australia s-a jucat pe Ahmed bin Ali Stadium (ahmad-bin-ali-stadium)

Să avem răbdare!

Rezultate:
Olanda - SUA 3-1 (2-0)
Argentina - Australia 2-1 (1-0)

0 comentarii

Publicitate

Sus